D E R V Y N A S

Žaiskime namais. Kalėdų postalė, stalas ir antstalė.

Pirma dalis.

Burokėliai, svogūnų džemas, balta  mišrainė,  duonos lazdelės, silkė su svogūnais, morkom bei razinom ir bulvės su riešutų sviestu prie muskatu gardintu grybų

Itališkas Primitivo, itališkas Freipa, prancūziškas Božolė, burgundiškas Pinot Noir, Chardonnay,  itališkas arba portugališkas Muscatel, vokiškas Muscat-Silvaner/ austriškas Sauvignon blanc.

Pusnynuos nykštukai miega,

Aukso žuvys po ledu,

Bėga ragana per sniegą,

Nepalikdėma pėdų.

O Kalėdos vėl atėjo

Ir štai reikės stovėt prie puodų.

Kiekvienas norėtume (ir norime) nustebinti artimuosius, draugus ir kolegas kuo nors neįprastu. Neįprasta dovana, neįprastai supakuota dovana, dovana, kurios nerasite Lietuvoje, neįprastu vynu, neįprastai pafarširuota višta, neįprastos spalvos aguonu pienu ar violetiniais mandarinais.

Kolkas violetiniu mandarinų dar nėra, bet ir išvis ar jų reikia?

Grįžkime prie silkės su svogūnais bei džiovintom slyvom (leiskime pailsėti morkoms), apsistokime ties baltos mišrainės naujausiu variantu su itališku Parmos Proscuitto (prie kurių skaniai dėrėtų čiut pabrandintas Chardonnay)  ir aguoniniu pyragu, kuriam dėl savo tobulumo netiks net šviežiausios turkiškos datulės.  Viskas bus skanu, ką gaminsit su meile arba pagal močiutės receptą. Aš siūlau nestebinti, kad nustebinti, o tik pagardinti neįprastu vyno deriniu.

Draugus siūlau lepinti savo darytu svogūnų džemu su džiovintom slyvom arba šviežių obuoliukų obuolienę (kurią parekomenduokite patroškinti su česnakais, čili pipiuriukais ir patiekti prie mėsos) (įkvėpta Virtuvės mitų griovėjų).

(nuotraukos vogtos. Svogūnų džemas)

Svogūnų džemui jums reikės:

4 didelių svogūnų,

200g džiovintų slyvų,

10-13g rudojo cukraus,

rozmarinų,

 pipirų,

 druskos ir alyvuogių aliejaus.

Paruoškime svogūnus – juos smulkiai supjaustykime. Išmirkykime slyvas, taip pat susmulkinkite.

Įkaitintoje keptuvėje/troškintuvėje su aliejumi pakepinkite svogūnus, kol pagels. Dėkite slyvas. Dar patroškinkite. Gardinkite ruduoju cukrumi, druska, pipirais. Patroškinkite uždengus dangčiu dar kelias minutes. Dėkite rozmariną.

Siūlau šiais metais prie šio džemo derinti Božolė, jei dar liko neišgerto arba burgundiško Pinot Noir.

(Beaujolais Nouveau 2012, vidurinis mano šių metų)

Garantuoju – visi apsilaižys pirštus, o taip paprasta ir genialu.

Puikiai tiks ir ant mylimos silkutės, su paskrudinta ciabatta, net su mylima lietuviška juoda duona arba namų gamybos grissini lazdelėmis. Kas praeitas metais šventėt su manim Kalėdas, turėtų atminti, nes į ne vienus svečius buvau atsinešusį tokių.

(nuotraukos vogtos. Grissini duonos lazdelės)

Grissini duonos lazdelės

Jums reikės:

 300 g kvietinių miltų,

 1 didelės bulvės,

150 g sviesto,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

juodojo sezamo sėklų, aguonų (Kalėdų stalui tiktų aguonos labiausiai) arba kmynus,

maltų muskatų,

maltų juodųjų pipirų,

druskos

Pirmiausia išvirkite bulvę su lupena (galima ant garų), nulupkite ir sutrinkite.Jeigu darysite su sezamu, paskrudinkite jas  keletą minučių orkaitėje.
Sumaišykite miltus, trintas bulves, prieskonius, sezamo sėklas (aguonas arba kmynus) , kambario temperatūros sviestą, aliejų, druską. Tešlą ir išminkykite. Ją reiktų palaikyti šaldytuve arba balkone maždaug 1 valandą.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite šiaudeliais. Šiaudelius imkite į rankas, pakočiokite, kad jie įgautų apskritą skerspjūvį, dėkite į plačią orkaitės kepimo skardą ir kepkite apie 18-20 min., kol jie gražiai pagels.

Nebijokime lietuviškų tradicijų per Kūčias su šeima, painterpretuokite užkandžiais su draugais prieš Kalėdų vakarėlį ir svarbiausia – žaiskime vynais (galima po to ir namais).

Turbūt niekam nereikia pamokslauti, kaip pasigaminti burokėlių mišrainę (burokėliai, pupelės, rauginti agurkai ir grietinė, majonezas arba aliejus). Prie pastarosios puikiai dėrės itališkasis žavusis Primitivo. O kam pabodo mišrainė, bet norit burokų, tiesiog:

(nuotraukos vogtos. burokėliai su mocarella)

Burokėliai su mocarela

Reikės:

virtų burokėlių,

šviežios mocarelos,

migdolų,

balzamiko acto,

aliejaus,

(mango, avokado, apelsino)

Virtus burokėlius supjaustykite grežinėliais, mocarelą taip pat. Ant kiekvieno buroko grežinėlio dėkite mocarelos. Apšlaistykite aliejumi, balzamiko actu, apibarstykite migdolų drožlėmis bei baziliku.

Norite ko nors dar įdomesnio? Painprovizuokite kai kur pamėtydami mango vaisiaus ir gerai prinokusio avokado grėžinėlius. Apšlastykite šviežiai išspausto apelsino sultimis.

Patikėkite, tai puikiausias mano Kaprio salotų lietuviškas variantas, kuriuo vaišinu draugus nepirmus metus. Kaip jau minėjau, Primitivo ar Freisa itališki.

(itališkas Primitivo)

Kalbant apie tą pačią silkę, galima pasigaminti pagardą iš morkų, svogūnų bei razinų, teireikės druskos ir pipirų, gero aliejaus ir keptuvės. Kalbant apie silkę, kodėl gi neišbandžius prie jo Muscatel vynuogės, ar tai iš saulėtosios Italijos, o gal net Portugalijos nužengusios.

O ką ragauti prie namų gamybos marinuotų grybų? Siūlau išbandyti (jeigu rasite) vokiškąjį Savignon Blanc variantą, kuris toje žemėje vadinamas Muscat-Silvaner. Ok, jeigu nerasite, tada griebkite ne ką prastesnį austrišką variantą ir grybus gardinkite muskatu. O dar geriau! Bulves prie grybų patiekite ne su kastiniu ar paprastu sviestu (nebent jis būtų močiutės muštas), o su žemės riešutų sviestu.

          (Austriškas Sauvignon Blanc)

Share: