D E R V Y N A S

Kokį vyną dovanoti ir neštis į svečius?

GrapaVynas, viskis, tekila, grapa, alus ar geras sidras yra fantastiška šventinė dovana! O šv. Kalėdos ir visas šventinis laikotarpis, tai laikas, kai lankome draugus ir artimuosius, einame į svečius ir sveikiname kolegas. Tikėtina, jog draugus pradžiuginti norite ne tik savo keptu pyragu, naminiais sausainiais ar gero sūrio gabalėlių, juk dažniausiai į palydą prisijungia mėgstamo ir pažįstamo ar nematyto ir įdomaus alkoholio butelaitis.Tad bandau jums atsakyti į klausimą, KĄ PIRKTI?!

O aš ir siūlau jums vadovautis viena iš taisyklių renkant gėrimus:

  • Rinktis mėgstamą ir pažįstamą alkoholinį gėrimą
  • Rinktis įdomų ir retai ant kasdienio stalo atsirandantį alkoholinį gėrimą

I kategorija: saugus variantas

Taisyklė: „kas nerizikuoja, tas negeria šampano”, šiuo atveju nevisai galioja. Vienas lengviausių būdų, kaip patikti ir įtikti draugams ir kolegoms – parinkti žinomos ir mėgstamos vynuogių veislės vyną, be abejo kokybišką!

Į ką svarbu atsižvelgti renkant vyną konkrečiam:

  • atsiminkite, kokius gėrimus ar vynus mėgsta jūsų draugai ar kolegos (prisiminkite bendrus balius);
  • galite vadovautis įžvalgomis ir stengtis nuspėti pagal charakterį: kuo temperamentingesnis asmuo, tuo ryškesnį skonį jis mėgsta (aišku, yra išimčių);
  • šampanas tiks bene visais atvejais (nemėgstantys jį galės perpadovanoti ar išgerti kartu su jumis);
  • atsižvelkite į tai, kokio lygio vyno mėgėjas yra gausiantis dovaną (pažengęs ar mėgėjas). Daugumai asmenų tiks populiariausių vynuogių veislių vynai, o jeigu dar pataikysite ir padovanosite jų mėgstamą – išvis bus fantastiška;
  • jeigu jūsų draugas ar giminaitis yra rimtesnis vyno gėrėjas, tuomet paprašykite pagalbos gėrimų specialisto. Parduotuvėse tai darykite atsargiai, netyčia galite pataikyti ant papirkto konsultanto, kuris stengsis parduoti tą vyną, už kurį gaus kalėdinį bonusą. Be abejo, yra ir puikių specializuotų parduotuvių, kuriose visada gausite gerų patarimų;
  • geriau vienas ir kokybiškesnis gėrimas nei du ar trys nekokybiški;
  • atsargiai su akcijomis! Galbūt išparduodami jau šiek jau senstelėję balti ar rožiniai vynai;
  • jeigu nelabai išmanote, ar neturite kieno pasiteirauti, perdaug neeksperimentuokite pirkdami sudėtingus vynus, pvz. prancūziškus. Juos reikia šiek tiek geriau pažinti, o neturintiems žinių, gali būti keblu. Pvz. Bordo regiono geresni vynai ir kainuoja atitinkamai, o rinkoje galite rasti ir labai  jaunų, kurie dar bus nesubrendę ir nepasiruošę būti išgerti.

Dovanu pakavimo idėjos

Vyno dovanas. Saugus variantas: 

  • ŠAMPANAS. Ieškantiems saugaus varianto tiks žinomesnių šampano namų šampanai. Venkite tokių, kuriuos pardavinėja didieji prekybos centrai su akcija. Tikėtina, kad jūsų svečiai ar kolegos jau bus matę šią akciją…Nebūkite super popsiški ir nedovanokite „Moet & Chandom” bazinio šampano, o jeigu labai norite šių šampano namų gėrimo, rinkitės „Dom Perignon”. Ieškantiems gero kokybės ir kainos santykio tiks „Moutard” šampano namų šampanai (jų yra ir bazinių, ir su kabliuku: „Moutard Brut Nature Cuvee 2 Soeurs” ar „Moutard Cuvee 6cepages Millesime 2004”). Puikūs ir elegantiški „Deutz” šampano namų šampanai, ryškus ir daugelio tik pradedančių šampano mėgėjų mėgstamas našlės „Veuve Clicquot” šampanas su šventiška ryškia geltona etikete taip pat bus puiki dovana. Taip pat nesuklyskite padovanoję ar į svečius atsinešę „Pommery” šampaną, kuris šiais metais ekspertų buvo įvertintis Nr.1 „Tarp populiauriausių…”, esančių Lietuvoje rinkoje specializuotose parduotuvėse ar prekybos centruose.

Moutard

Veuve Clisquot

  • RAUDONIEJI VYNAI. Kalbant apie lietuvių įpročius – didžioji dauguma mėgsta šiek tiek saldesnių vynuogių, stotesnius, svaresnius ir tamesnius (aš kalbu apie spalvą) vynus. Didžiajai daugumai raudonas vynas turi būti labai tamsiai raudonas, bordo ar vyšnių spalvos. O žengiant gilyn į vyno pasaulį, keičiasi ir įpročiai, pomėgiai bei suvokimas. Tad pataikysite dovanodami visus apibūdinimus atitinkančius itališkus Primitivo ar Nero D’Avola vynuogių vynus, Ispanijos Tempranillo, Garnacha ar Carinena vynuogių vynus,  vynus ar rinkdamiesi naująjį Pasaulį – Čilės Syrah ar Argentinos Malbec vynuogių vynus.

Keletas pvz.:

„Vina Maipo Gran Devocion Syrah – Petit Syrah”, Čilė;

„Jean Bousquet Malbec”, Argentina;

„Particular Carinena”, Ispanija;

„Due Lune Nerello Mascalese – Nero d’Avola Sicilia IGT”, Italija;

„Cantine San Marzano Sessantanni Limited Edition Primitivo di Manduria DOP”, Italija;

„Varvaglione Collezione Privata Primitivo di Manduria Old Vines”, Italija.

„Planeta Plumbago Nero d’Avola Sicilia DOC”, Italija;

„Muga Rioja Reserva DOC”, Ispanija.

Due Lune

Muga Rioja

2015-12-10 13.05.33

  • BALTIEJI VYNAI. Su baltaisiais vynais šiuo šventiniu laikotarpiu nėra taip sunku. Labai gaivius ir lengvus pasilikite vasarai! Dovanoms ir tuo pačiu prie šventinio stalo puikiai tiks vokiški Riesling vynuogių vynai, austriški Grüner Veltliner vynuogių vynai ar prancūziški Chablis. Lietuvoje ir Pasaulyje labai daug Chardonnay vynuogių mėgėjų, tik renkantis šios vynuogės vynus – nepasimeskite, geriau pasinaudokite ekspertų konsultacijomis.

Keletas pvz.:

„Sepp Moser Grüner Veltliner”, Austrija;

„Dr. Bürklin Wolf Rupperstsberger Gaisbohl Riesling QbA Pfalz”, Vokietija;

„Reichsgraf Von Kesselstatt” vyninės vynai, Vokietija;

„Louis Jadot Chablis”, Prancūzija;

„Barone Ricasoli Torricella IGT”, Italija.

  • PUTOJANTYS. Jeigu neįperkate šampano, tuomet rinkitės ispanišką Cava ar Cremant iš skirtingų Prancūzijos regionų.

Keletas pvz.:

„Segura Viudas Reserva Brut”, Ispanija;

„Codorniu Cuvee Barcelona 1872 Cava”, Ispanija;

„Albet I Noya Petit Albet Cava Brut, Ispanija;

„Agusti Torello Mata Rosat Trepat Brut Reserva Cava”, Ispanija.

Processed with VSCOcam with f2 preset

II kategorija: nustebinkite!

Grapa

  • GRAPA ir TEKILA. Dovanoti galima ne tik vyną! Nustebinkite artimuosius padovanodami jiems grapos ar tekilos! Grapą jums išsirinkti padės „Luxus Food and Drinks” ekspertai, o tekilą jums išrinks „Tekilos Ambasada Lietuvoje”, „Vyno Klubas” ar „Sofa de Pancho” specialistai. Negalvokite, jog grapa tolygu degtinei – jų būna tokių fantastiškų, kad wow. Tekila yra dar vienas stiprusis daug dėmesio vertas alkoholinis gėrimas.

Processed with VSCOcam with f2 preset

  • PORTAS, MARSALA, ŠERIS. Šie pastiprinti vynai gali būti puiki dovana! Žinoma, kokybiškai parinkti. Mėgstantys derinti vyną prie maisto, juos puikiai galės suvartoti prie desertų. Visgi šeris ar marsala nėra dažnai sutinkami ir jų nerasite kiekvienoje parduotuvė, tad parinkę puikius – maloniai nustebinsite draugus ar kolegas.

Keletas pvz.:

„Graham’s 10 Y.O. Tawny Porto DO”, Portugalija;

„Marsala Superiore Dolce DOC”, Italija.

Marsala

  • ŠAMPANAS. Kaip jau supratote, šampanas yra puiki dovana. Vyno gurmanams dovanokite vintažinius, įdomesnius šampanus. Labai madingi extra brut ar brut nature šampanai. Puikus tokio šampano pavyzdys: „Alexandre Penet” šampano namų šampanas, jį rasite „Vyno konjako” parduotuvėje Kaune. Nesuklysite padovanoję Billecart-Salmon Extra Brut Vintage 2004″, „Ruinart Rose”, „Veuve Clicquot La Grande Dame Brut 2004”, Moutard Vieux Millésimes Blanc de Blanc Champagne AC Vintage 1993″ ar vėlesnių metų. Be abejo, yra dar daug įdomių ir puikių šampaną, tad juos renkant geriausia pasikliauti ekspertų nuomone.

2015-10-03 19.51.38

  • FRANCIACORTA. Tai aukščiausios kokybės itališkas putojantis vynas, gaminamas klasikiniu metodu, kaip šampanas. Yra puikių franciacortų, kurios drąsiai gali varžytis su kai kuriais šampanais. Lietuvoje rasite „Bellavista Cuvee Brut Franciacorta DOCG NV”, kuri nustebins ne vieną šampano mėgėją.
  • RAMUSIS VYNAS. Šiuo klausimu mano moralas toks: ieškokite eksperto, kuris jums patars. Na, arba patys bandykite ieškoti įdomių vynų. Kaip pavyzdžiui, gal jūsų artimąjį nustebins itališkas ar vokiškas Pinot Noir vynuogės vynas, o gal jie neragavę kokybiško vyno iš Pietų Afrikos. Be abejo, visais atvejais geras Bordo ar Ronos slėnio vynas pradžiugins sielą. Ieškokite Barolo iš Pjemonto, o gal nustebinti padės baltas vynas iš Ispanijos, Riojos regiono (pvz. „Baron de Ley “3 Vinas” Rioja D.O.Ca. Reserva blanco”, Ispanija).

Baron de Lay

Na, o alaus mėgėjams nuneškite Kalėdinio alaus!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Kur ieškoti?

Daugumą vynų galite užsisakyti per mane ir rasite mūsų kulinarijos studijoje „Čiop Čiop”;

„Bottlery” parduotuvėse;

„Vyno Klube”;

„Vyno ir Konjako parduotuvėje”

ir kt.

0

Linkėjimai iš šampano skyriaus!Urtė Mikeleviciute

Share: