D E R V Y N A S

Skaniausios Vilniaus vietos

Kur smagiausia gerti vyną? Kur skaniausios midijos, o kur patys gardžiausi makaronų patiekalai? Galbūt svajojate apie tikrą paella ar gardžiuosius meksikietiškus tacos? Nesijaudinkite, tuojau gausite visus atsakymus į šiuos klausimus. Esu čia, kad patarčiau.

dervynas-urte

Apie mane. Esu laimingas žmogus – gyvenu gerą ir laimingą gyvenimą, didžiausią dalį sudaro domėjimasis ir gilinimasis į gastronominę kultūrą. Net sakyčiau, esu apsėsta maisto, vyno ir viso to kulto. Tai tikrai nereiškia, kad stoviu prie puodų nuo ryto iki vakaro. Tai reiškia, jog skaitau,  keliauju, ragauju ir apie tai rašau. Esu kulinarijos studijos vadovė, šio tinklaraščio autorė, restoranų konsultantė ir būsima someljė. Tikiuosi, patarsiu ir padėsiu atrasti kažką naujo.

Straipsnis talpintas žurnale “Small Planet. Asmeninis skrydžio palydovas”, nr. 2/2016 

GERIAUSI IŠ GERIAUSIŲ

STEBUKLAI

stebai

Ten verta eiti vien dėl pagrindinio, Lietuvoje geriausiu pripažinto restorano šefo Martyno Praškevičiaus. Moderni virtuvė be taškelių ir brūkšnelių jau kelinti metai išlaiko kokybę, nuolat keldama kartelę kitiems restoranams. Patys jie savęs nevadina fine dining vieta, tačiau yra verti geriausio restorano Lietuvoje vardo, kuriuo neseniai ir buvo apdovanoti 30 geriausių Lietuvos restoranų projekte. Ši vieta puikiai tiks verslo pietums, draugų vakarienei ir vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, apie kuriuos Vilniuje jau sklando legendos.

Ką užsisakyti? Ragaukite ten viską, ypač – ant grotelių ruoštus patiekalus.

stebai2

DINE

Dervynas Dine 30 geriausiu restoranu

Restoranas “Dine” vertas pagyrų vien už savo išskirtinį interjerą. Restorane įkurtos dvi salės: viena šviesi su galybe veidrodžių, kita – pritemdyta, primenanti jaukią vyninę. Beje, restorane įkurta ir VIP salytė, kuri puikiai tinka verslo susitikimams. Valgiaraštis konceptualus ir puikiai išdirbtas. Nenusivilsite paragavę bet kurio siūlomo patiekalo. Restorano savininkai – žinomas virėjas Egidijus Lapinskas ir vienas geriausių someljė, dabartinis Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius. Kaip jau supratote, vynas čia turi ypatingą reikšmę.

Ką užsisakyti? Rinkitės sezoniškus patiekalus ir nepamirškite vyno.Dervynas Dine 30 geriausiu restoranu

SOFA DE PANCHO

Sofa de Pancho Dervynas 30 geriausiu restoranu

Meksikos virtuvei atsispirti sunku. Autentiška, jauki ir šilta atmosfera vos įžengus į „Sofa de Pancho” įsuks į temperamentingą skonių sūkurį. Europiečių skoniui adaptuoti meksikietiški patiekalai talentingų šefų rankose virsta į tikrais skonio fejerverkais. Čia vakarą būtina pradėti nuo kokteilio „Margarita”, o užbaigti – mini tekilų ar meskalių degustacija. Beje, jei paprašysite, profesionalūs padavėjai gėrimus priderins ir prie patiekalų.

Ką užsisakyti? Būtina paragauti tacos, midijų ir specialaus šefų ruošto meniu.

SPECIAL OCCASION

TELEGRAFAS

telegrafas

Smagu, kad viešbučių restoranai jau ir Lietuvoje tapo ne tik ten apsistojančių keliautojų vieta. Nuolat savu meniu stebinantis “Telegrafas” laikomas vienu iš pretendentų gauti pirmąją “Michelin” žvaigždutę mūsų šalyje. Pagrindinis šefas Javiar Lopez Ruiz spinduliuoja begaline charizma, kuri persiduoda ir jo patiekalams. O geriausias Lietuvos someljė Nerimantas Miežys daro stebuklus su vynu ir kviečia į mini vyno ir maisto sintezės kelionę.

BRASSERIE DE VERRES EN VERS

brasser

Tai dar vienas restoranas įsikūręs viešbutyje. Pastarasis konkuruoja su galybe kitų vietų Vilniuje. Puikus ir kokybiškas maistas, ilgametė šefo patirtis ir gerai suderinta koncepcija duoda savo rezultatus. Klasikinio maisto mylėtojai liks pamaloninti ir norės grįžti dar. O jeigu dar papulsite tuo metu, kai dirbs vienintelė ir nepakartojama šampano ekspertė Lietuvoje, turėsite galimybę atrasti gėrimų ir maisto sintezę.

LIETUVIŠKA VIRTUVĖ

LEIČIAI

leiciai

Jei grįžtate iš užsienio, be abejo, jog būsite nors truputėlį pasiilgę tradicinės lietuviškos virtuvės. Tad iškart iš lėktuvo keliaukite į “Leičius”. Na, o jeigu pas jus atvyksta svečių iš užsienio, kuriuos norite pavaišinti cepelinais, kepta duona, žirniais su spirgučiais ar šaltibarščiais, net nedvejodami veskite juos į šį restoraną. Ten rasite ir gardaus alaus.

SWEET ROOT

sweet-root

Norintiems atrasti tikrąjį vietinį skonį, prie kurio prisilietė profesionalų rankos, siūlau restoraną “Sweet Root”. Tai moderni lietuviška virtuvė, kuri, jei tik būtų Kopenhagoje, taptų tikrų tikriausia “Nomos” konkurente. Šios vietos raktažodis – sezoniškumas. Žiemą čia tikrai nerasite pomidorų, nebent jie būtų auginti šeimininkų sode ir marinuoti nuo vasaros. Apsilankę “Sweet Root”, turėsite išskirtinę galimybę paragauti jų pačių šefų rinktų lokalių žolelių ir prieskonių ar net antrą šansą virtuvėje gavusių švilpikų. Minimalistinė aplinka ir lėtai ruošto maisto koncepcija leidžia pailsėti, neskubėti ir pasimėgauti kelių valandų autentiška vakariene. Nepamirškite užsisakyti ir kruopščiai priderintų gėrimų!

MADINGIEJI

TAPAS

tapas

Vos tik pravėręs, ispaniškas gastrobaras susilaukė daugybės pagyrų. Ir ne veltui! Vieta įsikūrusi atgyjančiame rajone, tad ten sutiksite tik stilingus ir tikslingai atėjusius lankytojus. Puikūs džintonikai, gardus maistas ir moderniai perteikta ispaniška atmosfera – puikus derinys teisingam vakarui sostinėje.

Būtina pamėginti bent jau kelių rūšių džino kokteilių, pasimėgauti įvairiais ispaniškais tapais, paragauti paella bei aštuonkojo, virto aluje.

GASPAR’S

gasparss

Jaukus nedidelis restoranėlis, kuris atstovauja modernią indišką virtuvę. Klasikiniai indiškos virtuvės patiekalai čia įgauna visai kitą atspalvį ir skonį, kuriam nelieka abejingų. Restoranėlyje pasimėgausite ir kuo puikiausiais vėlyvaisiais savaitgalio pusryčiais. Benedikto kiaušinis su indiškais prieskoniais!? O taip. Paragaukite ir suprasite apie ką kalba.

BRIUSLY

briusly

Kultinė Vilniaus vieta, kuri niekada netaps nemadinga. Pagal gastronomines tendencijas atnaujintame meniu rasite begalę puikių patiekalų. Čia galite užsukti ir pietų, ir vakarienės. Tai pirmoji vieta Vilniuje, pasiūliusi itin gardžius vietnamietiškus bao, gardžiausiua rytietiškus makaronus noodles ir nuostabias azijietiškas sriubas. O jei savaitgalio vakarais ten pasiliksite ilgiau, maloniai nustebsite: penktadienį ir šeštadienį vieta pasikeičia į klubą, kuriame groja geriausi vietiniais ir iš užsienio didžėjai.

RISE

riseee

Vienas geriausių sušių restoranu “Rise” vis populiarėja. Dar visai neseniai atsidarusi nauja vieta ne vienam vilniečiui ir miesto svečiui tapo pačia mėgstamiausia. Gardūs sušiai, nuostabi miso sriuba ir sašimiai daugelį vilioja dar ir dar. Ten verta ir pietauti, vakarieniauti.

EINAM PUSRYČIŲ?

DESERTINĖ ATOSTOGOS

dese

Pusryčiai yra mano mėgstamiausias dienos maistas! Tad jų reikia ypatingų. Jau minėjau kelias vietas, į kurias verta eiti pusryčiauti. Na, o jeigu norite gardžiai pusryčiauti, ir poilsiauti, keliaukite į desertinę „Atostogos”. Savaitgalio vėlyviesiems pusryčiams – puikus Benedikto kiaušinis su lašeliu trumų aliejaus olandiškame padaže. Siūlau ragauti burnoje tirpstančius desertus, blynelius, raguolius ir viską, ką rekomenduos draugiškas personalas.

THE TOWN

the-town

Save kaip Grill bar pristatantys “The Town” kviečia vilniečius pusryčių. Jie čia ruošiame kasdien, tad drąsiai galite pakviesti verslo partnerius ir skaniai pradėti dieną bei tuo pačiu aptarti svarbiausius reikalus. Valgiaraštis gana platus, tad kiekvienas čia savo mėgstamą pusryčių patiekala.

 

ITALIŠKAI

SALVETE CITY

salvete

Tai Gedimino prospekte įsikūręs šeimos restoranas, į kurį labai verta nueiti pavakarieniauti. Pagrindinis šefas, Antonio Serra, yra kilęs iš Sardinijos ir dirbęs įvairiose restoranuose visoje Europoje. Meniu čia keičiamas 5 kartus per metus. Pagrindiniai įkvėpimai – einamojo sezono ingredientai. Patiekalai įkvėpti ne tik Italijos (svarbūs ir lietuviški ingredientai). Restorano šeimininkai netoli Sartų turi avių ūkį, o šalia tvenkinį su upėtakiais. Tad restorane daug šviežios vietinės mėsos ir žuvies.

OSTERIA DA LUCA

Osteria da Luca dervynas

Be gerų pastos išgyventi neįmanoma, tačiau vilniečiai ir miesto svečiai gali būti ramūs ir laimingi, nes yra vieta, kur makaronai tiesiog tobuli. Ilgus metus veikianti “Osteria da Luca” yra viena tų vietų, į kurias reikia eiti valgyti būtent picos ir pastos patiekalų. Interjeras paprastas, tačiau akivaizdu, kad viskas investuojama į tikrą itališką skonį.

RISTORANTE SORRENTINO

ristorante

Visai neseniai duris pravėrė dar vienas šeimos restoranėlis, kuris akimirkai, o gal net visam vakarui priverčia pasijusti lyg Neapolyje. Maistą ruošia pats savininkas, kuris mėgsta improvizuoti, tad meniu kinta nuolat, o jeigu ko nerandate, susitarti su šefu Michele Sorrentino galite vietoje. Beje, restoranėlis įsikūręs gan sakralinėje vietoje, prie pat Aušros Vartų, tad svečiams tuo pačiu galite parodyti ir Vilniaus įžymybes.

PRIVATIEMS RENGINIAMS

ČIOP ČIOP

dsc_9316

Jau ketverius metus veikianti kulinarijos studija kviečia atrasti gaminimo malonumą kartu. Ši vieta puikiai tiks uždaram draugų vakarėliui, įmonės šventei ar net vestuvėms. Privati erdvi pasižymi moderniu, švariu bei estetišku interjeru. Ji taip pat puikiai tinka konferencijoms ir verslo susitikimams, ypač, kai nenorite, jog šalia sėdintys restorano svečiai girdėtų jūsų pokalbius, taip pat tinka rengti įvairias konferencijas. Beje, būsite maloniai nustebinti vaizdu, studija įsikūrusi tiesiai prie upės su vaizdu į pilį ir taip vadinamą lietuvišką Sankt Peterburgą. O nuo gruodžio jau ir nauja modernesnė ČIOP ČIOP studija.

P.S. Kitame numeryje: kur nueiti vyno, kur geriausi kokteiliausia, skaniausia ir šviežiausia kava.

P.S.P.S. Vilniuje yra ir dar daugiau gerų vietų, tokių kaip „Rib Room”, „Trinity”,”Blue Lotus Indian & Thai Restaurant”, atsidaro dar naujų, jos visos 2017 metų lankytinų vietų gide!

Share: