D E R V Y N A S

Šampano diena!

7883165_orig

Visų pirmiausia, sveikinu visus su Tarptautine Šampano diena! Ir ta proga dalinuosi savo įspūdžiais ir naujienos iš šiais metais surengtos šampano ir putojančio vyno parodos.

Spalio 3d. Lietuvoje pirmą kartą vyko šampano ir putojančio vyno paroda „49 mln…“. Jos metu buvo galima paragauti daugiau nei 120 įvairių stilių putojančių vynų, tarp kurių buvo net  74 ŠAMPANAI! Šią parodą organizavo „Gourmet Pro”, oficialus „Riedel“ taurių atstovas Lietuvoje, ir „Vynas ir draugai“, užsiimantys mokymais apie vyną, konsultacijomis, degustacijomis bei  privačiomis vakarienės.

Be abejo, šios parodos nepraleidau ir aš. Joje turėjau galimybę prisiminti kone daugumą Lietuvos rinkoje esančių šampanų skonius ir atrasti naujų ir sutikti daug širdžiai artimų žmonių bei gerų pažįstamų.

127331_orig

9475512_orig

5118035_orig

5314185_orig

4525248_orig

9707092_orig

Bene didžiausią įspūdį man paliko degustacija: „Šampanės augintojas Nr.1 Anselme  Selosse ir jo geriausi mokiniai”. Pastarąją vedė nuostabus šampano edukatorius ir „Clos&cru” bendraturtis Martynas Žemavičius. Po degustacijos dar keliolika minučių negalėjau net atsistoti ir atsitraukti nuo fantastiškų, išskirtinių šampanų. Ši degustacija buvo neįtikėtina. Degustavome išskirtinius, vienetinius šampanus, kai kuriuos Martynas ištraukė iš savo asmeninės kolekcijos.

2024132_orig

9153255_orig

Visos parodos metu specialistai ir profesionaliai labai noriai dalinosi žiniomis apie šį, pavadinčiau, dieviškąjį gėrimą. O viso renginio metu tvyrojo ypatinga atmosfera: raustelėjusiais žandais, valiūkiškai pasišiaušę ir gan net šiek tiek vėjavaikiškiai nusiteikę dalyviai siurbčiojo šampaną. Nieko keisto, juk tai šampanas! 
8596660_orig

„Tarp populiariausiųjų Nr. 1“

Šampano ir putojančio vyno parodoje „49 mln…“ surengta plačiausiai, tai yra prekybos centruose, tinklinėse specializuotose parduotuvėse, parduodamo šampano akloji degustacija bei rinkimai „Tarp populiariausiųjų Nr. 1“.

Rinkimuose dalyvavo septynių rūšių šampanas:

1. „Laurent Perrier“

2. „Moet&Chandon“

3. „Moutard“

4. „Mumm“

5. „Piper Heidsieck“

6. „Pommery“

7. „Veuve Clicquot“

Vertinimo komisijoje buvo visa šampano ir vyno grietinėlė: Petras Jarašūnas („Mineralinių vandenų“ atstovas), Jolanta Smičienė (Dame Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne, French Wine Society Champagne Master), Martynas Žemavičius (WSET diplomantas), Jurga Karinauskaitė (vyno mokytoja), Tomas Skunčikas (Bennet Distributors atstovas, someljė), Arminas Darasevičius (Lietuvos someljė asociaciajos prezidentas, someljė), Narimantas Miežys (someljė), Albertas Koncijalovas („Liviko“ atstovas, someljė), Stasas Smolskij (someljė), Mikas Širvinskas („Prike“ atstovas), Arūnas Starkus (vienas Someljė asociacijos kūrėjų, WSET diplomantas), Dariuš Miler („Eugesta“ atstovas, someljė).

Septyni šampanai vertinti pagal aukščiausią vyno žinovo laipsnį „Master of Wine“ turinčio Richardo Bampfieldo bei Ryčio Jurkėno, „The International Wine Challenge“ bei „Decanter“ teisėjo, rekomendacijas.

Prieš prasidedant vertinimui visi buteliai buvo užmaskuoti, kad jokie ženklai neišduotų, kuris yra kuris.

Vertinant šampano kokybę, svarbiausia – bendras skonių, aromatų, putos, bendros kokybės ir viso ko balansas.

Nugalėtoju buvo paskelbtas „Pommery“ šampano namų šampanas.. Beje, šiais metais jis ir mano vienas mėgstamiausių!!!

6589357_orig

2579447_orig

9973510_orig

Ši diena tik patvirtino faktą, jog burbuliukai yra užvaldę visų sielas ir širdis. Paskutiniais metais šampanas ir putojantys vynai yra geidžiamiausias vynas, jį noriai siūlo ir derina prie patiekalų someljė, restoranai plečia jų asortimentą, o daugomoje šalių jų pardavimai sparčiai auga.

Valio šampanui!

Nuotraukos organizatorių, daugiau jų:

http://www.sampanodiena.lt/fotogalerija-2015.html

Share: