D E R V Y N A S

Pipirų degustacija

Tellicherry_2

Kad gyvenime degustacijų tikrai netrūktų, vakar lankiausi pipirų degustacijoje! Atėjo ir į Lietuvą mada degustuoti ne tik alkoholinius gėrimus, kavą ar šokoladą, atėjo laikas ir kitiems produktams. Tik praeitą savaitę lankiausi medaus degustacijoje, o šią savaitę pradėjau degustuodama pipirus.

Tellicherry_1

„Santa Maria” inicijuotas renginys pritraukė būrį kulinarijos žvaigždių – šefų, restoranų savininkų, blogerių, ir pramogų pasaulio atstovų. Pastarieji turbūt buvo „dėl veido”, o suinteresuoti bandė pažinti produktą, kurį vartoja kasdien – pipirus, iš arčiau.

Tellicherry_27

Pirmą kartą į Lietuvą atgabenti Tellicherry pipirai.

Pipirus, kaip ir gerą vyną, apibūdina pagal kilmės vietą. Joje vyraujantis klimatas ir dirvožemio ypatybės lemia šio prieskonio skonines bei aromato savybes. Degustuoti Tellicherry pipirai auginami pietryčių Indijoje, Keralos regione.

Pipirai, kaip ir vynas, kaip ir kava, gali kvepėti citrusais, gėlėmis bei mediena. Įdomu tai, jog visų rūšių pipirai – žalieji, baltieji, Tellicherry ir Malabaro pipirai yra nuo vieno medžio.

Žalieji pipirai – tai neprinokę vaisiai, surinkti iškart po žydėjimo. Jie turi daug žemiškų, medienos aromatų ir yra gan aštrūs.

Baltieji pipirai – tai prinokę raudonųjų pipirų vaisiai. Jie išdžiovinami, paskui fermentuojami vandenyje ir nuplaunami pašalinant luobeles. Geriausi baltieji pipirai dėl savo spalvos yra vadinami kreminiais pipirais. Juose taip pat nemažai žemiškų aromatų, jie itin sodrūs ir kvapnūs.

Malabaro pipirai yra nesudėtingo skonio, smulkesni, tinka ypatingo skonio ir kvapo maltų pipirų mišiniams. Šie pipirai saldūs, vaisiniai, aštrūs ir karšti.

Tellicherry yra dideli, sodriai rudos spalvos, raukšlėti ir pasižymintys švelniu aštriu bei ryškiu skoniu. Subtiliai vaisinio sodraus, tačiau neužgožiančio kitų patiekalo ingredientų, skonio. Juose susijungia švelniai juntamas aštrumas ir svarus vaisių poskonis.

Su Tellicherry pipirų skoniu galėjome susipažinti ir arčiau: ne tik patys ragaudami ir maldami pipirus, bet ir degustuodami Justino Kapkovičiaus, Deivydo Praspaliausko bei konditerės Rūtos Šiušienės patiekalus.

Tellicherry_25

Tellicherry_26

Buvo paruošta antiena su rudens gėrybėmis, lėtai kepta lašiša su šparagų putėsiais bei pastarnokų kremu, o desertui – marcipaniniai keksiukai su braškėmis ir pipirais.

Tellicherry_46

Tellicherry_54

Kad renginyje būta ir popsūchos, bet kam reikėjo, tas pasiėmė naudingos informacijos: sužinojo apie pipirų kelią iki mūsų, atrado rūšis ir paragavo profesionalų ruoštų patiekalų.

Tellicherry_28

Tellicherry_32
Tellicherry_3

Tellicherry_11

Tellicherry_13

(Foto: organizatorių)

 

 

Share: