D E R V Y N A S

‘MONTE PACIS’ – daugiausia pilstomų vynų Lietuvoje

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos Ernestas Virsilas Urte Mikeleviciute Mantas Dobradzejus Kristina Sirik

Pamenu, kažkada seniai pamačiau Pažaislio vienuolyno komplekso nuotrauką ‘iš aukštai’. Tūkstantąjį kartą supratau, jog Lietuva yra įspūdingo grožio šalis. Ir štai pribrendo laikas aplankyti ten įsikūrusį sveikatingumo kompleksą, viešbutį ir restoraną – ‘MONTE PACIS’. Oazė kūnui ir dvasiai.

Pazaislis is aukstai

Šefas Ernestas Viršilas, kuris buvo ne kartą mano pačios kalbintas įvairiems interviu, jau senokai aplankytinių sąraše. Į ‘MONTE PACIS’, esantį Kaune ir kurio restorane Ernestas dirba head šefu, išsiruošiau praėjus geriems 9-iems mėnesiems po jo darbo pradžios restorane. Ir pagaliau apsilankius kelis kartus bei išragavus kone dvi dešimtis patiekalų su priderintais vynais dalinuosi savo įspūdžiais su jumis.

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

(vienuolynas)

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

(Liepų alėja)

Koncepcija. ‘MONTE PACIS’ – tai ne tik restoranas su talentingu šefu už vairo, tai visas svetingumo kompleksas. Jis vienas iš nedaugelio viešbučių, įrengtų dar veikiančiame vienuolyne. Kompleksą supa miškas ir Kauno Marios. Tad tai puiki vieta poilsiui, gamtos pajautimui, ramybei ir dvasiniems įkvėpimams. Pats restoranas įsikūręs keliose erdvėse: vasarą galite mėgautis maistu lauke žvelgdami į liepų alėją ar vienuolyną, o esant itin lietuviškiems orams būsite pakviesti į prabangų vidų, kur didikiški baldai ir karališkos erdvės leis pasijusti šventiškai. Ten įkurtos net kelios valgymo salės ir viena didelė – banketams, vestuvėms ar kitiems susibūrimams.

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Pačio restorano koncepcija: kokybė, šviežumas (čia pat kieme įrengtas daržas, kuriame šefas augina žoleles ir daržoves, na ir čia pat esantis miškas, visuomet pakvies šviežių miško gėrybių, žolių, žolelių) bei vyno ir maisto darna. Pagrindinis restorano šefas Ernestas Viršilas nemažai laiko praleido Londono gastronomijos pasaulyje (su juo interviu rasite čia), tad tarptautiniai prieskoniai jo patiekaluose juntami gan stipriai. O ‘MONTE PACIS’ šeimininkė bene pirmoji tituluota someljė Lietuvoje;  jos aistra vynui ryškiai atsispindi vyno kortoje, kurioje net 45 pozicijos pilstomų vynų.

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos sodas

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

2015-05-21 20.09.07

Personalas. Baltos pirštinaitės ir delikatumas – visa tai, ko reikia tokio pobūdžio vietai. Aptarnavimas kokybiškas ir profesionalus, vyną dažniausiai derina komplekso savininkė ar jos mokinys. O virtuvėje dirba nemažai jaunų talentų, kuriuos Ernestas noriai moko kulinarijos amato.

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Maistas. Lankiausi ten ne vieną kartą, tad ne vieną patiekalą teko ir ragauti.

Pavasario degustacijos meniu buvo toks:

2015-05-21 18.58.47

Mano favoritai buvo smidrai ir lašiša. Šį pavasarį/vasarą labai daugelyje vietų ragavau smidrų su įvairiais papildomais palydovais. Šie buvo itin ryškaus, įsimintino skonio ir, drąsiai teigčiau, vieni mano šio pavasario restoranų favoritai. Tokio pat ryškaus skonio buvo ir lašiša, marinuota sojos ir medaus padaže. Ją ragavau ir kitos degustacijos meniu. Skonis be galo ryškus ir įsimintinas. Tiek pirmą, tiek antrą kartą kone visuose patiekaluose pridygo našlaitės. Taip, jos atrodo fantastiškai, gražiai, skaniai, bet manau, jog būtų sveika kai kuriuose patiekaluose jas eliminuoti.

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Kito karto meniu:

Kavos kremas su krienų grietinėle, rūkyta lasšiša; + Pinot Nero putojantis

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Žirnių daigų salotos su arbūzu ir apelsinais; + Selene Rosato

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Anties terinas su rūkytų slyvų padažu, įvairiais pipirais, braškėmis, žolelėmis ir pupomis; + biodinamis Viognier

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Ir vėl lašiša sojos marinate; + Pinot Noir Elzaso

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Krienų ir obuolių šerbetas; + Maltos ordinų Blauer Zweigelt

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Jautiena su rūkyta bulvių koše ir keptu česnaku; + Syrah iš Ronos slėnio

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Ledai: salyklo, rabarbarų, karamelės su druska, kriaušinių, bazilikų, arbūzinių;

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Plikytas kremas su braškėmis ir pistacijomis; + Muškat Kozlovic

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Šitas patiekalų setas paliko didesnį įspūdį nei pirmasis. Ryškūs skoniai, rūkyti skoniai, persipynę tarpusavyje klasikiniai ir modernūs ingredientai bei žaismas skirtingomis tekstūromis palieka malonų įspūdį, be abejo, ir skonį. Virtuvė turėdama savą rūkyklą, ledų mašiną gali pasiūlyti svečiams papildomos valgomosios vertės. Kiek sakė pats šefas, kad karštomis vasaros dienomis ledų parduodama kibirais. Ir nesistebiu. Man ypač patiko salyklo ir karamelės su druska. Išbandykite.

Vyno ir maisto dermė. Iš tiek ragautų derinių pats geriausias ir labiausiai netikėtas buvo krienų šerbetas su Blauer Zweigelt vynuogės vynu. Tiesiog tobula! Lašiša labiau derėjo su Pinot Noir iš Elzaso, na o gaivios vasariškos salotos su rožiniu itališku susijungė harmoningam skoniui. Apibendrinant: dauguma vynų derėjo gerai, kai kurie daugiau ar mažiau, bet atsižvelgus į tai, jog apskritai nėra daug vietų, kuriuose vynai būtų derinami, tai jau yra aukštas pasiekimas. Mažiausiai patiko derinys su senesniu baltu. Teko girdėti, kad ne vienai man užkliuvo tie senesni, tad užsisakydami būtinai paragaukite, kad nepapultumėte ant perdaug subrendusių. Ir kam to seno balto, kai yra seno gero raudono ir šviežio baltojo!

Vynas. Kaip jau sakiau, čia vyno korta yra žiauriai plati. Keturiasdešimt penkios pilstomų vynų pozicijos. Ar to reikia, čia jau kitas klausimas, bet iš kliento pusės tai nėra labai blogai, nes kaip rašoma vyno kortoje: „45 svečių kompanija gali užsisakyti po skirtingos rūšies vyno taurę”. Tiesiog visuomet galima prisiderinti prie patiekalų ar nuotaikos norimą vyną. O ar jie ilgai nestovi atidaryti butelyje? Ne. Nes būtent čia naudojama Le Verre De Vin vyno pilstymo įranga, kuri stabdo oksidacijos procesą ištraukdama orą ir sukurdama vakuumą.

Tiesa, daugumos vynų galite paragauti būtent tik šioje vietoje (nes jie patys sau atsiveža), čia rasite ir vyno, pilstomo iš bačkų, ir net vyno, gaminto vienuolių: kamaldulių iš Italijos, kartūzų iš Ispanijos ir cistersų iš Prancūzijos.

Nakvynė. Norintiems iki galo pajusti visą komplekso dvasią, siūloma apsistoti su nakvyne. Didingai, bet neperkrautai įrengtuose kambariuose galėsite praleisti vieną ar kelias naktis. Norintiems kurti romantišką nuotaiką, personalas pasiūlys putojančio į kambarį.

MONTE PACIS Ernestas Viršilas PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

(karališkos lovos)

Pusryčiai. Klasiškai pusryčiams – dominuoja kiaušinių patiekalai. Be abejo, aš rinkausi Eggs Royal. Puikiai išvirtas kiaušinis ir paruoštas padažas (tik vėl gal nereiktų našlaitės :)). Bandelės kepamos vietoje, kaip ir visa duona, kuri be galo gardi ir verta būti suvalgyta.

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos eggs benedict

2015-06-15 09.51.05

Reziume: Ši vieta idealiai tiks tiems, kurie nori poilsį suderinti su gero maisto ir vyno malonumais. Tikrai rekomenduočiau užsisakyti visą degustacinį meniu su priderintais gėrimais, kad visapusiškai išragautumėte virtuvės ir someljė sugebėjimus. Bendra aura ir aplinka suteikia galimybę pailsėti nuo miestietiško šurmulio.

Tik nevažiuokite triukšmingai linksmintis, važiuokite ten valgyti, gerti ir medituoti. 

MONTE PACIS PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

Share: