D E R V Y N A S

Skirtingi užkimštukai, Liuciferio kvapas ir atidarymo seks

SKIRTINGI KAMŠČIAI

Taigi pasaulinės tendencijos yra tokios, jog kuriam laikui natūralus kamštis buvo pasitraukęs ir užleidęs pozicijas modernesniems kitokios struktūros kamščiams, pavyzdžiui užsukamam metaliniam kamščiui.

Svarbu, atminti, jog geras kamštis vyno kokybės negerina, bet blogas gali pabloginti.

Teko proga būnant Vokietijoje išgirstį apie vieno žurnalo redaktoriaus vyno degustaciją. Gal labiau būtų galima tai pavadinti vyno skonio priklausomybės nuo kamščių tyrimą.

Tas pats sausas Saar-Riesling‘as 2009 metų derliaus, bet bet bet. Dvidešimt šeši buteliai vyno su skirtingais kamščiais. Šis vyndarys ir kiti jam padėję suinteresuoti asmenys užsigeidė atlikti tyrimą ir įvertinti praktiškai kamščio įtaką skoniui ir vyno kokybei.

Prieš du metus niekam net nebuvo kilusi mintis, kad natūralus kamštis bus prie kamščio efekto rizikos ribos, o metalinis užsukamas kamštis įsiverš tarp lyderių.

Metalinis užsukamas kamštelytis yra patrauklus dėl to, jog atvėrė neregėtas perspektyvas išvengti kamščio ydos ir ypač patogus atidaryti, o  kai po ilgo vyno išlaikymo atidarymo procesas tampa dar sudėtingesnis.

Jūs nepriimkite tiesiogiai, jog buvo naudojami 26 skirtingų medžiagų kamščiai, medžiagos gali kartotis, bet kamščių kaina taip pat buvo skirtingumo veiksnys. Aptinkamos tokios rūšys: natūralus kamštis, metalinis užsukamas kamštis, stiklinis kamštis bei sintetinės medžiagos kamščiai. Yra skirtingos kokybės, skirtingo pagaminimo būdo (pvz.iš presuotų medžio žievų ar išpjautas iš natūralios medžio žievės, konusiniai kamščiai iš kamštinio medžio…). Visos charakteristikos daro įtaką deguonies pralaidumui.

(kamščiai)

Dėl kiekvieno kamščio kokybiškumo ir „kokį geriausią parinkti“ visi pasaulio vyndariai neranda vieningos nuomonės. Tai individualu ir priklauso nuo kiekvieno požiūro, vyno ir klientų (pvz.vienas vyndarys pasakojo, jog pradėjo masiškai gaminti vyną tik su užsukamais kamščiais, nes daugelis jo iškeliauja į JAV, o ten dauguma importuotojų, kurie aišku, pasikliauna klientų reikalavimais, prašo metalinių užsukamųjų).

Kaip jau minėjau, buvo užėjęs bumas (o gal dar yra) metalinių užsukamųjų kamščių – ypač Naujame Pasaulyje (Čilėje, Argentinoje, Afrikoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir modernumą mėgstamoje Vokietijoje), bet natūralūs kamščiai nėra išstumiami iš rinkos ir yra labai daugelio mėgstami. Jie užtikrina higieniškesnę gamybą bei švaros palaikymą.

Tikrai ne vienas mano kalbintas vyndarys (Vokietijoje)  teigia, jog iš užsienio atplaukia daugybė užsakymų, kur reikalauja metalinių užsukamų kamščio (dėl jau anksčiau minėtų priežasčių).

Internete knibždėte knibžda skirtingų viso pasaulio gamintojų pasisakymų už užsukamųjų kamščių naudą. Bet nepabijokime pažvelgti į kainą – geras natūralus kamštis kainuoja nuo 40-50 euro centų iki poros eurų, o metalinis užsakamas 10-15 centų…

Taigi priklausys, kiek patys išleisite vynui. Taupysite labai labai, tai ir gausite pigesnį kamštį, netaupysite – galėsite pasidėti į savo kolekciją. O natūralus kamštis užtikrina nepriekaištingą vyno saugojimą 20-30 metų. Bet anaiptol užsukumasis nereiškia pigios kainos. Yra puikių Kalifornijos vynų, Naujojos Zelandijos ar Vokiškų vynų, kurių kaina gerokai viršija šimtą eurų, su metaliniais užsuktukais.

Tiesa, dabar bando prasimušti ir stikliniai kamščiai. Keletą teko ragauti ir atidarinėti. Pati susidūriau daugiausia su stikliniais iš Austrijos, bet kažko itin skirtingo nepastebėjau.

DAR VIENA SAVITA NUOMONĖ

Internete perskaičiau labai patikusius pasisakymus: „Vienintelis vyno kokybės ženklas yra pats vynas. Tradicinis paprotys užsakančiajam pasiūlyti šlaką vyno turi vienintelę prasmę – neretai pasitaikančios kamščio ydos išaiškinimą. Jei vynas neturi bjauraus ką tik sumaišyto cemento, žemės ar seną bažnyčią primenančio kvapo, jo neturi išpeikti niekas. Pats kamštis gali dvokti nors ir Liuciferiu, bet tai nesuteiks teisės butelį grąžinti. Na nebent jei yra noras vyną užkąsti dabar aptariamu medžio žievės gabalėliu.“

VYNO SEKSAS

Bet aš. Būkime (ne)biedni, bet teisingi – esu natūralaus kamščio mylėtoja. Tas malonumas jausmas, kai atidarytuvas įsiskverbia į kokybišką kamštį ir prieš ištraukiant vynas paslaptingai suaikši. Ir tada atsiskleidžia visu savo gražumu tiek išbuvęs butelyje ir norėdamas prakalbinti ir užlieti pasitenkinimo jausmu savo išvaduotojus. Nors per savo ne itin ilgą vyno gyvenimo praktiką jau teko susidurti su keliasdešimt kamščio ydų paveiktų vynų…

REZULTATAI. FAVORITAI

Geriausi pasirodymai šie keturi: 2/26 su natūraliais kamščiais ir 2/26 su metaliniais užsukamaisiais – vaisiški ir gaivūs. Buvo pora su užsukamaisiais, kurie priminė ne vyną, o vynuogių sultis. Su stikliniu kamščiu vynas pasirodė išskirtinis, su tipiniais neįprastais tonais.

Share: