D E R V Y N A S

Medaus ir midaus degustacija

Medus Kempinski JAV ambasada

Lietuva nuo seno garsėja bitininkyste. Šiuo metu skaičiuojama daugiau nei 12 000 bitininkų. Šiomis dienomis šis amatas yra pakilimo laikotarpyje ir sulaukia vis daugiau tarptautinio dėmesio. Dauguma bitininkų yra gan smulkūs ir laiko nuo 5 iki 70 bičių šeimų, o profesionalesni ir valdantys didesnius ūkis turi nuo 100 iki 1000 bičių šeimų.

Džiugu, jog net ir mūsų prezidentės gamina savo medų! Bitėmis rūpinasi ir ambasados. Štai JAV ambasadorė savo rezidencijoje taip pat augina bites. Medus buvo renkamas net ir ant ‘Kempinski Hotel Cathedral Square’ stogo!

Medus Kempinski JAV ambasada

Medus Kempinski JAV ambasada

Vos prieš kelias dienos, pačioje rugsėjo pabaigoje, lankiausi medaus ir midaus degustacijoje. Ją inicijavo JAV ambasadorė Deborah McCarthy, kuri sukvietė bičiulius atšvęsti ambasados medaus derlių bei prisiminti unikalų bičių vaidmenį mūsų pasaulyje. Degustacijos metu ne tik buvo pristatytos skirtingos medaus rūšys iš skirtingų bitininkų tarp kurių ir JAV ambasadorės medus bei Kempinski medus, svečiai taip pat buvo vaišinami alumi su medumi bei midumi ir medaus trauktine.

Kad staigmenų nebūtų mažai, svečiams buvo pristatomas specialiai ‘Chocolate Naive’ gaminamas šokoladas su ‘Kempinski Hotel Cathedral Square’ medumi.

Medus Kempinski JAV ambasada Chocolate Naive

Medus Kempinski JAV ambasada Chocolate Naive

Medus Kempinski JAV ambasada Chocolate Naive

Specialiai sukurtas alus buvo itin švelnaus skonio su maloniu saldumo atspalviu. Ragaudama net galvojau apie derinius su lengvais desertais…

Medus Kempinski JAV ambasada

Midus iš vienos rūšies medaus pasižymėjo ryškiais baltų gėlių, citrusų net pušų aromatais. Skonis: švelnus, subtiliai tirštas su gaivia rūgštele. Toks midus ypač puikiai derėtų su citrininiu morenginiu desertu (kažkada tokį stikliuose ragavau).

REN_2877

Midus iš 5 skirtingų rūšių medaus, pagardintas žolelėmis ir gvazdikėliais išsiskyrė savo spalva. Deginto sviesto, keptų grikių, karamelės, gintaro aromatų. Skonis: maloniai krstelėjęs, sūrstelėjęs. Pagalvojau, jog puikiai derėtų prie desertų su sūdyta karamele.

Medus Kempinski JAV ambasada

Na, o lietuviška midaus trauktinė, kuri net 50laipsnių stiprumo! Drąsiai galėtų konkuruoti su burbonu. Mat buvo brandinta su amerikietiško ąžuolo drožlėmis.

Reziumuojant: reiktų palaikyti lietuviškas tradicijas, vertinti unikalų aukštos kokybės medų ir nepamiršti puikaus lietuviško gėrimo – midaus. Ne JAV ambasada turėtų mus kviesti į tokį renginį – o mes.

 

 

Share: