D E R V Y N A S

Apie burbuliukų erą ir atsakymas, kodėl šampanas kainuoja šiek tiek daugiau

Kas prieš 30 metų būtų pagalvojęs, kad Lietuvoje galėsime įsigyti vyno iš viso Pasaulio ir net turėsime specializuotų gėrimų parduotuvių. Kas galėjo pamanyti, kad rinkoje turėsime virš 300 skirtingų šampanų. Ir turbūt niekas net nesapnavo, kad šampaną derinsime su mėsos, o ne su tortu.

Šį ir dar daugiau straipsnių, receptų bei patarimų apie vyną rasite šventiškame “MAXIMOS” leidinyje Vyno katalogas “Žiema 2016”.

https://www.maxima.lt/leidiniai/vyno-katalogas-ziema-2016

Šampano ypatybės

Šampanas tik jam atsiradus tapo karalių, carų, imperatorių ir visų didikų meilužių mėgstamas, o kai kurių mėgstamiausias, gėrimas. Vėliau jis tapo neatsiejamas nuo aukštesnės socialinės klasės švenčių. Ir pagaliau jis atėjo į mūsų visų, paprastų žmonių, gyvenimą. Drąsiai galima teigti, jog šampanas laikytas snobų gėrimų, buvo priimtas ir pas mus.

Šio gėrimo mėgėjų gretos Pasaulyje auga su kiekvienais metais. Ir Lietuvoje jau kelintus metus organizuojami šampano kursai bei įvairios degustacijos. Tapo netgi populiaru šampaną gurkšnoti ne tik aperityvui, bet derinti prie visos vakarienės patiekalų. Kas gi jį daro unikaliu?

taures2

Šampano unikalumas

Viena pagrindinių šampano savybių – taip vadinamas terroir (kompleksinis dirvožemio, klimato, oro sąlygų ir kitų esminių faktorių derinys). Jokioje kitoje pasaulio vietoje, išskyrus Šampanės, nebūtų įmanoma atkartoti visų procesų ir sukurti tikrą šampaną. Primenu, jog jis gaminamas tik Šampanėje, Prancūzijoje. Šioje vietoje prieš daug tūkstančių metų tyvuliavo vandenynas, palikęs unikalų dirvožemį ir podirvį. Šis turi kreidos ir fosilijų. Kreidoje gausu klinčių, kalcio, kuris susiformavo iš kiaukutų. Kreida yra labai porėta ir puikiai padeda išlaikyti drėgmę bei stabilią temperatūrą.

Paties šampano gamybos procesas taip pat yra unikalus ir išskirtinis. Didžioji dauguma šampano pagaminama iš vienų lepiausių vynuogių rūšių, kurias vyndariai prižiūri itin kruopščiai. Nors pagal Šampanės įstatymus šampaną leistina gaminti iš 7 vynuogių veislių, dauguma šampano namų bazei renkasi Chardonnay, Pinot Noir bei Pinot Meneur vynuoges.

Šampanėje vynuogių kilogramo kaina prasideda nuo 6 eurų! Kol vynuogės tampa šampanu, pereina daug etapų, reikalaujančių kruopštumo ir profesionalumo. Kai kurių šampanų, iki kol jie pateks į rinką, reikia laukti 10 ar net 20 metų.

Naujausios tendencijos – mažiau cukraus

 

Pačios naujausios tendencijos  – naudoti mažiau cukraus. Desertai tampa šiek tiek sūresni ar ne tokie saldūs, duoną stengiamasi gaminti su mažiau cukraus, baltąjį cukrų iš rinkos išstumia palmių cukrus. Šampano pramonėje taip pat tinka viena stipri su cukrumi susijusi tendencija – zero dosage (brut nature).

Pasaulis vis dar ginčijasi, šis šampanas iš tikrųjų toks skanus ar visgi tai daugiau mada. Įdomu, kad pirmosios šampano rūšys buvo itin saldžios ir turėjo net daugiau nei 200g/l cukraus.  Pirmoji sumažinusi cukraus kiekį, buvo našlė Pommery, o pirmieji šampano namai, pagaminę zero dosage buvo Laurent-Perrier.

Skirtingo saldumo ženklinimas šampano etiketėse:

  • Brut Nature (nepildoma tiražiniu likeriu, cukraus kiekis 0-3 g/l);
  • Brut Extra (beveik neatliekama korekcija tiražiniu likeriu, cukraus kiekis 0-6g/l);
  • Brut (cukraus mažiau nei 12g/l);
  • Extra Sec (12-17 g/l);
  • Sec (17-32 g/l);
  • Demi Sec (32-50 g/l);
  • Doux (50 g/l).

 

 

 

 

Share: