D E R V Y N A S

Madam apsirėdžiusi baltai pareis vėliau: Diner en Blanc

Būdama dar maža panelė, pirmuosiuose madinguose žurnaluose seilę varvinau bežiūrėdama į krūvas baltai stilingai apsirengusių žmonių, keliaujančių su pikniko krepšiais į Luvro aikštę piknikauti. O štai jau dabar dalinuosi įspūdžiais po savo pirmojo apsilankymo Diner en Blanc. Šiek tiek pavėluotai, bet lyg ir leidžiama ‘madam apsirėdžiusiai baltai pareiti vėliau’.

Tai išnykstantys, tai atsirandantys restoranai

Restoranai atsirandantys “iš niekur” – pasaulinis fenomenu tapęs reiškinys, kurio pradininkais drąsiai galima laikyti Diner en Blanc (liet. vakarienė baltai). Dar 1988 metais pirmą kartą Paryžiuje įvyko didžiulė suneštinė vakarienė. Dabar kiekvienais metais tame pačiame Paryžiuje, Barselonoje, Londone, Madride, Maskvoje, Milane, Stokholme, Kanadoje, Argentinoje, Brazilijoje, Naujoje Zelandijoje, Sidnėjuje, Sigapūre, Mumbajuje ir net Afrikoje susirenka šimtais ir tūkstančiais baltai apsirengusių žmonių. Jie visi apsirėdę baltai – nešini piknikų krepšeliais, pilnais gurmaniškų užkandžių bei gėrimų. Kiekvienais metais renginys įvyksta vis kitoje vietoje, kurią svečiai sužino vos prieš pusvalandį. Įstoti į šį klubą galima tik gavus kvietimą iš jame jau esančio klubo nario arba užsiregistravus į norinčiųjų eilę, kur patvirtinimo niekada galite ir nesulaukti.

Tačiau Diner en Blanc visgi artimesnis išskirtinės vakarienės/pikniko reiškiniui. Pati “pop-up” vieno vakaro restoranų koncepcija atsirado Amerikoje ir Kuboje, vėliau plačiai plito į Didžiąją Britaniją ir Australiją. Jau vien iš pavadinimo galima suprasti, jog restoranas atsidaro tk vienam vakarui ir vis kitoje vietoje. Tokių restoranų lankytojai gauna visiškai naują ir unikalią patirtį. Didžiąją daugumą vieno vakaro restoranų organizuoja jauni, eksperimentuoti linkę šefai, tačiau tarp vienam vakarui įsikūrusio restorano šefų pasitaiko ir itin garsių pavardžių.

Diner en Blanc Vilnius

Diner en Blanc Vilniuje

Dvidešimt metų laukiau, kada Vilniuje galėsiu apsirengti baltą suknelę (ne vestuvinę), pasiimti mėgstamiausią pikniko krepšį, mėgstamiausią draugę ir mažo sulankstomo staliuko užtiesti baltą staltiesę. 2014 metais pagaliau Diner en Blanc jau ir Vilniuje.

Diner en Blanc Vilnius

Kur kada ką valgyti kodėl su kuo po kiek?

Vakarienės vietą jūs sužinosite likus porai valandų iki pačio pikniko. Į nurodytą vietą turite atvykti nevėluodami, apsirėdę vien tik baltai ir baltai, nešini pikniko krepšiu pripildytu baltų jokiu būdu neplastikinių indų, maisto, vyno ir vandens, taip pat privalote turėti savo staliuką, kėdes, staltiesę ir stalo papuošimų. Tuomet visi susirenkę dalyviai vedini savo ‘koordinatroriaus’ keliauja į vakarienės vietą. Aš taip ir galvojau, jog vakarienė vyks Rotušėje. Taip ir buvo. Išsidėję savo gardybes, pamoję balta nosinaite (visi dalyviai vieną sutartą valandą moja balta servetėle į skraidančią kamerą) kibome vakarieniauti. Tiesa, maistu ir gėrimais turite pasirūpinti patys. Mes su drauge vakarienei rinkomės kelių aukštų stovą, įkvėptą ‘afternoon tea’, su skirtingus užkandžius: viršutiniame kaip kokie karaliai stūksojo keksiukai su baltu glajumi, antrame aukšte – humusas, įvairūs sūriai bei duoniukai su grūdais, o apatiniame – sočiausiame – sumuštiniai su avokadu, lašiša, krabais ir žolelių kremu. Vyną derinome ir prie maisto, ir prie oro, ir prie vakarienės tematikos. Baltą – gaivų gaivų Van Loveren Colombar iš Pietų Afrikos bei vaisiškesnį ir pilnesnio kūno ispanišką Enate Chardonnay. Beje, dalyvio mokestis tesudaro apie 70LT. Bet žinoma, papildomi kaštai atsiranda perkant stalą, kėdes, staltieses, sukneles, papuošimus ant galvos ir ant kojų.

Diner en Blanc Vilnius Urtė Mikeleviciute

Diner en Blanc Vilnius

Diner en Blanc Vilnius

Diner en Blanc Vilnius Urtė Mikeleviciute

Diner en Blanc Vilnius  Kristina Sirik

Diner en Blanc Vilnius
Diner en Blanc Vilnius Urtė Mikeleviciute

Diner en Blanc Vilnius  Kristina Sirik

Diner en Blanc Vilnius Urtė Mikeleviciute

Diner en Blanc Vilnius

Diner en Blanc Vilnius

 

Diner en Blanc Vilnius

Diner en Blanc Vilnius

O reziume -> man, kuri tikėjosi turėti ko pakritikuoti – vakarienė paliko itin gerą įspūdį: pakankamai gera organizacija, gerai parinkta muzika ir atrinkti žmonės. Bet gal tai ilgametė ir išdirbta Diner en Blanc pradininkų paslaptis, perduodama iš sostinės į sostinę.

 

Share: