D E R V Y N A S

Kulinariniai filmai: Atrandant Gestoną

atrandant Gastona

Kad ir pavasaris praūžėjo jau gan senokai, bet gerų filmų rekomendacijos išlieka aktualios visada. Štai dar vienas kulinarinis filmas, kuris buvo rodomas šiųmetiniame ‘Kino Pavasaryje’:

‘Finding Gaston / Atrandant Gastoną / 2014 / Peru’
Finding Gaston
Šis filmas pasirodė kino ekranuose labai laiku ir labai į temą. Jau kelinti metai visame Pasaulyje jaučiamas Lotynų ir Pietų Amerikos virtuvių kultas. Garsiausi restoranai ir norintys tapti žinomais šefai įtraukia į savo meniu bent po vieną perujietišką patiekalą arba bent po mažą detalę integruoja į savo virtuvės kūrinius. Ir ne veltui, šios šalies kulinarinė kultūra iš tiesų yra verta dėmesio. Būtent šis filmas pasakoja apie vieną iš Peru ‘Dievą’ – Gastoną. Ir kaip jis iškėlė, skleidė ir skleidžia Peru virtuvės žodį…
 original_gaston-acurio-documentary-2
Siužetas. Filmas pasakoja apie tai, kaip vienas virtuvės šefas – Gastonas Acurio – yra laikomas nacionaliniu herojumi. Jis laikomas Peru pasididžiavimu, ikona ir geriausiu šalies ambasadoriumi. Anot „Washington Post“, Peru sostinės Limos istorija (net ne kulinarijos, o visa!) yra skirstoma į dvi dalis: prieš Gastoną ir po Gastono. Kai šis šefas 1994 metais atsidarė pirmąjį restoraną, Lima po truputį išsikovojo teisę vadintis Pietų Amerikos kulinarijos sostine. Šio šefo restoranų Pasaulyje skaičius sparčiai auga, jau dabar skaičiuojama beveik 50 restoranų, kurie veikia franšizės principu. Gastonas pasitelkęs kulinariją, pakeitė Peru veidą ir išpopuliarino jį visame Pasaulyje.
Filmas – tai pažintis su Peru virtuve ir žmogaus ambicijomis, kurios svajones paverčia tikrove.
Mane šis filmas įkvėpė ir dar kartą pagrindė teiginį, kad kulinarija yra viena svarbiausių kultūros dalių. O populiarinti šalį kulinariniais atradimais yra vienas gražiausių dalykų… Ne politinių sprendimų galingumu, ne karininės technikos gausa ir ne kariuomenės gausa.  Tegyvuoja maisto kultūrą!
Share: