D E R V Y N A S

Stebuklai

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Vakar buvau ne degustacinėje vakarienėje, vakar buvau laboratorijoje, kurioje vyko stebuklai. Visada sakiau, kad Martynas Praškevičius yra talentingiausias Lietuvos šefas, kurį turi pamatyti visas pasaulis. Tik kaskart tuo įsitikinu vis labiau. Tai žmogus, iš kurio turėtų pasimokyti ir mokytis visi virėjai, būsimi virėjai, šefai ir norintys jais tapti. Ginčykitės jeigu norite, sakykite savo kandidatus į geriausio šefo vardą, bet tie, kas tikrai suvokia, kas yra ne maistas, o iš ingredientų sukurtas stebuklas, pritars ir užtars mano nuomonę. Na, ne veltui ir restoranas, kurio pagrindinis šefas yra Martynas, vadinasi „Stebuklai”.

Pirmadienį, lapkričio 23d. meksikietiškame restorane „Sofa de Pancho” vyko jau ketvirtoji „Meksikos laboratorija #4”. Tai renginių ciklas, kai degustacines vakarienes ruošia kviestiniai kitų restoranų šefai interpretuodami Meksikos virtuvę. Garsiai pranešu apie tai, kas ten vyko. Ir tam, kas darys #5 vakarienę, nuoširdžiai nepavydžiu. Nes Lietuvoje dar nėra to, kuris aplenktų. Bet gal turėsime svečių iš svetur? 🙂

Šią vakarienę man vertinti ir lengviau, ir sunkiau. Juk ką tik praūžė „Gastronomijos savaitė”, kurios metu aplankiau puikių vietų, ragavau kitų talentingų šefų ruoštų patiekalų, ką tik įvyko „Vyno ir Desertų derinių čempionatas 2015”, kuriame daug talentingų šefų ir konditerių ruošė desertus, o someljė derino vynus ir kuriame buvo tikrai puikių puikiausių derinių. Ir apskritai pastarieji metai man buvo labiausiai gastronominiai, nes išragavau kone visų šefų, pretenduojančių vadintis geriausiais, patiekalus, turėjau galimybę palyginti, kaip jie asmeniškai patobulėjo per praeitus metus ir palyginti jų maistą tarpusavyje. Tad kartelė aukšta. Bet ką padarė vakar Martynas per degustacinę vakarienę, kurios net nevadinčiau vakariene, o vadinčiau emociniu šou – buvo wow.

Ne tik skonio darna ir poskonis stebino, stebino ir pateikimas. Dalinuosi akimirkomis, tik šiose nuotraukose nei penktadaliu nei dešimtadaliu neatsispindi tai, kas buvo ir kaip viskas atrodė realybėje.

15 patiekalų degustacinės vakarienės meniu:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Atviras patiekalų užbaigimas lėkštėje:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Šukučių ceviche / marinuoti kaktusai  / svirplių druska, patiekta ant ledo:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Avokadų tempūra / kavos ir chipotle majonezas, patiekta ant anglių:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Rūkyto ungurio kroketai / pomidorų margarita, patiekta ant medžio drožlių:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Manchego tostada / jaučio širdis / avokadai:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Quesadilla / bulvės / chorizo / Mančego:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Aštunkojis / krevetės / juodųjų pupų puta / juodieji kukurūzai:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Antienos tacos / grietinės sfera / avokadai / svogūnai / kukurūzai:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Jautiena / chipotle demi – glace / 30 dienų brandinta mole / pupos / ridikėliai / svogūnai / kalendros:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Juodojo šokolado ganash / ožkų pieno sūrio ledai / meduolis su anyžiais / džiovintas ožkų pienas / kakavos branduoliai su čili:
Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Guavos creumex / kinrožės trupiniai / vanilės kisielius / kalamansi citrinų ir kinrožių padažas:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Ožkų pieno sūris / mangai:

Processed with VSCOcam with f2 preset

Cukraus debeėlis:Processed with VSCOcam with f2 preset

Churros / juodasis šokoladas:

Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius
Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius
Meksikos laboratorija Martynas Praskevicius

Galėčiau įvardyti patiekalus favoritus, kaip darytų turbūt daugelis rašytojų ir vertintojų (kurių dabar privisę), bet supraskite, ne vienas ar du patiekalai esmė degustacinėje vakarienėje, esmė – visas jų setas. Esmė visi panaudoti ingredientai, kaip jie persipynė, kaip jie buvo suderinti ir atskleisti. Esmė – žaisti emocijomis užbaigiant vakariene cukraus vata, kuri pavadinta debesėliu.. Debesėliu!!! Pabaigti vakariene mangais, kuriuose tūno ožkos sūris, esmė beveik nepanaudoti pieno produktų ir minimaliai mėsos, esmė apimti visas tendencijas, esmė pateikti įvairias tekstūras, esmė suderinti šaltį, karštį… Esmė – bendras balansas. Kaip ir gyvenime 🙂

Ačiū Marčiau, tu esi stebuklas.

Share: