D E R V Y N A S

Top serialai food & travel gerbėjams

Pažinti šalies kultūrą įdomiausia per maistą ir gėrimus. Bent jau man. „Pasakyk, ką valgai ir pasakysiu, kas tu”, – sena gera išmintis, atsiradusi ne veltui. O giliau panagrinėjus kiekvienos tautos valgymo įpročius, vakarieniavimo kultūrą, gėrimų kultūrą, pakeliavus po ūkius, po plantacijas, po miškus, upes ir ežerus, jūras ir kalnus, – šalį ir jos žmones pažinsi visu gražumu. Gal kažkam patinka stebėti architektūrą, gal kažkam patinka kraštovaizdžiai, bet man patinka viskas, nes visa tai pamatai visai kitaip per gastronominę prizmę.

Nežinau, kaip jūs, bet aš norėčiau apkeliauti visą pasaulį. Norėčiau Šri Lankoje prisiskinti arbatos, ją pasiruošti ir ten atsigerti. Norėčiau pati išsitraukti iš jūros abalono moliuskų Australijoje. Norėčiau su supertoskaniečiais padiskutuoti ir padegustuoti jų vynų po Toskanos saule. Norėčiau Kroatijos miškuose susirasti triufelių ir juos suvalgyti su vietiniu pamėgtu paprasčiausiu omletu. Norėčiau Peru prisikasti batatų ir juos kalnuose išsikepti vietinių sumontuotuose laužuose. Norėčiau Porte gerti portą, o Šampanėje šampaną. Norėčiau Meksikos gatvėse suvalgyti tacos. Norėčiau Floridoje pavalgyti omarų. Norėčiau Maskvoj paragauti koldūnų su laukiniu Rusijos glūdumų pulled šernu. Ir galėčiau vardinti be galo be krašto. Be abejo, taip ir bus. Bet šį kartą – iš kur semtis tos inspiracijos ir kaip pakeliauti tiesiog gulint lovoje.

Aišku, kad žiūrint serialus ir filmus.

Taigi mano serialų rekomendacijos ir inspiracijos:

  1. Anthony Bourdain. Šis žmogus padarė bene daugiausia įtakos ir įkvėpė gyventi taip, kaip gyvenu. Spėju, jis niekam nėra negirdėta pavardė. Jeigu nespėjote pražiūrėti jo „No Reservation”, „Parts Unknown”, nieko tokio. Turinys nesensta. O tiems, kas jau šiuos matę, rekomenduoju sekti naują to pačio „Parts Unknown” live projektą. https://explorepartsunknown.com. „Netflix” galite rasti ir dar vieną jo kūrinį „The Mind of Chef”. Trumpai tariant – pateksite į šio guru galvą.

2. „Chef’s Table” – tai bene, kas galėjo įvykti restoranų ir geriausiųjų sekėjams. Jį vadinčiau Dievo dovana ir laime akims bei suvokimui apie didžiųjų talentus. Peržiūrėję bent kelias serijas lengvai suprasite, jog grožis slypi šalia mūsų. Ir aišku, kad kulinarija yra menas. Yra išleista atskira serija serialų „Chef’s Table: France”.

3. „Avec Eric” kanalas – žymiojo šefo kelionės po pasaulį, susitikimai su žymiais šefais ir labai nadingi pasakojimai apie įvairių šalių patiekalus – vizitines korteles. Ir be abejo, puikus iliustravimas, kaip gimsta jo patiekalai. Ir smagu tai, jog dažna stipriai paliečiamas vyno aspektas – dažnai prie patiekalo priderinamas ir jis. http://www.aveceric.com/category/episodes/

4. „A Cook Abroud” – šešios britų kulinarijos žvaigdžės keliauja po įvairias šalis. Ten ieško naujų įkvėpimų bei dalinasi įspūdžiais.

5. „Cooked” – trumpas dokumentinis serialias, kuriame per maistą iliustruojamos skirtingos stichijos. Ugnis, vanduo, oras ir žemė. Čia grįžtama prie šaknų. Penas pamąstymams.

8. „The Wine Show” – Matthew Goode ir Matthew Rhys keliauja per pasaulį ir šį kartą jau ne dėl maisto. Dėl vyno. Tai kelionė į vyną. Geriausi vynai, gražiausi vaizdai ir seilė man jau tįsta…Prie šios komandos prisijungę ir dar keli vyno bei maisto ekspertai, tad visa kompanija puikiai padeda pažinti vyno pasaulį. http://thewineshow.com/uk/

7. „Spice Trip” – dar viena viena gera seniena. Garsus šefas ir prieskonių eksperė keliauja po įvairias vietoves pristatydami žymiausius jų prieskonius. Su šiais prieskoniais gaminami įvairūs patiekalai. Nors serialas bene dar 2012, puikiai tiks žiūrintiems TV. Jį transliuoja „FOX Life”.

8. „Bizarre Food” – pasikrapsčius po dar senesnes lentynas. Andrew Zimmern kiekviename epizode atskleidžia būtent tos vietovės egzotiką ir specifiką. Ir kas pasakė, kad senienas žiūrėti blogai? Juk ne kuo naujesnė knyga yra geresnė. Kartais tos senos geros kultinės yra puikiausios ir net puikesnės.

O ką žiūrite jūs?

 

Share: