D E R V Y N A S

Vyno deriniai šventiniam stalui

Vynas ir šventiniai deriniai

Kalakutai, antys, žąsis, elniai, šernai, jaučiai, silkės ir lašišos slėpkitės – ateina šv. Kalėdos! Kaip bebūtų gaila, bet jus suvalgys pasniko iškankinti svečiai. Taip, aš kalbu apie tą gausų kalėdinį, šventinį stalą, apie gardžius kvapus sklindančius iš virtuvės, apie apie sotų laiką su pačiais artimiausiais. Ar po du, ar po septynis, bet šv. Kalėdas švęsite visi: daug valgysite ir šalia ragausite tai, kas papildys patiekalus bei padės skrandžiui juos suvirškinti. Tad dalinuosi patarimais, kokius gėrimus rinktis prie šventinių patiekalų.

Be abejo, šiandiena daugumos Kūčių ir šv. Kalėdų stalais stipriai skiriasi. Prieš keliolika metų jis kone visur buvo panašus: balta mišrainė, vinigretas, silkė su morkomis ir svogūnais, silkė su grybais ir aguonų pyragas. Tačiau Vakarų kultūrai patekus ant mūsų stalo, per šv. Kalėdas ragaujame ir antį, ir žąsį, ir šerną, ir elnią. Na, bet į kiekvieno šventinį valgiaraštį įlįsti nelabai pavyks, tad pasidalinsiu bendromis gairėmis, kuriomis galėsite vadovautis.

PUTOJANTYS MALONUMAI

Tikrai nesuklysite šventėsms užsipirkę DAUG burbulų! Prosecco, kuris įprastai bus šiek tiek šiek tiek saldenis nei cava ar šampanas taps puikiu aperityvu. Jis sužadins apetitą ir paruoš skrandį gausiai vakarienei. Na, o jeigu galite sau leisti, rinkitės šampaną. Nelaikykite šampano vakaro pabaigai, kaip tik ragaukite jį pradžioje! Juk visko prisiragavus nebejausite jo išskirtinių savybių. O vakarienės pradžiai paserviravę šampano – visus artimuosius nuteiksite dar šventiškiau.

Burbulai bus netik puikus šv. Kalėdų vakarienės pradžios ar antros šv. Kalėdų dienos gėrimas, jie pasirengę susidoroti ir su šventiniu maistu.

Ilgiau ant mielių pasėdėjusi cava bus puiki mišrainės su šprotais ir kiaušiniais palydovė. Beje, ji puikiai tiks ir prie bulvių košės! Gaivesnė ir daugiau obuoliukų aromatų turinti cava puikiai derės prie silkės su obuoliais ir razinomis. Tokią cava galite ragauti net ir su višta įdaryta obuoliais.

Ruošite sumuštinukus su šviežia baguette duona, sviestu ir ikrais? Siūlykite rožinę cava.

Rožinį šampaną derinkite prie anties. Prie šios derės ir šampanas, kurio pagrindą sudaro raudonosios uogos (Pinot Noir, Pinot Meunier).

antis

Ir dar viena paslaptėlė apie putokšnius! Antros šv. Kalėdų dienos pusryčiams iškepkite mielinių blynų su lašiša arba ikrais…Ir įpilkyte rožinės cavos ar šampano, kuriame dominuoja Pinot Noir vynuogė.

Codorniu_Cuvee_Barcelona_1872_Brut_Cava_DO_0.75l

(pvz. Codorniu Cuvee Barcelona 1872 Brut Cava D.O.)

BALTIEJI KVAPUMYNAI

Kalbant apie baltuosius, tai su visomis tomis mišrainėmis labai gražiai susidoros Chablis (100% Chardonnay). Prie silkutės rinkitės rūgštelesnį Riesling’ą iš Vokietijos ar sodresnius ir pikantiškus saldžiarūgščius vynus iš Elzaso. Pastarasis Gewürztraminer puikiai tiks ir prie pagrindinių patiekalų – vištos įdarytos obuoliais ir ananasais, tiks ir prie elnienos, pateiktos su bulvių koše pagardinta imbierais ir patiekta su ananasų salsa.

Jeigu rinksitės žuvies patiekalus, atsišaldykite Sauvignon Blanc iš Naujosios Zelandijos. Jis pagelbės ir lengvesnei žuviai, bet susidoros ir su lašiša. Ypač jeigu garnyrui ruošite ryžius ir žirnelių pagardą.

O jeigu labai nenorite sukti galvos dėl skirtingų vynų, nusipirkite Riesling’o. Jis vienas geriausių maisto draugų, kalbant apie baltąsias vynuoges.

Vynas ir šventiniai deriniai

(pvz. Hugel Gewürztraminer Alsace AC)

RAUDONIEJI

Kepsite kalakutą? Tuomet čiupkite butelaitį iš Burgundijos ar Beaujolais (Pinot Noir). Nenorite šio? Derinkite su Chianti iš Toskanos.

kalakutas
Kalakutas

Nors patarčiau jautienos steikus pasilikti kitoms progoms, tačiau užkietėjusių mėsos mėgėjų tikriausiai nepavyks nuo jų atkalbėti, tuomet be gero Malbec ar Syrah vynuogių vyno neišeis prasmukti.

steikas

Mano jau minėta antytė puikiai draugaus ir su Primitivo vynuogės vynais. Ypač jeigu garnyrui pateiksite troškintų raudonųjų kopūstų. Kadangi Lietuvoje pakankamai daug Primitivo gėrėjų, jį svečiams galite pasiūlyti ir prie kitų mėsyčių. O jeigu vietoj sočios mėsos, vegetarams siūlysite patiekalą su baklažanais ar burokėliais – taip pat pilkite Primitivo vynuogės vyną.

 

Feudi_SUD_Primitivo_di_Manduria_0,75

(pvz. Feudi di San Marzano SUD Primitivo di Manduria D.O.C)

Neaplenkite ir prancūziško vyno lentynos, ten ieškokite Ronos slėnio ar Langedoko – Rusijono vynų. Pastaruosius puikiai priderinsite prie mėsyčių, ypač gero ėrienos kumpio. Jei nepirksite pigiausių ir dar nesubrendusių Bordo, o gausite prasmingų patarimų, kokius Bordo vynus rinktis – drąsiai imkite. Jie patys iš savęs bus geras kalėdinis akcentas.

SALDIEJI

Galvojant apie kalėdinius desertus į galvą ateina pirma mintis – aguonos. Kūčiukai su aguonomis ir gardus močiutės mielinis aguonų pyragas. Kai kurie šį pyragą kepa su razinomis ir varške pagardinę cinamonu. Dažnai ant lietuvaičių šventinio stalo atsiranda mėgstami tortai: Napoleonas ar koks rimtas šokoladinis. Ateina ir vakarietiškos mados – kepti kalėdinį pudingą. Na, prie jo ar prie šokoladinio torto derinkite saldų šerį, ragaukite su Tawny Portu. Aš prie Napoleono rinkčiausi vintažinį šampaną, tačiau jis puikiai padraugautų ir su Sauternes vynu. Jeigu vietoj desertų ragausite sūrius, tuomet išbandykite pastiprintus vynus, kaip pavyzdžiui portą arba dar geriau – vėlyvojo skynimo vynus iš Naujojo Pasaulio. Tik atminkite, jog sūris labai plati sąvoka, tad vynus rinkitės priklausomai nuo sūrių lėkštės turinio. O prie tų mielinių aguoninių pyragų tikriausiai vėl teks gerti šampaną. Žinote, mielės – šampanas, viskas puikiai tinka. Tik čia pabandykite šiek tiek saldesnį.

35

Tiesa, prie desertų puikiai tiks ir lietuviški uogų vaisių vynai, nepamirškite ir jų!

SOFOS LAIKAS

Nepamirškite pasirūpinti ir dižestyvu bei sofos gėrimu! Priklausomai nuo to, kokios jūsų vakarojimo tradicijos, siūlykite viskio, tekilos ar grapos. Neapsistokite tik ties brendžiu. O jeigu norite padėti virškinimo procesui, rinkitės žolelinius likerius.

o

Skanių, jaukių ir smagių Jums švenčių mielieji!

 

 

Share: