D E R V Y N A S

VDP, GG, dešimt ir raudonos lūpos

Dešimt dienų liko iki skrydžio ir tikrai ne dešimt planų ir norų, ką pamatyti ir nuveikti. Bet grįšiu greit (čia). O ir šiaip nieko gyvenime nereikia perspausti.

Ką supratau čia dar labiau ir pasitikrinau visad mane lydėjusį credo  – viskas, kas turi įvykti, ateina savu laiku.

Bet dabar ne apie filosofiją. Iki dešimt dienų išvažiavimo per dešimt dienų įvyko dešimt gražių dalykų:

1. aplankyti šeši nauji restoranai (pradedant nuo aukštai įsikūrios pyraginės su gardžiausia kava ir burnoje tirsptančiais saldėsiai ir baigiant tikrai gurmaniška vakariene, apie kurią dar rašysiu atskirai),

2. aplankyti penki festivaliai (rugsėjis nesibaigiančiu festivalių mėnuo),

3. pravestos keturios degustacijos (ir užmegzti nauji kontaktai),

4.pagaminta tikrai daugiau nei dešimt patiekalų (vykusiam vyno savaitgaliui ir šiaip),

5. paragauta n rūšių skirtingų vynų (skirtingų autentiškų vokiškų rūšių),

6. sudalyvauta naujo vyno pristatyme Štutgarte,

7. vyno žygis su svečiais po kalnus,

8. pirmasis normalus shopingas rudenio garderobui atsišviežinti,

9.ir 10.nepublikuojami viešai.

Tikrai neverta visko aptarinėti smulkiai, bet apie VDP prezentaciją Štutgarte sužinoti verta.

VDP – Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter. The Association of German Quality and Prädikat Wine Estates. Tai vyndarių asociacija, apimanti apie 200 vyndarių, gaminančių tik geriausios kokybės vyną.  Vardas atspindi į kokybę orientuotą filosofiją. Nariams  skirtos griežtos taisyklės ir reglamentai. Pavyzdžiui, privaloma auginti minimum 80 procentų tradicinės ir autentiškos rūšies vynuoges (Riesling ar Pinot Blanc, Pinot Noir). Privaloma naudoti tik tradicinius vyno gaminimo metodus ir būti ekologiškais.

(VDP ženklas)

Visi vyndarių vynai ranguojami. Yra trys klasifikacijos lygiai:

1.top lygis: ERSTE LAGE arba GROSSES GEWÄCHS. Pats aukščiausias vertinimas, maximum 50ha vynuogynas, skynimas tik rankomis, kalbant apie saldžiuosius – minimum Spätlese, tada gali būti Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein. Saldžius galima vertinti nuo gegužės 1 dienos, sausus nuo rugsėjo 1 dienos, o raudonuosius dar vėliau.

2.Klassifizierte Lage, Ortswein, Terroirwein. Autentiško vynuogyno ir tik vienos rūšies vynuogių. (kaip pavyzdžiui gali būti Kabinett lygis)

3.GUTSWEIN arba QULITÄTSWEIN. Autentiški regioniai požymiai.

Kaip tai vyksta? Vyninės savininkas su savo visa komanda ir vyndariu (vynmeistriu) sprendžia, kuris jų manymu vynas bus tinkamas tapti GG tais metais.

Dėdžių ir tetų komanda sėdi ir vertinama, tada skelbiamas nuosprendis. Pavyko pasiekti GG lygį ar ne. Grosses Gewächs prezentacija kiekvienais metais vyksta rugsėjo pradžioje. Vyko ir šiais. Aš dar kolkas nevykau, bet manieji lankėsi. Po prezentacijų ir darbo laukia prabangi vakarienė. O šįkart viskas vyko muziejuje (Gemäldegalerie). Berlyne.

(vertintojai)

(Apple visur Apple)

Puiku – šiais metais turim net keturis GG vynus. Tikrai su dideliu brandinimo potencialu.

Pastaruosius ir dar keletą vykau pristatinėti ir aš. Šįkart į Štutgartą. Visiems  gerų vynų medžiotojiems, bei parduotuvių tinklų, restoranų ar viešbučių klientams. Viskas lyg ir panašu kaip lietuviškose vyno dienose, tik dauginam iš 10kart prabangos, 10kart įvairesnio vyno (bet tik vokiško), 10kart daugiau streso man (bet išsidažiau lūpas raudona, užsidėjau kablus, miniaką ir pasakojau, kaip man vynas kvepia pavasariu – nebuvo taip sunku susikalbėt su vokiečių verslu). O po viso streso prisiragavau trisdešimt skirtingų rūšių vyno ir kelionė atgal truko tik 10minučių miego (nors iš tikrųjų važiavom 3,5 val.).

(nesimato nei raudonų lūpų nei miniako)

(salė)

Restoranų, festivalio, romėniško maisto, vokiškų GG vynuogių skirtingų veislių skonį ir tolesnius įspūdžius pateiksiu vėliau. O ryt laukia dar vienas labai „sunkus“ vakaras su draugais pas draugus (vyndarius), kurie gamina neįprastą čia Gewürztraminer ir, kiek teko girdėti, labai gerą raudoną. O vyną mainysim į skanią vakarienę.

Share:
PREVIOUS POST

Posted by -
NEXT POST

Posted by -