D E R V Y N A S

vietoj deserto

Savaitgalį galima atpažinti iš gero vyno kvapo. Džiovinta apelsino ir citrinos žievelė, džiovintų vaisių, ledo ir Kalėdų kvapas juntamas Eiswein ir Trockenbeerenauslese vynuose.

Saldieji Rieslingo vynai prasideda Spätlese pavadinimais, tada judam link Auslese ir topų topai: Eiswein, Beerenauslese ir Trockenbeerenauslese. Aha, vokiečių kalbos nežinant, pavadinimai nėra patys lengviausi.

Eiswein gaminamas iš vynuogių, kurios po viso skynimo paliktos laukti šaltuko. Minimum temperatūra turi pasiekti  -7°C laipsnius šalčio. Kiekvienais metais paliekama vynuogių ir tikimąsi sulaukti palankios Eiswein gamybai temperatūros. Jei oras nepalankus – vyno nebus. Skonis? Neapsakomai. Beliko sulaukti tik Kalėdų… nes jų skonį pajutai paskutinę vasaros dieną. Mano ragautas buvo 2007 metų, o pastarieji buvo vieni idealiausių desertiniams vynams (čia Mozelyje).

Trockenbeerenauslese – aukščiausios kokybės vynas. Jis, kaip ir Beerenauslese, gaminamas iš vynuogių, kurios bebręstant pavirto į razinas. Jos skinamos rankomis  nuo kiekvienos vynuogių kekės itin krupščiai. Žinoma, ir skonis džiovintų vaisių. Nors pagrindinės natos, kurias jaučiau – valerijonas ir žoleliniai vaistai nuo kosulio. Bet gerąją prasme. Spalva – oranžinė. Dažniausiai gamimana iš Botryčio paveiktų vynuogių. 2001 metai buvo taip pat topų topas, ypač desertiniams…Vynas ideali kombinacija su mėlynojo pelėsio sūriais ar pyragais su vaisiais.

Beerenauslese yra gaminamas lygiai tokiu pat principu kaip ir TBA, tačiau tirštumas ir cukaus koncentracija yra šiek tiek mažesnė. Paprastai tariant: nuskynus razinas, gaminamas vynas, palaikius metus ar kokius 9 mėnesius, žiūrim ir analizuojam, koks tirštumas, kiek cukraus ir pan. Didesnis tirštumas ir daugiau cukraus – Trockenbeerenauslese, mažiau – Beerenauslese.

Nuostabi trumpa kelionė po vyno saldumynų pasaulį.

p.s.vynų kainos DIDMENAI prasideda nuo 80-100 eurų ir kyla link 500-600eurų-iki begalybės (ir tai už 0,375l talpos buteliuką)

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -