D E R V Y N A S

Zell am See ir ką ragauti Austrijoje

Aš Austriją drąsiai vadinu viena iš šalių, kurias reiktų aplankyti. Ir ne tik aš – garsiausi kelionių planuotojai bei oficialūs kelionių gidų puslapiai priskiria šią šalį prie lankytinų krypčių 2017 – 2018-iems metams. O apie tai, kodėl taip yra, – pagalvokime kartu.

Visų pirma, maisto ir kelionių tendencijos pastaruoju metu yra taip stipriai persipynusios, jog ne tik diktuoja viena kitai kryptį, bet ir kuria naujus kelius. Entuziastai žiūri maisto ir kelionių laidas, skaito knygas, žurnalus, o svarbiausia drąsiau atranda naujus regionus. Iš ten, kur vietinė valgymo kultūra stipri ir tradiciniai patiekalai keliauja į bene daugiau nei 80 proc. restoranų meniu (priešingai nei Lietuvoje), gurmanai parsiveža mėgstamų patiekalų receptus ir tradicijas. Taip jie pasklinda po kitas šalis. O kai šiuos žmonių pomėgius į meniu įtraukia garsūs restoranų šefai – tai tampa tendencijomis.

Dar vienas labai svarbus dalykas – pastarųjų metų visos lankytinos kelionių kryptys yra būtent tos šalys, kurios palaiko savus produktus, savą kultūrą. Nebando Sibire gaminti pomidorų salotų, o Olandijoje atidaryti geriausio ramen restorano.

Būtent Austrija taip pat yra viena iš tokių šalių. Ji myli savo kalnus, savo žmones, savo virtuvę, savus vynus, o Mocartą deda ant kiekvieno saldainio pakelio.

Viena

Austriją verta pažinti ne tik iš slidinėjimo kurortų pusės, vyno mėgėjams rekomenduotina aplankyti vyno gamyba išsiskiriančius regionus – Žemutinę Austriją (Wachau, Kemstal, Kamptal, Traisental ir kt.), Burgenlandą, Štyriją ir Vienos žemę.

Privaloma paturistauti Austrijos sostinėje ir viename didžiaujų Europos miestų – Vienoje. Ji laikoma svarbiu kultūriniu ir politiniu centru. Įspūdinga senovinė architektūra persipynusi su moderniu meniu. Ji pasauliui padovanojo Mocartą ir Vienos balių bei Vienos Šnicelį. Man, kaip vyno mylėtojai, akį patraukė ir pavadinimas Wien. Perstumdžius raides, galite gauti puikų žodį Wine. Taip, Vienos regione pagamina ir daug puikaus austriško vyno.

Zell am See

Bet šį kartą Dervyno gidas ne apie sostinę. Šį kartą apie vieną iš kurortų sostinių ir nuo seno turistų pamėgtą Zell am See. Zell am See – Kaprun regionas, esantis Salzburg žemėje, kasmet pritraukia didžiulį būrį turistų. Nors yra labai daug sakančių, jog turistinės vietos nėra tos, kurias verta lankyti, tačiau aš pati mėgstu atrasti ir paprastuose dalykuose džiaugsmo. O jis populiarus ir ne veltui! Jaukūs, dailūs nameliai su stulbinančiais vaizdais į kalnus, laimingi besišypsantys žmonės, atvykę smagių atostogų, beveik visuomet geras oras (klimato kaita kartais papokštauja), gerai išvystyta infrastruktūra ir susisiekimas (nemažai keltuvų, prie kurių kiekvieno stoja autobusas, tad lengvai grįšite namo nusileidę net ir ne savo miestelyje). Jaukios kavinukės ir barai jau nuo 16val. pilni svečių tiesiai po slidinėjimo.

Après Ski (after skiing), vadinasi ši pramoga. Šis terminas apima ne tik ėjimą į barą iškart nusileidus nuo kalno dar su slidėmis ar snieglente rankoje, tačiau ir reiškia visas linksmybes ir užsiėmimus, ką galima veikti slidinėjimo kurortuose.

Kokteilių ar vyno keliaukite į tuos pačius rekomenduotinus barus ar restoranus. Dauguma jų nuo 16val. lauke įrengia mini bariukus su šildytuvais, dažnai groja gyva muzika. Après Ski gėrimui verta likti ir ant kalno.

Bene labiausiai rekomenduotinas bariukas įsikūręs visai šalia „Panorama” restorano (Schmittenhöhe). Tranki muzika, kokteiliai ir fantastiškas vaizdas.


Dar truputį aukščiau – „Schnaps – Hans Alm”. Užkąsti ar tikrų slidinėtojų pietų rasite kone kiekvienoje stotelėje, visų neišragavau, tačiau pasiūla panaši. „Areitalm” – viena iš vietų, kurias rekomenduočiau. Tačiau neskubėkite užsisakinėti maisto savitarnoje, truputėlį geriau paieškoje, rasite restoranėlį su daugiau kokybiškesnių patiekalų bei nedidele vynine.

Kaprun’e aplankykite barą įsikūrusį lede – „Ice Camp”.

Ragauti Wiener Schnitzel ar kitų austriškų patiekalų keliaukite į „Steinerwirt”. Tik būtina rezervuoti stalelį iš anksto. Ten rasite ir puikų vyno pasirinkimą.

Taip pat vyno ar lengvai užkąsti keliaukite į „Villa Crazy Daisy”. Super prabangos nesitikėkite, viskas čia paprastai, kaip ir privalu nedideliame austriškame kalnų miestelyje.

Smagiai pasišokti pagal iki skausmo pažįstamas dainas iš 2000-ųjų ar 1990-ųjų persimaišančias su dabartiniais hitais keliaukite į „Insider Bar”. Tai puikus, jaukus baras, kuriame visuomet pilna žmonių. Į jį keliauja ir vietiniai bei atvykę dirbti žiemos slidinėjimo sezonui.

„Ginhouse” – tiems, kas supranta ir mėgsta gerus kokteilius. Vienareikšmiškai džino gerbėjai liks maloniai nustebinti. Šiame bare net virš 600 džino rūšių. Ten ragavau bene vieną skaniausių Negroni. Na, bet jūs tikrai išsirinksite savąjį kokteilį. Yra ir specialus austriškas – Wiener Blut, daromas su džinu (be abejo) ir Cointreau likeriu, čili, imbieru ir įvairiomis sultimis.

Apple Strudel ar dar skanesnio Topfenstrudel (su varške) keliaukite į visai centrinėje aikštėje esančią „Café Mosshammer”.

Lauktuves pirkite „Heimatgold”.

Beje, jei norėsite atsikvėpti po slidinėjimo, keliaukite į visai centre esantį baseiną su pirtimi.

O dabar trumpai, ką rinktis ir ragauti.

Ką ragauti Austrijoje:

  • Wiener Schnitzel. Kepsnys, tradiciškai ruošiamas iš veršienos, tačiau esti įvairiausių variacijų iš kiaulienos, vištienos ar kalakutienos. Tradiciškai pateikiamas su bulvių salotomis, tačiau dažniausiai su bulvytėmis fri. Nenustebkite, kartais jis didesnis už pačią lėkštę.

  • Knödel – garuose virti koldūnai. Jie daromi iš bulvių, duonos arba miltų. Pateikiami kaip garnyras, o dažnai keliauja į troškinius ar sriubas.
  • Tiroler Gröstl. Bulvės, kumpis, svogūnai, dešrelės ir kiaušinis. Tai tradicinis tirolietiškas patiekalas, labai pamėgtas slidinėtojų kaip puikūs pietūs ar dievinančius vėlyvus savaitgalio pusryčius.

  • Tafelspitz. Tai šmotas mėsos, kuris ruošiamas sultinyje ir pateikiamas dubenyje su daržovėmis, dažnai šalia gausite ir minėtų Knödel.
  • Spätzle. Tai austriškas ar vokiškas gnocchi variantas. Jie keliauja į lėkštes su įvairiais padažais, ypač su sūrio ir bekono.
  • Sriubos – guliašo sriuba, Frittaten sriuba – su blynais, Kaspressknödel – sriuba su milžinišku kukuliu iš duonos ir sūrio.

  • Dešrelės. Jų rasite daugelyje patiekalų. Populiaros Käsekrainer su sūriu bei Leberkäse – iš jautienos, kiaulienos, bekono ir svogūnų.
  • Strudel. Garsusis austriškas pyragas. Populiariausias Apple strudel, su razinomis ir obuoliais.
  • Kraiserschmarrn – pjaustyti blyneliai pateikiami su obuolių padažu ir daugybe cukraus pudros.
  • Lattella – pieno ir vaisių gėrimais, būtent ir atrastas Austrijoje. Dviejų skonių – mango arba pasiflorų.
  • Vynas. Ragaukite vietinius raudonus Zweigelt, St.Laurent, Blaufrankisch, baltuosius Grüner Veltliner, Welchriesling, Sauvignon Blanc vynus.

Skanių atradimų ir to nuostabaus kalno oro.

Pasiilgsiu.

p.s. nepamirškite pasiimti ne tik slidinėjimo rūbų 🙂

 

Share: