D E R V Y N A S

Vyno nirvana ir bulviniai blynai – pradžiai

Gal galite man įgnybti? Taip, jaučiuosi tikrai lyg sapnuočiau.

Sėdžiu terasoje ir bandau sisteminti pirmuosius įspūdžius. Gyvenu Mozelio regione, Bernkastel-Kues dalies Wehlen miestelyje, kur gaminamas tikrai nuostabus vynas. Apie jį vėliau ir išsamiau dar rašysiu ne kartą. Vynuogynai, vyninė ir svečių namų, valdomi Raimund Prüm bei jo žmonos Pirjo Mozelyje ir visame pasaulyje yra itin vertinami (Weingut Prüm). Didžioji dalis vyno (apie 90 proc.) yra eksportuojami į Azijos šalis, Šiaurės, Centrinę bei Pietų Ameriką, Kanadą, Skandinavijos šalis, Europą. Raimund ir Pirjo yra tikrai puikūs ir nuostabūs žmonės! Raimund yra atsakingas už mano vyno kultūros žinių gilinimą bei visus darbus ir planus, kuriuos pradėsiu vykdyti nuo pirmadienio.

(vaizdas iš terasos, kurioje pusryčiauju ir rašau jums)

Pasisekė, jog kelias dienas turiu ypatingą galimybę mėgautis atostogomis. Svečiuojasi pora iš Suomijos, kurie yra labai artimi Raimundo ir Pirjos (ji pati yra suomė) draugai. Su jais keliavome į seniausią Vokietijos miestą Trier bei Liuksemburgą. Šiek tiek paragauti skanaus maisto, apsižvalgyti ir pasidaryti turistinių nuotraukų. Trier miestelio visa architektūra yra senovės romėnų – daugybė nuostabių pastatų, bažnyčios ir pirčių bei baseinų kompleksas, kur senieji romėnai linksmindavosi, ilsėdavosi, gerdavo vyną ir pan…Taip pat užsukome apsižvalgyti ir papietauti Liuksemburge. Pastarasis nepaliko didelio įspūdžio (gal per mažai laiko), bet krevečių salotos ir autentiškai ruošta itališka pica restorane buvo nuostabūs. Beje, dauguma vokiečių, prancūzų keliauja į Liuksemburgą apsipirkti ir pasipildyti degalais, nes ten kainos šiek tiek mažesnės (dėl palankesnių mokesčių).

(garsių vyno namų Osteria – Kassel vyninė Trier miestelyje)

Tęsiant apie vyną ir maistą. Pirmos dienos vakarą apsilankėme Raimundo mėgstamiausiame restorane, kur įvyko mano pirmoji pažintis su Prüm vynais (Prüm Blue) ir vokiška virtuve. Prüm Blue gaminimui skirtos vynuogės auga vien ant mėlynojo skalūno dirvožemio (iš čia ir pavadinimas). Šis Rieslingas puikiai derėjo prie šefo Marcus pasiūlytų šviežių bulvinių blynų (jie gan skyrėsi nuo lietuviškų) su šviežiai sūdyta lašiša bei obuoliene. Apskritai vokiečių vyno ir maisto derinimas yra gan autentiškais ir pasirodytų daugeliui, kurie pripratę prie fundamentaliausių, gan keistas. Tačiau viena išvada atėjo iškart – lietuviškam skoniui Mozelio, Pfalco ir Rheingau vynai tiktų idealiai. Taip pat ir prie lietuviškos, ir prie nelietuviškos, bet vyraujančios Lietuvoje, virtuvės. Vėliau vakare šviečiant ryškiai pilnačiai vyko Spätlese degustaciją ir tolesnis Prümų ūkio vynų pažinimas. Kolkas galiu pasakyti, jog vynas itin išskirtinis. Gan lengvas, bet kartu ir kvapnus, kompleksiškas, su poskoniu. Dauguma nėra stiprūs ir teturi 7,5-9,5proc.alkoholio. Kai kur šiek tiek šiek tiek burbuliuko, saulės ir salstelėjimo. (manau, jog palaipsniui daugiau grįšiu prie vynų individualiai).

(su Raimund ir Pirja restoranėlyje)

Šiek tiek snobizmo.

Susipažinau su dar viena puikia jauna vokiečiu pora, kurie yra geri šeimininkų draugai. Buvome pakviesti  pas juos namo vyno degustacijai ir vakarienei. Tačiau namai nėra patys paprasčiausi namai – nuostabi terasa, kiemelis ir jame…bažnyčia. Taip, tiesiog šalia namo stovi bažnyčia.

(bažnyčia Hammes kiemelyje ir jų berniukas)

Vyko įvarių regionų degustacija: vyno iš Pfalco, Mozelio ir Rheingau slėnio. Pradedant Muskatiniu šiek tiek salstelėjusiu, tęsiant Rieslingais, Chardonnay ir Sauvignon Blanc. Tikrai būtų apie ką padiskutuoti, jeigu aptarinėtume kiekvieną iš jų. Salstelėję ir rūgštesni, vaisių ir net riešutų aromato. Įdomiausia, jog toks vynas puikiai derėjo su šviežia ir ką tik barbekiu paruošta kiauliena (kaklo mėsa). Itin populiaru vietoj deserto  prancūziškų sūrių bei vaisių deriniai (pecorino su triufeliais, mėlynojo pelėsio, balto pelėsio… su figomis ir vyšniomis).

(Raimund su sūriais)

Vakarą vainikavo 2009 metų vynas Bernkastel Doctor. Neveltui ir pavadinimas yra Doctor – šis puikus vynas išgydo visas ligas ir išvaro velnius, o paragavus taurę pajunti vyno nirvaną…

(2 dienos vakaro vynai  pas Thomą)

(2009 metų derliaus Bernkastel Doctor vynas)

Share: