D E R V Y N A S

Tekilų ir meskalių fiesta

 

Spiritus Dervynas Rita Bacytė Starkuvienė Photography

Kas geriausiai galėtų papasakoti apie tekilą ir meskalius? Žinoma, tekilos kultūros atašė arba kultūros ambasadorius. Apie šiuos alkoholinius gėrimus, jų saikingą ir kultūringą vartojimą, pačią barų kultūrą kalbinu baro “Spiritus” bendraturčius Liną Starkų ir Modestą Paplauską.

Straipsnis talpintas žurnale “Virtuvė. Nuo…iki”, Nr.6-7 (84) 2016.

MEKSIKOS VIRTUVĖS KULTAS

Apkalbėta, apdainuota ir turbūt ne kartą išragauta Meksikos virtuvė jau keletą metų užkariavusi visą pasaulį. Panašu, kad ši nuostabi, paprasta, bet itin ryškių skonių virtuvė net nesiruošia užleisti pozicijos ir traukti iš mėgstamiausiųjų pasaulio virtuvių penketuko. Meksikos virtuvė pretenduoja įsirašyti į tarp niekada neišeinančių iš mados sąrašą (kaip Prancūzijos, Italijos bei Azijos virtuvės).

Tekila ir meskalis – tai dalis Meksikos kulinarinės kultūros. Įdomu ir tai, kad Meksikoje tekila įrašyta į kultūros paveldo sąrašą, o Jelisco regione (kuriame gaminama tekila) įstatymai netgi draudžia fabrikuose įsidarbinti užsieniečiams, taip palaikydami vietinių užimtumą ir prie kultūrinio paveldo leidžiant prisiliesti tik su juo susijusiems tautiečiems.

TEKILOS GAMYBOS YPATUMAI

Tekila gaminama tik iš mėlynosios agavos, kuri turi būti užauginta jau minėtame Jelisco regione ar jo apylinkėse. Po 4 -10 metų agava nukertama (dažniausiai kertama ne anksčiau 6 metų, bet pigesnės gali būti auginamos ir mažiau) ir iš jos distiliavimo būdu gaminama tekila. Distiliantai gali būti brandinami ąžuolo statinėse – nuo to priklauso ir skirtingai tekilos stiliai.

Meskalis gaminamas visoje likusioje Meksikoje ir iš visų agavos rūšių. Meskalis turi dūmo aromatą, kurį lemia tai, kad dažnai agavos kepamos.

Tekilų rūšys yra šios:

Blanco – nebrandinta tekila;

Plata – laikyta ąžuolo statinėse iki 2 mėn.;

Oro – laikyta ąžuolo statinėse 2-4mėn.;

Reposado – laikyta ąžuolo statinėse 4mėn. – 1 m.;

Anejo – laikyta ąžuolo statinėse 1-3 metus;

Extra Anejo – laikyta ąžuolo statinėse daugiau nei 3 metus.

LIETUVA NEATSILIEKA NUO PASAULINIŲ TENDENCIJŲ

Lietuva neatsilieka nuo pasaulio tendencijų ir judėjimų, priešingai, kai kuriose srityse ji netgi žengia koja kojom su pačiais šiuolaikiškiausiais ir madas diktuojančiais miestais. Tekilos ambasadai Lietuvoje jau ketveri metai, tad ši organizacija veiklą pradėjo kartu su Meksikos virtuvės aukso amžiumi. Meksikiečiai net negali patikėti pamatę, kiek skirtingų rūšių tekilų turime rinkoje ir kokio profesionalumo degustacijos yra siūlomos. Didžioji dalis nuopelnų keliant tekilos ir meskalių kultūrą Lietuvoje tenka Linui Starkui, tekilos ambasadoriui. Prieš šiek tiek daugiau metus laiko jis su geru bičiuliu Modestu Paplausku atidarė barą “Spiritus”, kurį galime drąsiai vadinti tekilos kultūros židiniu.

KELETAS KLAUSIMŲ BARO ŠEIMINKAMS

Spiritus Dervynas

Urtė Mikelevičiūtė: Linai, kaip pats save pristatytum?

Linas Starkus: Galite mane vadinti tekilos ir meskalio ambasadoriumi. Tekila yra mano aistra, gerąja prasme. Aš jau 15 metų domiuosi ir gilinu žinias šioje srityje. Tekila visada buvo mano mėgstamiausias gėrimas, tačiau anksčiau nebuvo progos jo taip giliai pažinti. Be to, susipažinti su stipriasiais alkoholiais reikia gyvenimiškos patirties. Tiems, kurie bando tai padaryti per trumpą laiką, kyla pavojus, jog tai gali virsti blogu įpročiu. Alkoholio vartojimas yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas – kai kurie ragauja, o kai kurie klimpsta į liūną.

Spiritus Dervynas Rita Bacytė Starkuvienė Photography

U.M. Modestai, o kiek laiko tu susijęs su šia sritimi?

M.P. Barų versle dirbu jau n metų, beveik visą patirtį sukaupiau Londone, dirbdamas skirtingose vietose. Lietuvoje pavyko realizuoti savo seną svajonę – vieną dieną paskambinau Linui ir pasakiau: „Bičiuli, laikas atidaryti:. Pasirodė, kad ir jis šią idėją brandino seniai.

U.M. Kaip pozicionuojate savo barą?

L.S. Mūsų barą galima vadinti edukaciniu baru – publika čia renkasi ne prisigerti, o paragauti, pažinti. Nelaikome savęs kokteilių baru, nors galime pasiūlyti daugiau nei 20 skirtingų kokteilių. Aišku, bare daugiausia tekilų ir meskalių – apie 150 rūšių. Be to, vis papildome asortimentą: siūlome lauro lapų, šilkmedžio uogų, ramunėlių, mandarinų likerio, kakavos degtinės.

U.M. Ką atskleidžia pats pavadinimas “Spiritus”?

L.S. Jis turi ne vieną reikšmę. Viena jų spirits (angl. stiprieji alkoholiniai gėrimai) – atspindi baro asortimentą ir idėją. Mes norime supažindinti svečius su įvairiais gėrimais. Pas mus ateina ir iš kitų barų, ateina šefų. Barmenai ir barų darbuotojai drąsiai klausia, mokosi. Ateina ir šefai bei virėjai kurie čia kuria. Kita mūsų baro pavadinimo reikšmė ir yra dvasinė. “Spiritus” – tai dvasia padedanti įkvėpti. Ir dar – baras yra klausykla, psichologų kabinetas.

Spiritus Dervynas Rita Bacytė Starkuvienė Photography

U.M. Ar lietuviai ir atvykėliai iš kitų šalių atranda meskalį?

L.S.  Man džiugu, kad žmonės pradėjo jį mėgti. Prieš kelerius metus mūsų užsakyme meskaliai sudarė vos 15proc., o dabar jų užsakome lygiai tiek pat, kiek ir tekilų. Beje, rudenį planuojame surengti tekilos ir meskalio festivalį, sakyčiau, net fiestą. Kitas planas, kurį bandysiu įgyvendinti šį ar kitą rudenį, – gaminti savo tekilą.

 

U.M. O kaip tekilai sekasi Lietuvoje?

L.S. Kaip jau minėjau, tekila į Lietuvą neatėjo kaip mados klyksmas, kultūra čia pamažu augo, auga ir bręsta. Aš jaučiuosi vienas iš tų žmonių, kurie pradėjo ir stipriai prisideda prie šios kultūros skleidimo Lietuvoje. Tekilos pardavimai Lietuvoje lenkia ir kaimynus latvius bei estus, net lenkus, kai kuriais metais Vokietiją ir net Skandinaviją. Tad Lietuvoje šioje srityje pati prisideda prie kultūros auginimo. Mada yra labai dinamiška, kintanti, o kultūra yra kultūra, tęstinė.

Spiritus Dervynas Rita Bacytė Starkuvienė Photography

U.M. Ar tekilos irgi turi tendencijas? Kokios jos?

L.S. Atsiranda vintažinės (angl. vintage) tekilos, t.y. būtent konkrečių metų. Atsiranda single village tekilos. Gamintojai pradeda pabrėžti ir kokiose statinėse brandinamos tekilos. Bet tai – tik pirmieji žingsniai, nes ir pasaulis pradeda atrasti tekilą, atpažinti rūšis. O agavos net truputį panašios į vynuoges, joms įtakos taip pat daro terroir, saulė, kokiame aukštyje virš jūros lygio jos auga.

U.M. Ar žmonės dar prašo tekilos su druska ir citrina?

L.S. Tikrai taip! Mes net garsėjame tuo, kad svečiams prie tekilos neduodame druskos. Druska yra skirta neutralizuoti aromatą, tad jeigu jis nepatrauklus, tuomet druska padės, suminkštins ir užgoš receptorius. Geros kokybės gėrimo nereikėtų gadinti. Smagu ir tai, jog tie, kurie buso “sugadinti” prastos tekilos patirčių, reabilituoja ir atranda gėrimą iš naujo.

 

Labai linkiu visiems suprasti alkoholio vartojimo kultūrą. Jis nėra skirtas vartoti kasdien, jis nėra skirtas svaigintis. Vartojimas turi būti atsakingas. Kad ir kaip būtų, alkoholis yra viso pasaulio kultūrų dalis, tebūnie jis būna vartojamas pagarbiai.

Spiritus Dervynas Rita Bacytė Starkuvienė Photography

Share: