D E R V Y N A S

vokiškas festivalis, vokiškas vynas, vokiška kompanija lietuviškai

Taigi laba diena mieli žiūrovai. Pagaliau prisėdau prie rašymo po labai spalvingų dienų, begalės naujų žinių, pažįstamų ir minčių. Bijodama, jog labai nutolsiu savo įspūdžiais nuo vyno atidėliojau įspūdžius. Bet iš tikrųjų, jeigu įvilktume viską į vieną didelį rūbą, kodėl aš čia – vistiek pavadinimas būtų vynas. O kaip ten bebūtų, čia kiekviename žingsnyje viskas su tuo gėrimu susiję.

(pasiruošimo darbai festivaliui)

(plakatai)

Taip taip. Aš per šitą Weinfest der Mittelmosel dar gyvenime nemačiau tiek jaunų žmonių geriančių vyną. Natūralu, šiek tiek vyresni taip. Bet jaunimas. Na tarkim pas mus klubuose įprasta matyti visus su kokteiliais, o čia visi su vyno buteliais. Aišku, alus irgi populiarus.

Vyno rūšių apstu. Jeigu iki šiol mane daugiausia lydėjo Rieslingas (didžiausios plantacijos jo), tai dar spėjau susipažinti su vokiškąją Pinot Blanc (Weissburgundy), vokiškąją Pinot Grig (Grauer Burgunder), vokiškąją Chardonnay, austriškąją Savignoun Blanc (Muscat Silvania), raudonosioms rūšimis kaip Dommfelder, Regent, Dunkelfelder, Pinot Noir (Spätburgunder) ir daug kitų vokiškų pavadinimų. Patikėk, mano galva visiškai susisukus nuo tų pavadinimų ir visų vynuogių (ir vyno). Išragauta keliolika rūšių Rose (kurį galėčiau vertinti įvairiapusiškai – nuo tragiško iki mano mylimiausio vynmeistrio pagaminto svaiginančiai nuostabaus). Išragauta įvairiausių metų putojančio (1992m.; 2002m.; 2006m.ir t.t.). Dar šiandien vienas Rose putojantis šaldosi šaldytuve – jėjėjė po festivalių tiks. Bet apie tuos visus vynus arba reikia atskiro straipsnio, arba atskitų kursų. Kada tai susisteminsiu ir pasišnekėsim.

(gražu)

(pagrindinis patiekalas festivalyje – dešros ir dešrelės, svogūniniai pyragai ir bulviniai blynai)

Vienareikšmiškai verinti neišeitų nieko, visi vynai skirtingi. Žmonės irgi. Tas pats kas Lietuvoj, iš tikrųjų. Tik gal trigubai daugiau pliotkų. Ypač man tai ate. Naujas, jaunas žmogus, patikėk, tiek jūs dar apie mane nežinot, kiek aš sužinojau per tą mėnesį.

Natūralu, yra kita pusė svečių, naujų draugų ir vyno degustacijų lankytojų, su kuriais klostosi viskas puikiai. Arbatpinigiai po truputį didėja, susilaukiu padėkos laiškų ir gerų linkėjimų. Visi linkėjimai – mano kasdieninis įkvėpimo šaltinis naujiems mokslams, naujiems potyriams ir darbui (kurio netrūksta).

(40 min trukę fejerverkai buvo įspūdingi, tik ne visus pavyko nufotografuoti)

Kalbant apie festivalio muziką. Buvo tikrai gerų grupių, aišku, dauguma dainų coveriai. Bet man tiko. Geriau nei daug vokiškos neaiškios muzikos. Buvo iš ko ir pasijuokti. Vakarykštį vakarą karūnavo ABBA. Neturiu žodžių, tik nuotrauką.

(ABBA)

Po visų šeštadienio vyno degustacijų su klientais ir iki vakar vakaro padirbėjimo (kitiems vyno gamintojams – draugams) turėjau gan neblogai ilgą vakarėlį. Su ekskursijų intarpais po apylinkes ir įvairius miestelius esančius aukštai ant kalvų (pvz.Bad Bertrich* ir stačiausią Europoje vynuogyną Calmont), po klajones ant stačių šlaitų, aplankytus ala gerus restoranus, kur labai keistai keistas meniu (labai mandras sūrio patiekalas tai didelis sūrio sumuštinis), su ekspromtu įvykusia mano draugelio vynmeistrio vynų degustaciją (!!!) ir nemokamais numerologijos seansiais (kurie peraugo į analizes el.paštu tiesiogiai iš Švedijos) – buvo nedingsiantis iš atminties savaitgalis. Pridėkim dar tris klubus čia (neįsivaizdavau, kad tokiam nedideliam miestelyje veikia bent keli klubai). Jeigu trumpai apie – panašiai viskas kaip pas mus Opiume ar Absento Fėjose, ar dar kur. Tik plius daug lankytojų iš Gravity (suprask, jaunų, labai) ir muziką iš…visur. Visokią. Kaip ten bebūtų. Tik skirtumas. Oficialiai uždrausta rūkyti ir čia, bet visi rūko sau laisviausiai viduj ir ne tik cigaretes. (O karūnavimas buvo ABBA vakar – vis dar negaliu nustoti juoktis).

(ala super sūrio sumuštinis)

(vaizdai į Calmont)

(Bad Bertrich)

Žiūrėsim, kas bus toliau. Laikas čia senka, o veiklos ir draugų atsiranda vis daugiau. Ech. Prailginkit dienas ir naktis, prašau.

*Bad Bertrichhttp://www.bad-bertrich.de/. Tai vien klinikų miestelis aukštai kalnuose. Nerealus oras, tobulas. Bet daug senų žmonių arba šiaip su sveikatos problemomis. Veikia keliasdešimt klinikų. Pamatyti verta.

(ir aš su ledais)

Share: