D E R V Y N A S Čia jūs rasite vyno, alaus, tekilos, viskio, grapos ir kitų gėrimų derinius su maistu.

Italijos virtuvė: Pappa al Pomodoro ir Gnocchi

Processed with VSCOcam with g3 preset

Rudenėjantys vakarai kviečia vis dažniau užsukti į gardžiais prieskoniais kvepiančią virtuvę. Aš irgi garsiai girdžiu šį kvietimą ir  vis dažniau sukuosi virtuvėje. Ypač pirmadienius mėgstu paskirti kulinariniai edukacijai kulinariniuose kursuose. Kiekvieną pirmadienį ČIOP ČIOP studijoje vyksta vis kitos Pasaulio virtuvės ar teminiai kulinariniai kursai.

Šį pirmadienį paskyriau Italijai. Jau seniai norėjau išmokti gaminti gnocchi – itališkus bulvių virtinukus. Juos galima tiesiog tiekti su sviestu ir šalavijais ar gaminti ryškesnio skonio su rudens karaliumi moliūgu!

Italijos virtuvės kurse gaminome:

Sriūbą Pappa al pomodoro;

Gnocchi su troškintos jautienos šonkauliais;

Rikotos sūrio pyragą su apelsinais.

Šefė Anna Baranova pakvietė visus susirinkusius į virtuvę, o ten prasidėjo gamyba. Gnocchi – tai dažniausiai bulvių virtinukai, kurie priskiriami pasta kategorijai, nes juos gaminant naudojami miltai. Sakau dažniausiai, nes kartais juos galima gaminti iš moliūgų ar net šakninių daržovių.

Pirmajam patiekalui ruošėme gardžią ankstyvojo rudens sriubą – Pappa al Pomodoro. Rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį dar gausu šviežių pomidorų, kurie ir sudaro šios sriubos pagrindą. Beje, ši sriuba kilusi iš Italijos Toskanos regiono.

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

Pappa al Pomodo

Jums reikės:

Pomidorų;

Svogūno;

Česnakų;

Ciabatta duonos (gali būti ne šviežia);

Tarkuoto kietojo sūrio;

Alyvuogių aliejaus;

Čiobrelio

Rozmarino;

Baziliko.

Svogūną ir česnaką susmulkinkite. Užkaiskite puodą vandens ir ten įmeskite pomidorus, truputį palaikykite verdančiame vandenyje, kad lengvai galėtumėte nulupti odelę. Nulupkite odelę nuo pomidorų ir juos supjaustykite kubeliais. Tuomet paimkite didelį puodą, pilkite alyvuogių aliejaus, šiek tiek patroškinkite svogūną ir česnakus. Dėkite pomidorus, berkite rozmarino, čiobrelio ir raudonėlio. Taip pat įdėkite šimtaprocentinio pomidorų koncentrato. Jie kartu su baziliku, kurį naudosime papuošimai yra keturi pagrindiniai italų prieskoniai. Viską palikite virti. Duoną suplėšykite gabalėliais. Pasigaminkite česnakinio aliejaus – česnaką sumaišykite su aliejumi. Juo apšlakstykite skardoje ant sviestinio popieriaus sudėtą duonelę. Ją pašaukite kelioms minutėms į orkaitę. Sriuba troškinasi maždaug valandą ar valandą su puse. Priklauso nuo to, kiek pomidorų naudosite ir kokį kiekį gaminsite. Į paruoštą sriubą sumeskite duonos skrebučius ir viską sutrinkite blenderiu. Tiekite ant viršaus uždėję kelis skrebučius, baziliko lapelių, apibarstę pipirais ir pagardine šlakeliu alyvuogių aliejaus. Ji labai puikiai tinkama sunaudoti duonos likučius. Ir puikiai sušildys vėsiais vakarais. Skanaus!

Maisto ir vyno deriniai:

Sriubą Pappa al Pomodoro derinkite su itališku Sauvignon Blanc, nors ir Naujojo Pasaulio pomidoriškas ir žoliškas Sauvignon Blanc bus geras sriubos papildinys.

Gnocchi su jautienos šonkaulių troškiniu

Jums reikės:

1kg bulvių;

6-7 kiaušinio trynių;

Jautienos šonkauliukų;

Pankolio;

Saliero stiebo;

Svogūno;

Pomidorų savose sultyse;

Raudono vyno;

Druskos;

Pankolio sėklų;

Sviesto;

Aliejaus;

Lauro lapų;

Tarkuoto kietojo sūrio;

Rozmarino;

Miltų 00.

Pirmiausia apkepkite šonkaulius. Įkaitinkite keptuvę, dėkite sviesto ir pilkite šiek tiek aliejaus. Aliejus padės sviestui nepridegti. Tuomet iš abiejų pusių apkepkite šonkaulius. Druską ir pankolio sėklas berkite ant pačio galo. Susipjaustykite salierą, pankolį ir svogūną. Daržoves pakepkite keptuvėje su sviestu. Šonkaulius, daržoves, pomidorus savose sultyse, vyną pilkite į puodą ar greitpuodį. Pagardinkite druska, lauro lapeliais. Jeigu naudojate greitpuodį, tuomet palikite viskasm troškintis apie 2 valandas. Jeigu naudosite paprastą puodą, jums prireiks bent 4 valandų.

Ruošiame gnocchi. Bulves su lupenomis kepkite maždaug 1.5-2val orkaitėje. Jos turi būti labai minkštos. Kai jau bulvės iškepusios, perpjaukite jas pusiau ir su šaukštu išskaptuokite vidų. Visą masę sudėkite į bendrą indą. Ją reiktų pertrinti per bulvių spaudyklę arba labai labai gerai pertrinti rankomis.

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

Pasiruoškite kiaušinius. Geriausia naudoti trynius, su jais gnocchi taps švelnesni. Maždaug 0.5 kg bulvių reiktų 3-4 kiaušinio trynių. Bulvių masę gerai sumaišykite su tryniais, geriausia rankomis. Tiesa, prie bulvių galite naudoti ir moliūgą ar sūrį. Pasiruoškite miltus, geriausia naudoti 00. Iš bulvių masės suformuokite kumščio dydžio rutuliukus. Vienam tokiam rutuliukui reikės maždaug pusės stiklinės miltų. Darant gnocchi svarbu žinoti tai, jog bulvių nereikia sumaišyti su miltais, miltus reikia įspausti į vidų.

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

Ant stalo berkite miltų ir iš rutuliuko ant jų padarykite plokštumą. Ją sulankstykite kaip knygą. Ir vėl berkite miltų, ir vėl lankstykite. Tiesiog jūs į bulvių masę įspausite miltus. Tai reiktų kartoti maždaug 5 kartus. Galiausiai keletą kartų delnais paminkykite rutuliuką. Miltų ir minkymo nepadauginkite – padauginus gnocchi taps kieti. Soformuokite ploną dešrą ir supjaustykite 1cm storio virtinukais.  Pažiūrėkite, ar jūsų jautienos šonkauliai jau išsitroškino ir bus tinkami padažui. Jautienos didesnius gabalus reiktų supjaustyti.

Gnocchi virkite vandenyje su druska ir aliejumi maždaug 2 min, kol iškils. Pilkite padažo, berkite daug tarkuoto kietojo sūrio ir gardinkite rozmarinu.

Maisto ir vyno deriniai:

Gnocchi su jautienos šonkaulių troškiniu derinkite su jaunu, gaiviu itališku vynu. Rinkitės Barbera ar Vallpilicella vynuogių vynus, ragaukite su Sangiovese vynuogės vynus, Barbera ar Vallpolicella.

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

Rikotos sūrio pyragą su apelsinais receptu pasidalinsiu vėliau. Skanaus!

CIOP CIOP Italijos virtuves kursai

 

 

 

Share: