D E R V Y N A S

Naujas trendas? Kai du restoranai susikeičia virtuvėmis

kaimiskas kiausinis su sparagais dervynas review uoksas sweet root

Visų pirma, tai ploju rankomis ir sveikinu du Lietuvos restoranus – ‘uoksą’ ir ‘Sweet Root’ su tokiu puikiu sumanymu.

O sumanymas yra toks: du restoranai, iš dviejų skirtingų miestų, vienam vakarui apsikeičia erdvėmis. T.y. ‘uoksas’ vienam vakarui vyksta į Vilnių, į Užupį, į ‘Sweet Root’, o ‘Sweet Root’ tuo tarpu keliauja į Kauną, į Maironio gatvę. Mintis puiki tuo, kad personalas išeina iš komforto zonos ribų, o dažnai išėjus iš komforto zonos, atsiveria akys ir kraujas pradeda kitaip tekėti, šie požymiai iššaukia naujas geras idėjas. Mintis gera ir tuo, jog ne visi gali nuvykti į Kauną ir ne visi gali nuvykti į Vilnių (nors gali visi, tik ne visi nori), o restoranai susikeisdami išsprendžia šį klausimą, tiesiog nereikia važiuoti į kitą miestą. Mintis gera ir tuo, kad tokie projektai labai kelia gastronominę kultūrą. O tuos, kurie kelia gastronominę kultūrą, aš keliu į viršų.

Iškart perspėju, kad ši apžvalga nėra skirta tam, kad įvertinčiau restoranus ‘Sweet Root’ ar ‘uoksą’, čia net ir negalima būtų tiesiogiai vertinti, nes tai vieno vakaro projektas ir gaminama kitoje erdvėje. Tad nesupraskite klaidingai ir aklai nevertinkite. Noriu apžvelgti būtent tokio pobūdžio projektą.

2015-05-20 20.48.28-2

Ir dar perspėju, kad čia bus mano nuomonė, o ką galvojo visi mano kompanijonai, jų ir klauskite.

Apie keturių patiekalų ragautuves

Staliukų rezervacija, kaip supratau, užsidarė gan greitai, nes maisto ragautojų ir kulinarinių projektų lankytojų dabar apstu. Labai smagu buvo tą vakarą pamatyti ir sutikti bene didžiąją dalį svečių, kuriuos pažįsti ar dažnai matai lankantis restoranuose. ‘Publika gera’, – pagalvojau. ‘Bus su kuo pakalbėti, aptarti. Ir dar iš profesionalios pusės’. Mano kompaniją irgi buvo rimta – virtuvių šefai ir valgymo vietų savininkai. Žodžiu, kad būtų įdomu aptarti.

2015-05-20 19.35.35

Ragavom keturis patiekalus, šefo komplimentą ir duoną. Duona su sviestu buvo puiki, sviestas pateiktas kaip putėsiai ir maloniai jautėm šoninės prisilietimą. Na gera duona, puse darbo.

dervynas review uoksas sweet root

Po to atvyko ridikėlis su kastiniu ir moliūgo sėklomis. Po vieną ridikėlį – kaip šefo komplimentas (amuse bouche, vadinama).

kaimiskas kiausinis su sparagais dervynas review uoksas sweet root

Pirmas patiekalas buvo kaimiškas kiaušinis 1val. virtas 64 laipsnių temp. su šparagais, pastarnokų traškučiais ir sviesto putėsiais. Šitas klasikinis derinys man asmeniškai buvo skaniausias. Aišku, geri šparagai, geras kiaušinis, viskas gerai ir teisingai išvirta (nors vienas kiaušinis prie mūsų stalo buvo sutrūkęs, bet čia tai smulkmena, visko pasitaiko). Na bet nežinau, ar rinkčiausi degustacinei vakarienei tokį patiekalą, visi dabar tokį pat daro, net mes per savo someljė buitinį balių.

dervynas review uoksas sweet root ziobrio ceviche

Antras patiekalas, žiobrio ceviche su vytintais pomidorais, rūkyta bulve ir petražolėmis. Žiobrys čia tokia lietuviška žuvis, kurią ‘uoksas’ gražina į lėkštes, nes ji vargšė pamiršta visuomenės kažkur plaukioja. Tiesa, abiejų restoranų koncepcijos – lokalūs ingridientai, sezoniškumas, užmirštos žolytės, uogytės, grybai, žuvys…

dervynas review uoksas sweet root menke garuose su spinatu emulsija

Trečias patiekalas buvo menkė nuo garų su špinatų emulsija, karamelizuota morka ir jaunais burokėliais. Menkė pamarinuota per naktį alaus sidre. Na menkė apskritai yra menkė, ji nėra įspūdingo skonio pati iš savęs. Ir tame patiekale labai dominavo emulsija, gal net perdaug. Morka jėga, o burokas per intesyvus šiam patiekalui. Šis patiekalas man mažiausiai patiko iš visų (aišku, čia mano asmeninis skonio suvokimas, kurio niekam nebruku).

dervynas review uoksas sweet root ozkos pieno ledai su agurkais

Ir desertas. Agurko tekstūros su ožkos pieno ledais ir raugintų pasukų spragėsiais, jie pateikti dar garuojantis. Aišku, padedant sausam ledui, kas visada palieka žmonėms įspūdį (bet jau praeina mada, jeigu ką). Su agurkais ledus daryti drąsu, ypač lietuviams. Nes kiek teko girdėti, užsienio restoranuose jau čia sena seniena. Desertas įdomus, agurkai buvo pateikti skirtingų tekstūrų, skonių daug, jie smagiai žaidė burnoj. Tik norėjosi agurkinio džintoniko…Ir ko nors dižestyvui.

Kaip ir prie visų kitų patiekalų priderintų gėrimų.

O faina dar tai, kad gražiąsias lėkštes atsivežė ‘uoksas’ ir valgėm iš jų.

Ko trūko?

Aš tai galvoju taip, jeigu aš būčiau ‘Sweet Root’ arba jeigu aš būčiau ‘uoksas’ ir ruosčiausi vieną kartą atvažiuoti į kitą virtuvę, ruoščiausi viską apgalvoti taip atidžiai, kiekvieną detalę. Na pagalvokite, jeigu darote pusryčius kasdien namie ir planuojate nakvoti pas draugus ir daryti pusryčius jų virtuvėje jiems, tai aišku, kad automatiškai viduje labiau stengsitės ir pagalvosite net apie kavą, nes būsite vertinami už viską.

Tad dar kartą sakau, žiauriai trūko maisto palydovų. O maisto palydovai yra puse gero skonio. Žmonės gėrė alų, gėrė rožinį putojantį, gėrė vermutus, konjakus, baltą vyną, raudoną vyną. Na tie gėrimai net pačiai susimaišė burnoj prie patiekalų. Aš bandžiau išsirinkti neutralų vyną, kuris derėtų prie visko po truputį. Bandėm derinti ir skirtingas alaus rūšis, ragauti. Bet tokiai vakarienei rekomenduočiau priderinti ir gėrimus.

Sumokėjom dviese 110 eur. Einant mano lūkesčiai buvo didesni. Nors sako, kad negalima nusiteikti kažkur einant ir perdaug tikėtis, bet tai kaip nesitikėsi, kaip taip gerai išpijarinti. 

o

Linkiu visiems tokių projektų ir lauksiu naujo meniu. Su priderintais gėrimais.

 

Share: