D E R V Y N A S

„Avynė” – ten kur gyvena avys ir mano vardas reiškia žolelė

„Avynė” – ten kur gyvena avys ir mano vardas reiškia žolelė – tokią emociją patyriau prieš nuostabius tris metus. Paspaudę ant šio sakinio, galite rasti išsamų reportažą iš Norvegijos. Man visuomet patiko žolės, avys ir sūris. Tad vėl rašau apie juos – sūrį, žoles ir avis.

Joninės Lietuvoje yra magiška šventė. Ir ne vien dėlto, jog tai bene ilgiausia diena ir trumpiausia naktis metuose (nes tokiomis gali būti daugybė, jeigu tik yra noro), o dėl savo visų pagoniškų papročių – vandens, ugnies ir žemės elementų samplaikos, paparčių, meilės burtų, žoliavimo, kupoliavimo, laužų. Tad su savo nuostabiomis draugėmis būtent taip ir nusprendėme šią šventę atšvęsti – kupoliaudamos, prie laužo ir su magiškais draugais.

APIE AVIS IR SŪRĮ

“Avynė” – tai avių ir sūrių ūkis, kuris įsikūręs visai netoli Klaipėdos – Žakainiuose. Čia auginamos avys ir gaminamas šviežias avių sūris. O mėsėdžiams – būna ir ėrienos.

Regina ir Arūnas kaime pradėjo gyventi ir “kaimiečiais tapo” prieš gerus keturiolika metų. Skulptorių amatą baigęs Arūnas ir dizainerė Regina, jie jau seniai žinojo, jog gyvens kaime. O viskas prasidėjo nuo to, jog dar būdami vos dvidešimt kelių, jie įsigijo sodybą prie Vilniaus – “Akmenynė” – ji vadinosi. Ten augo ir žąsys, ir vištos, ir triušiai, ir arkliai. Na, kas tik neaugo. Bet vieną dieną, Regina, kuri šiuo metu Lietuvoje yra viena iš nedaugelio gaminanti avių pieno ricotta ir halloumi tipo sūrius, suprato, jog jos meilė yra avys. Taip ji nutarė auginti avis ir gaminti sūrį.

Ji tiesiog dega meile savo avims bei amatui. Tą meilę galite paragauti ir ragaudami jos produkcijos. Regina palaiko glaudžius ryšius su Lietuvos bei užsienio sūrininkais ir sūrių asociacijų nariais. Svajonė – vieną dieną įsirengti sūrinę. Ir aš net ne abejoju, jog taip ir bus. To ir linkiu!

Šiuo metu Regina ir Arūnas gyvena Žakainiuose. Tai kaimas netoli Klaipėdos. Kolkas augina bene daugiau nei septyniasdešimt  avių, tiksliau – avių**, ėriavėdžių* ir ėriukų. *Ėriavedės – avys, kurios gimdo, **avys – dar negimdžiusios, o ėriukai… (na, patys suprantate).

Be abejo, neatsiejama to dalis yra įvairios žolelės, na pavyzdžiui, kaip mėtos, kurios yra neatsiejamos halloumi sūrio sudedamoji dalis, bazilikai, jonažolės, ramunėlėmis ir galybė kitų nuostabių žolių.

Tarp kurių, ačiū mano gyvenimui, ir miegojom.

Įkvėpta gyvenimo ir dalinuosi šiuo puikiu ūkiu, rekomenduoju išragauti visą produkciją ir įsikvėpti.

Magic linkėjimai nuo DerVyno! Ir visų nuotykių kaime.


 

 

Share: