D E R V Y N A S

Restoranas vienam vakarui – ROYAL BBQ

IR KAIP SUORGANIZUOTI GERĄ BALIŲ.
Restoranai, atsidarantys vienam vakarui (dar vadiname pop-up restoranai) ir vieno vakaro išskirtinės vakarienės (pvz. garsus šefas gamina namie) tapo kone labai geidžiamu ir madingu reiškiniu: visose madingose sostinėse ir visuose madingais norinčiais tapti miestuose. Turbūt vieni pradininku laikytini Diner en blanc -išplitę po visą pasaulį ir jau daug metų buvo mano vienas didžiausių įkvepėjų, kurie privertė ir mane pradėti organizuoti tokias puikias kulinarines pramogas. Pradėjus nuo Supper’ių, vakarienių su pliusais, atsirado noras atidaryti Vieno vakaro restoraną netikėtoje vietoje – už bibliotekos durų (nuoroda ir dar viena), tuomet gimė idėja suorganizuoti vieno vakaro išskirtinę vaakrienę – fenomenu tapusiuose Stikliuose (kurios dar laukiame) ir išbandyti jėgas atidarant private restoraną visiškai lygioje vietoje – privačioje viloje ant pievos. Gal tai kažkiek panašu ir į vestuves, bet visgi tai kas kita – didelis dėmesys šefams ir kulinarinei, koncepcijai ir pavadinimui…

Dalindamasi apie jį, dalinuosi ir patarimais, kaip surengti gerą vakarėlį.  O jeigu įdomu, kiek kainuoja surengti tokį vakarėlį. Atsakymas: daug – finansiškai, psichologiškai ir emociškai. Bet tas jausmas, kuris užvaldo per patį vakarą ir kitą dieną, restoranui užsidarius – dar brangesnis.

Taigi apie vieną vienam vakarui atsidariusi ROAYL BBQ.

a. Vakarėlio proga.

Visų pirma, reikia turėti arba sugalvoti, kokia proga organizuojamas vakarėlis – gimtadienio, vardadienio, paskutinio sausio sekmadienio, mokytojų dienos, vasaros vidurio ar antros vestuvių dienos.

PAVYZDYS: organizuojame gimtadienį. Atkreipiame dėmesį, kieno gimtadienis, kiek jubiliatui metų ir kokia lytis. Ir dar – bent vieną hobį ar pomėgį, pvz. 41-enerių jubiliatas labai mėgsta medžioti ir ant griliaus keptą mėsą.

b. Vakarėlio tema ir pavadinimas.

c. Vakarėlio vieta.

Turint progą, galima lengvai priderinti ir tematiką, o tuomet nuspręsti, kur vyks vakarėlis. Arba išsirinkus vietą, priderinti tematiką.

PAVYZDŽIUI: vieta – privati sodyba prie ežero su dideliu plotu žalios žolės. Puiku – pasistatyti didelę palapinę, medinį stalą, papuošti viską nuostabiomis gėlėmis, pasistatyti grilius ir atidaryti vieno vakaro privatų restoraną draugams.

Tai imkime ir pavadinkime (originalus pavadinimas buvo rusiškai):

ROYAL BBQ. PRIVATUS RESTORANAS VIENAM VAKARUI.

ROYAL BBQ. PERSONAL RESTAURANT.  ‘Charcoal which has never burned so posh before’. BBQ beloved by dukes and kings.

ROYAL BBQ. ПЕРСОНАЛЬНЫЙ РЕСТОРАН. Опыт ужина на один вечер.  ‘Уголь, который никогда ещё не горел так шикарно’.

Tik atvirai pasakysiu, reikia intuicijos čia, nebijoti rizikos ir neklausyti, kai perdaug aiškina kiti.

IMGP7146

IMGP7141
IMGP7152




IMGP7175


0203

Image00493






d. Vakarėlio board’as Pinterest.

Idėjų generavimui labai rekomenduojame naudoti Pinterest. Tai puiki erdvė, kurioje naudotojai talpina nuotraukas: kelionių, interjero, vakarėlių, rūbų, maisto ir viso ko dar labai daug. Kadangi vakarėlio temą ir vietą jau turite, ieškokite idėjų ir įkvėpimų iš kitų arba galite nauodoti savas – iš kelionių, vakarienių ar kasdienybės.Po to užplūsta labai geras jausmas, kai perkeliate į realybę, ką tik įsivaizdavote ar matėte kažkur.

PAVYZDYS: http://www.pinterest.com/urtemi/event-outside-roayl-bbq/

IMGP7161

0201

e. Vakarėlio šefas.

Kadangi dabar labai madinga didžiausiu vakaro akcentu laikyti maistą, skirkite ir jūs tam didelį dėmesį. Nutarkite, ar gaminsite patys, ar gamins jūsų vyras, ar samdysite profesionalų šefą. Žinoma, labai smagu patiems stovėti prie griliaus ir lepinti draugus šviežiai rūkyta žuvimi, bet mes, būdami kulinarinių pramogų organizatoriai ir mylėtojai, visada mielai renkamės ir siūlome atiduoti šį malonų, bet nelengvą darbą, profesionalams. Pagal vakarėlio tematikas galite kviestis skirtingų tautybių šefus, kurie lepins jus ir jūsų svečius kulinariniais šedevrais.

PAVYZDYS: minėtam ROYAL BBQ vieno vakaro privačiam restoranui dėl šefų parinkimo abejonių nekyla. Kadangi vakarėlis ROYAL ir kadangi vakarėlis BBQ, ir kadangi bus daug mėsos, ir kadangi vakarėlio svečiai yra net nelietuviai, kurie daug keliauja, daug ragauja ir reikalauja ypač aukštų standartų, į šefų komandą kviečiame du šefus. Pagrindinis peilis skiriamas Šarūnui Paškauskui, „Druskos namų” šefui, su kuriuo darėme vieno vakaro restoraną SOCIAL AFFAIR ir kuris daug metų praleido dirbdamas skirtinguose Londono restoranuose: Bellamy’s, 2AA, Arbutus, Blueprint cafe, ruošė pietus ir vakarienes Madonnai, Guy Rittchie, žymiems įvairių verslo sektorių atstovams, pačiai Anglijos karalienei ir dažnai pačiam merui Zuokui.

Į pagalbą prie mėsos ir griliaus stoja Jonas Jonušas, šių dienų vienas iš ČIOP ČIOP griliaus guru (su juo startavę labai sėkmingi Amerikietiško BBQ kursai: mėsos ruošimo ir žuvies rūkymo). Jonas įkvėpimo semiasi keliaudamas po pasaulį ir lankydamas skirtingas kultūras (Mongoliją, Peru, Kubą, Tobago, Kurakao, Vietnamą, Kretą ir kt.). Keliaudamas gilinasi į jų specifinius patiekalus, prieskonius, jų derinimą bei patiekalų gamybos būdus. Su vietiniais profesionalais mokosi ir žiniomis bei patiekalais dalinasi čia Lietuvoje.

f. Vakarėlio meniu.

Turint ir koncepciją, ir šefus, ir svečius, ir vietą – kuriame meniu. Nepamirškite atsižvelgti į technines gaminimo galimybes bei sezoniškumą. Pagalvokite, ar siūlysite karštus užkandžius, ar šaltus. Ar vakario meniu susidės iš trijų patiekalų, ar bus vienas pagrindinis, ar du, ar trys, ar keturi. Pagalvokite, gal viso vakaro metu atnaujinsite ir tieksite šaltus užkandžius, kad svečiai jaustųsi turtingi – turį daug maisto. Koks bus saldus stalas, ar bus tortas, ar pyragai. Aišku, visa tai labai priklauso nuo biudžeto ir nuo kompanijos.

UŽKANDŽIAI: rekomenduojame svečius sutikti su užkandžiais ir visada malonu, kai jie būna šilti. Vakaro metu galite siūlyti kelių rūšių skirtingus, kurie arba pateikiami ant to paties stalo, arba turi savo užkandžių staliuką. Iškart svarstykite apie jų pateikitimą ir kaip svečiai juos valdys: ar reikės papildomų lėkščių, įrankių ar pateikiame ant iešmelių. Rekomenduojama pateikti vieną jūrišką, vieną mėsišką ir vieną vegetarišką.

PAGRINDINIAI PATIEKALAI: rekomenduojama teikti bent du pagrindinius, kurie galėtų būti mažesnėmis porcijomis nei įprastai, jeigu bijote persivalgyti. Dabar labai populiaru teikti ne žuvį arba mėsą, bet ir žuvį, ir mėsą. Tuomet jūs išpildote vakaro laiką, svečiai turi ko laukti ir turi galimybę pasigardžiuoti skirtingais kulinariniais šedevrais.

SALDĖSIAI: geriausia, jog būtų atskiras saldus stalas su kelių rūšių pyragais, vaisiais ir tortu. Galima vakaro metu pristatyti saldų stalą, pasiūlyti arbatos ar kavos ir atpjauti pyrago. Tačiau tegul būna tai neįpareigojantis akcentas.

PAVYZDYS:

Karštieji užkandžiai:

jaučio širdies kebabas;

krevečių pesto kebabas;

putpelių krūtinėlės.

Šaltieji užkandžiai:

sūdyta lašiša su sūdyto agurko salotomis;

paštetas su marinuotais raudonais svogūnais;

slėgtainis su marinuotais agurkėliais ir

šviežia bagetti su obuolių raugu teikiama su šalto spaudimo lietuvišku rapsų aliejumi;

ikrai

4 pagrindiniai patiekalai:

Tuno steikas su ryžių noodle, mango ir raudono svogūno padažu;

Avies šonkauliukai su viduržemio jūros daržovėmis;

Antrekoto steikas su saldžiąja bulve ir rukolos salotomis;

Mid rare Onglet steikas su chimi chiuri padažu

Desertai:

Morkų pyragas

Victoria Sponge stiliaus pyragas

Tortas

Vaisiai
IMGP7164
0632
royal patiekalasss
0959
royal morku pyragas
tortas

g. Vakarėlio gėrimai.

Turint vakarėlio meniu – jau galima derinti vyną bei kitus gėrimus. Pasitikite svečius su putojančiu aperityvu: tai gali būti tiesiog putojantis vynas, šampanas ar gaivus punšas. Visuomet rekomenduojame pasirūpinti keliomis rūšimis gerų viskiais! Daug ponų juos mėgsta ragauti, aptarti, lyginti. Žinoma, neatsiejamas vakaro palydovas – vynas. Parinkite ir baltą, ir raudoną. Jeigu neturėsite galimybės prie kiekvieno patiekalo siūlyti atskiro vyno, parinkite visam vakarui bent 4 pozicijas – 2 balto, 2 raudono. Derinkite vyną ne tik prie meniu, bet ir prie pačios vakarėlio temos.

PAVYZDYS: ROYAL BBQ atidarymas vainikuotas Don Perignon šampanu, iš baltų derintas Grand Cru Chablis ir tiesiog Chablis, prieš vienuolika metų pagamintas Barolo, prieš devynis metus pagamintas Barolo ir dviejų skirtingų derlių Montelpulciano d’Abruzzo.

IMGP7170

h. Vakarėlio dekoras, meniu ir kvietimas.

Labai rekomenduotina visiems specialistams patikėti jiems skirtus darbus – dekoratorė ir gėlininkė pridės stulbinamų akcentų stalui, vietai ir patenkins vizualinius svečių poreikius. O patys galite sukurti ir atspausdinti meniu – tai bus maloni staigmena ir prisiminimas svečiams. Taip pat galite padaryti vardinius kvietimus ir juos išsiųsti paprastu paštu, paprašyti, kad kas pristatytų į darbo vietą ar nufilmuoti video ir patalpinti internete.

0200

 

0198

i. Vakarėlio užkandžių pateikimas ir taurės

Dekoro detale gali tapti ir neįprastai pateikti užkandžiai bei taurės. Gerą vyną ir gerus gėrimus, reikia gerti iš gerų ir teisingų taurių. Patys visuomet renkamės mūsų draugų RIEDEL produkciją. Taurės – patvarios, gražiai atrodo ir parinkus tinkamą prie tinkamo vyno – leidžia gėrimui atskleisti geriausias savybes.

i. Vakarėlio komanda

Surinkite geriausią pagalbinį ir aptarnaujantį personalą ir švęskite.

IMGP7201

IMGP7215

Image00790

0413

IMGP7252

Image00668

0849

 

j. Nebijokite improvizuoti ir būti sukritikuoti

Svarbiausia organizuojant – atsipalaiduoti, improvizuoti ir labai blaiviai priimti kritiką. Pasikliaukite sava intuicija ir geriausias rezultatas garantuotas.

o

O jeigu ką – skambinkit man  ***113*.

Image00160

Image00461

Image00759

Image00768

Image00791

IMGP7300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share: