D E R V Y N A S

Kruasanai – naujai atgimęs sviestinis raguolis

Processed with VSCOcam with f2 preset

Kruasanai – naujai atgimęs madingas sviestinis raguolis. Buvo įprasta juo mėgautis be jokių įdarų ir papildomų skonių, tiesiog su rytine kava ir šviežiomis sultimis. O šiuo metu šis raguolis įgavo naują kvėpavimą – daugelyje vietų, ypač tokių, kurios diktuoja gastronomines madas (NY, Londonas) siūlo kruasanų sumuštinius. Nuo madingiausių kepyklų neatsilieka ir Lietuviai.

Šiek tiek istorijos

Kai galvojame apie kruasanus, galvojame apie Prancūziją, tačiau tikroji kruasanų kilmės šalis – Austrija. 1683 Viena buvo užgrobta Osmanų imperijos. Kai Viena buvo išvaduota vietinės kepyklos pradėjo kepti pusmėnulio formos (“crescent”) kepinius. Šiuos sviestinius raguolius jie pavadino vokišku žodžiu “Kipferl”. Tačiau po 1770 metų, kai Austrijos princesė Marija Antuanetė ištekėjo už Prancūzijos Karaliaus Liudviko  XVI, jie gavo naują – kruasanų (croissant) – pavadinimą. Marija Antuanetė be galo ilgėjosi šių sviestinių raguolių, tad prancūzams ką daryti, kaip tik kepti šiuos pyragaičius karalienei. Tačiau prancūzai nebūtų prancūzai, jie sviestinių raguolių gaminimą padarė sunkesniu.

kipfer

(Kipfer)

kipfer2

(Kipfer)

Su kuo ir kaip…

Kruasanai yra gaminami iš sluoksniuotos tešlos, dažniausiai jais mėgaujamasi pusryčiais, tad jie drąsiai vadinami pusryčių patiekalu. Kava, sultys ir kruasanas – tipiškas derinys. Ilgą laiką kruasanai būdavo gaminami be jokio įdaro, vėliau pradėti kepti kruasanai su šokoladu, riešutais, karamele ir visokiais kitokiais saldžiais pagardais. Tačiau paskutiniais metais jie įgauna dar kitokią formą. Kepyklėlės visame pasaulyje jau kuris laikas siūlo kruasanus paversti rimtu pusryčių ar priešpiečiu patiekalu – su įvairiais įdarais. Su vištiena, su tunu ir avokadu, su Nicos salotomis, su rūkyta lašiša, su kiaušiniais, su daržovėmis, su kumpiu, su mocarela ir įvairiausiais kitas įdarais. Kai kur jie tiekiami net su bulvių traškučiais! Galite vadinti tai maisto pornografija, o galite priimti tokį skonį…

kruasanai

Vilniuje „kruasanų sumuštinius” siūlo dar pakankamai nauja vieta „Strange Love„, įsikūrusi prie Bernardinų sodo. Jie bene pirmieji pasiūlė paragauti jų su įdarais. Kita vieta, kurioje galite paragauti „kruasanų sumuštinių” dar visai nauja desertinė/kepyklėlė „Desertinė Atostogos”.

„Desertinė Atostogos”

Tai vos rugsėjo mėnesį atsidariusi desertinė, siūlanti įvairius tartus, sausainius, pyragaičius, eklerus, panna cotta’s ir visokius kitokius saldėsius. Jie skelbia: „Skaniausi tartai, saldžiausi sausainiai ir pyragaičiai jums primins gražiausias atostogas ir jų akimirkas!”. Supraskite, jie saldumynus lygina su atostogomis – paragauji ir jautiesi, kaip per atostogas. Mintis stipri ir gera, sakyčiau! O vos prieš dieną pasirodė ir pas juos naujiena – kruasanai su su prosciutto, rikotos sūriu ir karamelizuotais svogūnais, su špinatais, pesto ir mocarelos sūriu, su lašiša, špinatais ir lengvu kremu. Kai pamačiau nuotrauką, apie šį kruasaną svajojau net parą, tad sekmadienio ryto neabejodama išsiruošiau jų ragauti. Kruasanai tikrai gan neblogi, bet ranką juos darant atididirbti dar reiktų (juk dar tik ką tik juos siūlyti pradėjo). Įdarai taip pat gan klasikiniai, nesiginčiju – žmonės mėgsta klasiką, tačiau linkiu nebijoti ir interpretacijų. Kaip po pusryčiams, ypač savaitgalio vėlyviesiems ar darbo dienos pietums – tai puikus pasirinkimas. Ypač tiems, kurie mėgsta sviestines bandeles arba yra įpratę po pagrindinio maisto paskanauti pyragėliu, suvalgius krausaną – jums to daryti nebebus poreikio.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ragavau visų trijų skonių, tačiau labiausiai patiko klasikinis su mocarela ir pesto.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Trendai…

Jeigu Instagram sekate mėgstančius skaniai valgyti, gaminti ar lankyti įvairias vietas – pastebėsite, jog kruasanai tikrai trendina.

2015-10-11 15.27.54 2015-10-11 15.28.02 2015-10-11 15.28.29

 

Share: