D E R V Y N A S

Kuo kvepia šviežias vynas?

Agrastais? Posiflorais? Gėlėm? Žole? Serbentais? Saule? Razinom? Džiovintais pomidorais? Apelsinais? Žemuogėm? Vyšniom? Braškėm? Mango? Žolelėm? Pipirais? Pipirmėtėm? Krapais? Šokoladu? Karamele? Vyrais? (jau panašiau, priklausomai nuo to, kas gamino). Gal taip ir kvepia senesnis vynas (t.y.pradėkim nuo vienerių metų senumo), bet pats jauniausias vynas Vokietijoje panašesnis į misą girai gaminti ar natūralų sidrą. Tai lyg vyno, šviežio sidro ir giros raugo mišinys.

Federweiser  (Feder = feather + weiss = white (baltas), suspaustos mielės). Taip vadinasi šviežias vynas pas vokiečius. Galima išgirsti ir tokių pavadinimų kaip Suser, Sauser, Neuer Süsser arba tiesiog jaunas vynas (Junger Wein). Liuksemburge aptiksite pavadinimu Fiederwäissen, o pas man nesuprantamu dialektu kalbančius austrus Sturm (nuo žodžio audra – storm).

Gamybos būdas, aišku, kaip ir vyno, nes netinkamu metu (šitam šviežiam netinkamu) nepanaudojus, nebus ko ragaut dabar, bus vėliau. Kaip tai vyksta? Mielės ėda cukrų, o jį perdirba į alkoholį ir CO2 – anglies dvideginį). Kai pasiekiam 4 procentus alkoholio, galima ragauti. Aišku, atsiranda vyndarių, kurie laukia iki šiek tiek daugiau laipsnių.

Skonis visai nepanašus į vyną, nei be burbulo, nei su burbulu. Nepanašu ir į vynuogių sultis. Greičiau tai lyg mano jau minėta gira ar kokios šviežios obuolių sultys. Spalva varyjuoja nuo tamsiai rudos iki gintarinės, su žaliais atspalviais. Žodžiu, žemės spalvos vyrauja paletėje (stiklinėje).

Gaminama dažniausiai iš baltųjų vynuogių, nors pasitaiko ir iš raudonų.

Pradedama ragauti rugsėjį ir tęsiamos ragybos (nuo žodžio ragavimas) iki vėlaus spalio. Tinka su smarkiu, pikantišku, aštriu maistu. Klasikinė ir mylimiausia vokiečių kombinacija – su svogūnų pyragu. Bet kiek teko pastebėti festivaliuose – su curry dešrelėmis arba vienas be nieko liejasi laisvai.

Kas alergiškas laktozei ir jautrus bakterijoms (aha, pradėjau ir apie tai galvot, sutikus estinčių vyndarių, kurie turi per jautrius receptorius), ragauti nepatartina. Bet jeigu trūksta vitamino B1 arba B2 (o jo visada trūksta nuo nesibaigiančio streso ar per mažo sekso kiekio ). Tada kaip tik!

Tai ką. Važiuokit pas vokiečius, festivalių maratonas prasidėjo, gersim šviežią vyną.

p.s. čia panašiai kaip su božolė, parašysiu irgi vėliau apie tuos skanėstus

Share: