D E R V Y N A S

Haute couture vakarienės Lietuvoje žengia pirmuosius žingsnius

Sakoma: „kas įvyko antrą kartą, tas įvyks ir trečią, ir ketvirtą”. Šią citatą noriu pritaikyti Lietuvai ir jos gastro kultūrai. Po pirmos degustacinės vakarienės „Meksikos laboratorija” su „Stebuklų” stebukladariu Martynu Praškevičiumi, jo ir „Sofa de Pancho” komanda, tapo aišku, jog Lietuvoje veikia ne tik paprastos restoranų virtuvės, bet egzistuoja ir maisto laboratorijos. Po vakar įvykusios antros degustacinės vakarienės „Meksikos laboratorija” „Stebukluose”, kurios pagrindinis šefas, be abejo, Martynas Praškevičius talkinant „Sofa de Pancho” soes šefui Martynui Maciulevičiui, tai buvo įrodyta antrą kartą.

O ką tai reiškia? Tai reiškia, kad ir mes, toje nedidelėje Lietuvėlėje, ne tik sekame Pasaulinės gastronominės kultūros madomis ir pėdomės, bet patys pradėjome kurti haute couture vakarienes. Čia, kaip ir madoje, yra haute couture kolekcijos  ir ready to wear kolekcijos.

Nieko daug nerašysiu apie meniu, žemiau esantys pavadinimai kažkiek kalba už save. Bet tai reikia paragauti. Viską pasakė maisto skonis, tekstūra, darna. Nuotraukos praktiškai nieko neatskleidžia, nes visų pirma, taip ir netapau maisto fotografe, o visų antra, ir aplinka neskirta maisto fotosesijoms. Vakarienė skirta atradimams.

Gėrimai

Nebūčiau aš, jeigu nepaminėčiau gėrimų. Noriu pasidžiaugti, kad „Stebuklai” pagaliau atsinaujino vyno ir gėrimų kortą ir siūlo platų asortimentą labai padoriomis kainomis! O kalbant apie derinius prie tokios vakarienės – būtų nemažas iššūkis priderinti gėrimus prie kiekvieno patiekalo. Užuomazgų yra – derinama pomidorų arbata (kuri papildė liquid nachos), derinama margaritos shot’ai. Bet žmonės nori ir vyno, ir alaus, ir stipriau. Kiek mačiau, didžioji dalis vartojo svaigiuosius gėrimus ir juos derino savo nuožiūra. Na, o jeigu kažkas nederėjo, tai maisto skonio irgi nepagerino. Bet gal kadanors, kai tokio tipo vakarienės įgaus didesnį pagreitį ir gurmanų pripažinimą, ragausime ir visą kompleksą…Gal tada ir man nusišypsos proga bent prie kai kurių patiekalų priderinti tinkamus gėrimus.

Reziume

Lietuvai Pasaulyje vykstančius maisto stebuklus dar reikia vytis, tačiau kai ir pirmas, ir antras blynas iškepa nesudegę – geras ženklas.

Kažkada Skaičiau straipsnį pavadinimu „Nobody in The Worl Makes Restaurant Like Albert Adria” (garsiojo Ferran Adria jaunesnysis brolis, kuris žengia brolio pėdomis ir pristato gurmanams įspūdingus projektus), o aš pasakysiu taip: „Niekas Lietuvoje nepadaro tokios vakarienės, kokią padaro Martynas Praškevičius”.

Valio, pirmyn, geryn, tolyn!

Meksikos laboratorija meniu

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Share: