D E R V Y N A S

Keliaujame po Lietuvą (I dalis)

Dervynas kelionės po Lietuva  Žemaitija

Dievinu keliones! Kaip nuostabu atrasti pasakiško grožio gamtą, nematytus miestus, pažinti naujas kultūras… Bet mažai kas iš mūsų susimąsto, jog ir Lietuva yra nuostabaus grožio šalis. Tad mano nuomone, ne ką mažiau svarbu pažinti ir savo šalį! Ta proga šios vasaros keliones pašvenčiau Lietuvai. Straipsnių cikle pasidalinsiu kelionės maršrutu bei idėjomis. Tikiuosi, pasisemsite įkvėpimo ir atrasite mūsų gimtinę iš naujo!

Vilnius – Kaunas. 

Pirmoji maršruto stotelė – Kaunas. Teko girdėti nemažai nekokių išankstinių nustatymų apie šį miestą. Bet iš tiesų, šis Lietuvos didmiestas turi savyje šarmo. Pasivaikščiokite po Kauno senamiestį, kuris kaip niekada atgyjęs! Aplankykite Kauno Rotušę, pasivaikščiokite prie Pilies, nuvažiuokite prie Kauno Marių ar net pažvelkite pro langą važinėdami po jį – yra vietų, iš kurių Kauno panorama primena dailių Italijos miestelių vaizdą. Aplankykite zoologijos sodą, išgerkite kavos senamiesčio kavinukėse, išgerkite vyno ir užkąskite senamiestyje esančiame G.vine ar aplankykite prie Kauno Marių Pažaislio vienuolyno komplekse įsikūrusį MONTE PACIS.

MONTE PACIS  PAžaislio kompleksas dervynas restoranu apžvalgos

(MONTE PACIS)
Processed with VSCOcam with f2 preset

 

(G.vine)

Tiesa, šiame straipsnyje nekalbėsiu apie mano mylimo Vilniaus grožį, tačiau jeigu vykstate iš kito miesto – Vilnius yra must, ką aplankyti per atostogas.

Kaunas – Panemunės kelias. 

Tolimesnis kelionės tikslas – pasiekti Klaipėdos kraštą, bet gink Dieve, ne nuobodžia autoastrada. Pasirinkę Panemunės kelią sugaišite keliomis valandomis ilgiau, tačiau atrasite įspūdingą Lietuvos dalį. Vienoje pusėje galėsite grožėtis vaizdingais Nemuno slėniais, o kitoje – stūksančiais piliakalniais su jais bepuošiančiais dvarais bei pilimis.

Keliaudami Panemunės maršrutu nebūtinai lankykite visus miestelius, muziejus, dvarus ir bažnyčias, nepamirškite tiesiog sustoti ir pasigrožėti Nemuno vingiais. O nusprendusiems šiek tiek išsamiau susipažinti su Panemunės objektais, dalinuosi trumpa informacija.

Dervynas kelionės po Lietuva Nemunas

Raudondvaris – miestelis, įsikūręs Nemuno ir Nevėžio upių santakoje. Jame stovi Raudondvario dvaras, kuris laikomas kultūros paminklu. Jį valdė ir puoselėjo Radvilos, Tiškevičiai.

Palemono kalnas Seredžiuje. Anot legendos, čia palaidotas Žemaitijos ir Lietuvos valdovas Palemonas.

Belvederis – romantizmo stiliaus dvaras Belvederyje. Šis dvaras jau apleistas, bet man asmeniškai jis turi ypatingą reikšmę, joje nuo 1926 iki 1961 metų veikė pienininkystės ir gyvulininkystės mokykla. Būtent ten pienininkystės studijas baigė mano senelis.

Dervynas kelionės po Lietuva Belvederio dvaras

(Belvederio dvaro sienos)

Dervynas kelionės po Lietuva Belvederio dvaras

Veliuona. Sakoma, kad tai viena seniausių Lietuvos gyvenviečių. Pasak istorinių šaltinių Veliuonoje lankėsi, kovojo ir mirė Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas.

Raudonės pilis ir parkas. Iš tolo matyti pilies bokštas, nuo kurio atsiveria įspūdinga kraštovaizdžio panorama. Ten – senoji liepų alėja.

Panemunės pilis – renesanso stiliaus pilis, įtraukta į Lietuvos architektūros paminklų sąrašą. Greta jos senas parkas.

Panemunė – Klaipėda. 

Pravažiuodami vis naujus mažus miestelius ir sekdami Nemuno vingius judame link jūros. Įdomu tai, jog šioje zonoje Nemunas skiria Lietuvą ir Rusiją, tad tiems, kam įdomu, galite užsukti į Smalininkų vandens matavimo zoną, kurioje ne tik pamatysite, koks vandens lygis ir kaip jis matuojamas, bet pateksite tiesiai ant Lietuvos ir Rusijos sienos.

Tiesa, pravažiuosite ir pro Vilkyškes, kuriose įsikūrusi mano mylima pieninė. Jeigu ir jūs esate sūrių bei sūrelių megėjas – tuomet pasiplanuokite aplankyti ir šią pieninę.

Dervynas kelionės po Lietuva  Smalininku vandens matavimo sritis

(Smalininkų vandens matavimo zona)

Dervynas kelionės po Lietuva  Smalininku vandens matavimo sritis prie sienos

Dervynas kelionės po Lietuva  Smalininku vandens matavimo sritis

Klaipėda. 

Naktį praleidžiame Klaipėdoje. Ten labai rekomenduoju aplankyti vieną geriausių Lietuvoje restoranų – MOMO Grill. Ir būtinų būtiniausiai po to nukeliauti į bohemišką vyninę Achtung Baby, kuri tiesiog privers jus ją pamilti. Pasivaikščiokite po Klaipėdos senamiestį, persikelkite į Smiltynę prie Baltijos jūros, aplankykite Olando kepurę. Jeigu norite pietų ar pusryčių su vaizdu į marias, tuomet rinkitės mėsiškąjį Meat Lovers Klaipėda, įsikūrusį būtent perkėloje. Ir dar, nepamirškite nusipirkti šviežiai rūkytos žuvies!

Dervynas kelionės po Lietuva  Klaipeda

Jeigu Klaipėdoje užtruksite ilgiau, pasinaudokite mano rekomendacijos, aprašytomis ankstesniame straipsnyje.

Achtung Baby

(Achtung Baby)

Achtung Baby
Momo Grill

(MOMO Grill)

Momo Gril
Olando Kepure

(Olando kepurė)

Smiltyne

(Smiltynė)

Dervynas kelionės po Lietuva  Klaipeda Meat Lovers

(Meat Lovers Klaipėda)

Dervynas kelionės po Lietuva  Klaipeda Meat Lovers

Divyčio kelias. 

Aplankę dar vieną didmiestį, kad būt balanso tarp kaimelių ir miestų, važiuojame toliau. Šiandien diena – „Divyčio keliui”. Kas tai?

„Divyčio kelias“ – tai edukacinis turistinis maršrutas pristatantis Lietuvos ir užsienio gyventojams Šilutės kraštą, kuris išsiskiria savita gamta, regioniniais parkais, žvejybos zonomis bei skirtingomis susikertančiomis istorinėmis kultūromis – Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos. Tai pati žuvingiausia vieta visoje Lietuvoje, dėl šios priežasties turinti išskirtinį kultūrinį žvejybos ir maisto paveldą. Visą turistinį gidą rasite čia.

Mes šį kelią šiek tiek suasmeninome. Tad pirmiausia vykome į Ventės Ragą ir jos Švyturį. Kuris tikriausiai buvo didžiausias kelionės cirkas. Paskaičiau, jog Ventė pažymėta ne viename senųjų laikų žemėlapyje kaip pati pavojingiausia vieta – „tikras visų laivininkų siaubas“, nes palei Ventės ragą nusitęsusi pavojinga akmenuota sekluma. Dėl to pačiame rage nuo seno stovi Ventės švyturys. O apskritai Lietuvoje yra septyni švyturiai. Dar, kad Ventės rago švyturys vienas iš nedaugelio Lietuvos švyturių, į kurį leidžiama laisvai įlipti ir pasižvalgyti.

O nuvykus paaiškėjo, jog jis toks mažas, kad aš pati net neįsivaizduoju, kaip jis padėjo jūreiviams…

Prie pat – Ventės ornitologijos stotis, ten ženklinami paukščiai. Visai iš čia matyti Nida ir jos auksinė kopa. Šį kartą į ją nesikėlėm, bet turintiems daugiau laiko

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

(Ventės Rago švyturys)

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

Ten pat privaloma aplankyti bene garsiauią Lietuvoje žuvies restoraną – ‘Šturmų Švyturys’. Nuostabi vieta, nerealus vaizdas, fantastiškas maistas ir puikūs vynai, kuriuos, beje, jie importuoja patys. Be abejo, kaskart rasite vis kitą meniu. Sezonišką ir šviežių; žuvį jums iškeps čia pat, didžiulėje krosnyje. Jeigu norėsite, galėsite ten ir apsistoti – šalia restorano įkurtas viešbutukas.


Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

(Šturmų Švyturys)

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas Šturmų Švyturys

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragas

Dervynas kelionės po Lietuva  Ventes ragasŽemaitija. 

Kelionę tęsiame važiuodami per Žemaitiją. Čia vyrauja lygumos, tad išvysite labai agrokultūrinį vaizdą. Kviečiai, miežiai, rugiai, kukurūzai ir besiganančios karvės lydės jus visuomet. Išsirinkite gėlėtą pievą ir sustokite piknikui – pasijusite kaip vaikystėje kaime pas močiutę.

Dervynas kelionės po Lietuva  Žemaitija

Dervynas kelionės po Lietuva  Žemaitija piknikas
Švėkšna ir ‘Česlovo Ramoškos vyno ūkis’.

Vyno mylėtojai privalo aplankyti ‘Česlovo Ramoškos vyno ūkį’! Tai vienas iš nedaugelio ūkių, gaminančių lietuviškus vaisių vynus. Pas svetingus žmones ne tik galėsite įsigyti gardaus vyno, bet ir aplankysite uogų laukus, apsilankysite vyno rūsyje, turėsite galimybę susipažinti su vyno gamybos technika bei sudalyvauti degustacijoje. Apie šiuos vyndarius dar parašysiu atskirai, tad laukite išsamesnio straipsnio.
Dervynas kelionės po Lietuva  Švėkšna Ramoškos

 

Plateliai. 

Kaip jau minėjau – šis Žemaitijos kraštas – upių ir lygumų kraštas, ežerų čia nedaug. Bet mylintys ežerus, neliks nuskriausti. Vos už valandos su trupučiu nuo Klaipėdos – Plateliai. Šis ežeras – didžiausias ir giliausias ežeras Žemaitijoje. Jame plaukioja net 7 salos. Kaip ir įprasta atvažiavus prie ežero, išsinuomavome jaukų namelį. Prisiruošėme užkandžių, maisto, skirto ruošti ant griliaus, pasirūpinome gėrimais ir meškerėmis. Ten bežvelgdami į be galo žvaigždėtą rugpjūčio dangų praleidome porą naktų. Na ir tuomet judėjome toliau, į kitą Lietuvos dalį.

Laukite tęsinio.

Dervynas kelionės po Lietuva  Plateliai

Dervynas kelionės po Lietuva  Plateliai

Dervynas kelionės po Lietuva  Plateliai

Dervynas kelionės po Lietuva  Plateliai

Dervynas kelionės po Lietuva  Plateliai

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Share: