D E R V Y N A S

Kulinariniai filmai: Foodies arba Kritikai Gurmanai

kritikai gurmanai 2

Šis ‘Kino Pavasaris’ mane labai džiugina – savo organizuotumu, savo programa ir ypač savo kulinariniais filmais. Šiais metais kino teatruose galite pamatyti šiuos 4 kulinarinius filmus:

– Foodies / Kritikai Gurmanai / 2014 / Švedija

– Finding Gaston / Atrandant Gastoną / 2014 / Peru
– Steak (R)evolution / Steiko (R)evoliucija / 2014 / Prancūzija
– The Dream / Vakarienė kaip sapnas / 2014 / Ispanija
0
KRitikai gurmanai
Pirmiausia apie pirmą. Šis dokumentinis filmas pristato penkis aukštosios kulinarijos ekspertus. Pastariesiems ‘Michelin’ restoranų gidas yra tarsi Biblija; remdamiesi joje pateiktomis rekomendacijos ir, žinoma, pagal žvaigždutėmis pažymėtus restoranus jie planuoja savo keliones. Švedus filmą sukurti inspiravo realūs faktai, o filmo herojus režisierius pasirinko pasitardamas su vieno restorano personalu. Įdomu tai, jog viena filmo herojų – lietuvė Aistė Misevičiūtė. Aistė jau seniai rašo savo blog’ą. Man asmeniškai, įdomesnis ne jos blog’as o straipsniai ‘Moters’ žurnale. Jame Aistė jau seniai turi savo skiltį, kurią pati stebiu jau ilgus metus. Man joje patinka tai, kad visa restoranų apžvalga yra įvelkama į gražų ir skambų žurnalistinį rūbą, tokį, kuris įdomus skaitytojui, tokį, kurį norisi skaityti dar ir dar. Patys Aistės blog’o įrašai yra skirti perdaug kulinariškai išprususiai auditorijai. Kiti filmo personažai: JAV naftos bendrovės vadovas, vadinkime, linksmuolis, iš anglų darbininkų klasės, pirmuosius žingsnius skonių pasaulyje žengianti studentė iš Honkongo ir tėvų pinigus žarstantis jaunuolis. Filme geriausią įspūdį palieka JAV naftos bendrovės vadovas, na turbūt jis neveltui yra vadovas, labai iškalbus ir malonus žmogus. Visi kiti blog’eriai nėra super charizmatiškos asmenybės.
Man pačiai, kaip rašančiai asmeninį blog’ą, šis filmas labai patiko. Bet tikriausia dėl asmeninių interesų. Kadangi jame lankiausi su daugiau nei 10-ies asmenų kompanija, perteikdama jų nuomonę, galiu pasakyti, kad nei vienas nebuvo super sužavėtas.
Pažiūrėti tikrai verta vien dėl kelių epizodų, kai sužinote, jog kažkur vakarienė kainuoja daugiau nei keli ar keliasdešimt tūkstančių EUR, o didžiausias delikatesas – grybas augantis vabalo viduje ar dėl to, jog išvystumėt Vilniaus daugiabučius Pasauliniame kontekste. Na ir dėl visų ‘Michelin’ restoranų, dėl kurių egzistuoja maisto kritikai bei blog’eriai ir dėl kurių buvo kurtas šis filmas.
o
Vertinan balais:
3 balų iš 5.
Share: