D E R V Y N A S

Gastronominė kelionė Rygoje

Ar norint vykti į gastronominę kelionę reikia būtinai skristi į Italiją, Meksiką ar Ispaniją? Tikrai ne. Puikiausia gastronominė kelionė gali būti visai šalia mūsų – Vilniuje, Lietuvoje, o norintiems užsienio – vienareikšmiškai Rygoje. Kur Rygoje fainai ir skaniai pavalgyti, kur Rygoje atsigerti vyno, kur skrudinama skaniausia kava ir kur verdamas puikus alus. Apie visa tai ir ką mes atradome su mano mylima kolege ir drauge Egle Vaicekauskaite – skaityti apačioje.

Ryga ir šiaip yra vertas aplankyti tobulo grožio miestas su jaukiomis senamiesčio gatvelėmis ir visa architektūrinių šedevrų virtine. Ryga išsiskiria vienu didžiausių pasaulyje vienoje vietoje esančių jugendo stiliaus pastatų ansambliu. Ryga įtraukta ir į UNSECO kultūros paveldo sąrašą.
2016-04-28 17.33.43

Processed with Rookie Cam
Processed with Rookie Cam
Processed with Rookie Cam

 GASTRONOMINĖS KELIONĖS MARŠRUTAS

Jūsų kelionės maršrutas, be abejo, priklausys ir nuo to, ar vyksite į Rygą darbo dienomis, ar savaitgalį, ar praleisite ten savaitę, ar vos kelias dienas. Bet kokiu atveju, siūlau pamiršti tradicines trip advisor rekomendacijas ir atrasti įdomesnių vietų.

Pusryčiams ar vėlyviesiems pusryčiams kviečiu rinktis ne įprastą Benediktą, o sumuštinius su silke! Jeigu į Rygą vykstate autobusu (kas yra labai patogu, nes greitasis autobusas važiuoja vos 4 valanadas tiesiai iš Vilniaus), išlipę stotyje keliaukite tiesiai į turgų.

Turgus Riga Dervynas

Į TURGŲ

Rygos Centrinio turgaus angarai yra priskiriami lankytinoms vietoms Rygoje. Ir tai nieko keisto. Rygos turgus didžiulis! Ten rasite gausybę žuvies, daržovių, vaisių, gėlių, pieno produktų, mėsos, įvairių prieskonių, sveikų ir nesveikų produktų, kojinių, triusikėlių, kosmetikos ir visokių turginių dalykėlių. Negana to, čia įsikūręs puikus žuvies kabakėlis – “Silkites un Dillites”. Be abejo, pagrindinis šios vietos patiekalas – fish & chips. Juos ragavome ir jie fantastiški. Prie žuvyčių ir bulvyčių siūlomos ir stintos bei tiesiog tobulo skonio sumuštiniai su silke. Teisinga silkė, meduoliais kvepianti paskrudinta juoda duona, burokėlis ir salotos lapas ar ta pati teisinga silkė, kiaušiniai, svogūno laiškai, pomidorai, ta pati juoda duona ir vietinis alus. Norite dar ko nors? Ne ačiū! Čia galite paragauti šviežios žuvies, pvz. ungurio, kurį čia pat jums ir paruoš. Publika įvairi – nuo jauno iki seno ir atvirkščiai. Sutikimom diedukų geriančių kavą prie silkės sumuštinių ir jaunuolių antradienio rytą keliančių čierką degtinės prie fish & chips.

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

KUR DAR PUSRYČIAUTI?

Kokia gi virtuvė dabar trend’ų trend’as? Ogi žydiška! Tik aišku, pritaikyta pasaulietiškai. Vienas tokių patiekalų – beigelių sumuštiniai. Mes Vilniuje turime jau kelias beigelines, o Rygoje ji dar tik viena. Bet labai nuostabi! Visų pirma, čia galite išsirinkti beigelį ar su sėklomis, ar sezamais, ar saulėje džiovintais pomidorais, ar su alyvuogėmis, ar pilno grūdo. Patys beigeliai puikūs, ruošiami pagal tradicinį receptą. Pačių beigelių sumuštinių meniu tikrai nemažas, o jeigu kažkas netinka, galite vietoje pasikeisti ingredientus ar net patys susikonstruoti savo. Mūsų ragauti “Salmon in New York” ir “Chicken in Thailand” buvo fantastiški. Grįščiau dar “Bacon in Mexico”, “Tuna in Japan”, “Hot Greek”…O gal ir visų. Ten rasite ir salotų bei sriubų, ir pusryčiams puikiai tinkamų sulčių kokteilių. O ši fantastiška beigelinė vadinasi “Big Bad Bagels”.

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

Savaitgalį brunch’o keliaukite į “Restorans 3”, “Innocent Cafe” ar “Austra”. Paskutinės dvi vietos yra rekomenduotos geros mano draugės ir maisto blog’erės, maisto fotografės Eglės Mačerauskės (ir ne tik šios vietos, Eglė yra stipriai prisidėjusi prie mano gastro kelionės). “Restaurant 3” teko išbandyti su savo vyno kolegomis. Vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams ten siūlomas nemažas pasirinkimas įvairaus maisto, kuris pateikiamas buffet principu. Taip pat kiekvienas gali išsirinkti po vieną šiltą patiekalą, kur aš, aišku, rinkausi Benedikto kiaušinius. Vyrauja jūros gėrybių patiekalai, nemažai skirtingų sumuštinukų, salotų, mišrainių. Nors desertų stalas puikus, bet jų nemėgstantys gali mėgauti skirtingų sūriu rinkiniu su šviežia duonele.

Jeigu Rygoje svečiuositės verslo reikalais, parekomenduosiu ir verslo pusryčiams puikiai tinkančią vietą, kuri ir lokacijos prasme atitinka verslinišką koncepciją – ji prie pat “Radisson Blu Hotel Latvija Riga”. “Brown Sugar” ir darbo dienomis gausite Benedikto kiaušinių, omletų, blynelių ir kitų pusryčių patiekalų. Nenorintys jų galės pasirinkti patiekalų ir iš viso meniu, o jeigu per verslo susitikimus esate pripratę išgerti, tai čia ir ryte gausite šampano ar degtinės.

Processed with Rookie Cam

Šiaip off the topic, bet Rygoje labai daugelyje vietų galite gauti alkoholio, tiek kioskuose, tiek minėtoje beigelinėje, tiek turgaus silkių restorane. Tad jeigu mėgstate išgerti, galėsite ir prie beigelio prisiderinti alaus.

PIETŲ IR KAVOS

Šiaip nesu pietų valgytoja ar kitaip tariant, mėgstu pietus pasidaryti pati, bet jeigu gyvenčiau šalia “M’archers”, juos valgyčiau kasdien. Ją parekomendavo mano jau minėta Eglė ir aš jai už tai esu labai dėkinga. Vieta nepigi, tačiau kokybė, aptarnavimas, koncepcija ir viskas ten puiku. Gourmet produktų krautuvėlė, kurioje galite įsigyte bene geriausių baguette mieste, įvairių sūrių, daržovių ir kumpio. O labiausiai rekomenduoju ten pietauti. Vos 20 žmonių talpinantis restoranas pasižymi beprotiškai kokybiškais, šviežiais ir skaniai patiekalais. Aptarnavimas nepriekaištingas, vyno pasiūlymai puikūs. Jokiu būdu šios vietos nepraleiskite!

2016-04-28 17.33.08

Processed with Rookie Cam

Kita puiki vieta pietums – “Rocket Bean Roastery”. Garsus šefas Arturs Taskans kuria ne tik šedevrus iš kavos ir siūlo puikias degustacines vakarienes, čia rasite ir puikų dienos pietų pasiūlymą.

IR VIEN KAVOS

Tęsiant apie kavą, tęskime apie “Rocket Bean Roastery”. Tai vieni didžiausių ir vieni žymiausių Latvijos kavos amatininkai. Teko garbė ir man matyti kavos skrudinimo darbus tiesiai jų dirbtuvėse, ir aišku, ragauti jų puikios kavos.

2016-04-27 15.31.27

Processed with Rookie Cam

BET PRIEŠ KAVĄ – ŠOKOLADO

 Šokolado muziejus ir žymioji “Laima šokolades” gamykla įsikūrusi ten pat, kur ir mano minėti “Rocket Bean” – gatvėje Miera. Šią gatvę reiktų įsidėmėti dar ir dėl to, jog jai artimiausiu metu prognozuojamas atgiminimas (čia kaip mūsų stoties rajonas). Šokolado muziejus tikrai ne tik vaikams! Moderniai įrengtas muziejus leis susipažinti su įvairių saldainių ir kitų skanėstų istorija, jų paragauti ir net pasidaryti vardinio šokolado. Ten galėsite išsiųsti juokingų nuotraukų savo artimiesiems ar įsiamžinti video klipe. Jeigu būsite mandagūs (kaip ir mes), tuomet gausite ir įvairių dalykų po blatu, nes personalas labai draugiškas.

Processed with Rookie Cam

2016-04-28 17.33.18

Processed with Rookie Cam

2016-04-27 13.56.21

VAKARIENĖS

Vakarienę rinkitės pagal tai, ar mėgstate fancy šmency, ar šiek tiek paprasčiau, bet neprasčiau.

Jeigu labiau mėgstate fine dining, tai keliaukite į:

– “MUUSU

– “3 PAVARU RESTORANS

– “Biblioteka No1 restorans”

Jeigu vis dėlto nenoriste degustacinių vakarienių, bet norėsite gerai pavalgyti, rekomenduoju:

– „PREGO„. Tai gan naujas europietiškas-itališkas restoranas, kuriame pavalgysite ir puikios pastos, bet rasite ir puikių žuvies patiekalų.

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

2016-04-26 21.02.05

– „MIA„. Labai nedidelis, bet labai jaukus restoranėlis. Jis garsėja savo žuvienėmis bei pastomis. Ir mes tuo puikiai įsitikinome. Siūlau rezervuoti vietas iš anksto, nes vietos tikrai nedaug, o norinčių ten užeiti – nemažai.

2016-04-27 21.13.52

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

ALAUS

Latvija neatsilieka kraftinio alaus klausimu ir taip pat turi ko pasiūlyti. Rygoje įsikūrusioje alaus darykloje “Labietis” rasite įdomių, kokybiškų alų. Galite keliauti tiesiai į gamyklą, o jeigu norite įsigyti tik lauktuvių, tuomet jų atstovybę rasite ir pačioje straipsnio pradžioje minėtame turguje.

2016-04-28 17.03.31

BOHEMAI

“Kanapes Kultūras centrs” yra ta vieta, kurios neturėtumėte praleisti, jeigu jums bent truputį patinka bohemiškas gyvenimas ir menas. Meno galerija, nedidukas kino teatras ir baras su vidine terasa – viskas ko reikia trumpai, bet gerai pasikultūrinti.

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

2016-04-26 18.18.28

2016-04-28 17.33.39

VYNAS

Processed with Rookie Cam

Ir kas svarbiausia, – vynas! Labiausiai rekomenduoju vykti į tuo metu, kai vyksta putojančio vyno ir šampano festivalis “Riga Wine & Champagne”. Bet jeigu nepavyks užtaikyti ant jo, tuomet vyno eikite į “Vina studija”. Rygoje Latvijoje rasite jų net ne vieną. Ten galėsite ir įsigyti vyno ar burbulų, be abejo, ir skaniai užkąsti.

2016-04-28 17.32.58

Processed with Rookie Cam

Noble Wine” dar viena puiki vyno parduotuvėje, kurioje rasite nepriekaištingą vyno asortimentą. Pastarieji leidžia dar ir puikų žurnalą – “Noble Wine” (skaitantiems rusiškai).

O DAR

Be abejo, Rygoje yra vietų, kur galite paragauti puikių kokteilių, tačiau man kojos iki ten jau nedanešė. Buvome nusižiūrėjusios “Lost Island”.

Verta apsilankyti ir gourmet produktų krautuvėlėje, kurioje galite ir užkąsti – “Gastronome”.

Jeigu vyksite su didesne grupe, tuomet galite išbandyti gaminimo pramogą drauge “Viesistaba Vintage” studijoje. Man teko garbė sudalyvauti ir jų organizuotoje vyno degustacijoje bei seminare apie investavimą į vyną. Tačiau apie šią dalį kitame straipsnyje.

Processed with VSCO with b1 preset

0

Geros Rygos, mielieji!

Pasimėgaukite.

Share: