D E R V Y N A S

10 patarimų kaip išsirinkti restoraną nepažįstamame mieste?

Iš esmės visos kelionės yra neatsiejamos nuo maisto. Net jei ir mažai domitės maisto kultūra, valgyti svetimoje ar savoje šalyje valgyti vistiek tenka. Tad rinktis, kur tai daryti, taip pat reikia. O jei gastromoninė kultūra jums artima – tada nuvykę į kitą šalį, neabejotinai mėgausitės šalies teikiamais kulinariniais malonumais, ragausite vietinių šefų patiekalus, lankysite įdomiausius ir autentiškiausius restoranus.

Ypač paskutiniais keleriais metais kulinarija taip užvaldžiusi visų širdis ir sielas, kad dažnai kelionių kryptys pasirenkamos atsižvelgiant į vietinę virtuvę. Kai kurie entuziastai geidžiamuose restoranuose užsirezervuoja staliukus dar prieš kelis mėnesius ar net metus, kai kurie skrenda keliolika valandų dėl tam tikro patiekalo, o kai kurie visą kelionės maršrutą išdėsto pagal vyno regionus. Bet ar jūs tokie, ar kitokie, pasirinkti restoraną, kavinę, vyninę, barą ar bistro vistiek teks. Tad štai keletas patarimų, kaip tai padaryti!

Madingos kelionių kryptys

Suprantu, jog norisi apkeliauti ir išragauti pasaulį. Tačiau esti kryptys, kurios vienu ar kitu momentu būna “ant bangos”. Kodėl verta lankyti jas? Tikėtina, kad jos išgyvena kultūrinį pakilimą, o tai reiškia, jog tikrai bus kur ir ko skanaus bei įdomaus paragauti bei pamatyti.

Bene visas vietas susižeria Pietų Amerika, Bermudų Trikampio šalys ir Indija, tačiau yra puikių šalių, tokių, kaip Turkija, Egiptas, Izraelis, Bulgarija, kurios išgyvena kultūrinį atsigavimą. Na, bent jau kulinarijos srityje. Vienareikšmiškai šiais metais verta aplankyti Portugaliją! O vykdami ieškoti gero ir patikrinto vyno bei maisto tikrai neapsigausite pasirinkę Ispaniją, Italiją, Prancūziją ar Graikiją.

Straipsnis talpintas žurnale “Small Planet. Asmeninis Skrydžių palydovas” , numeryje 2017 Nr.5. 

10 patarimų kaip išsirinkti restoraną nepažįstamame mieste?

  1. Pasidomėkite šalies virtuve bei gastronomine kultūra

Pirmiausia pasidomėkite šalies gastronomine kultūra, be abejo, jei to dar nepadarėte prieš įsigyjant kelionės bilietus. Tai bus pirmoji nuoroda į tai, ko tikėtia ir kokių vietų ieškoti. Pavyzdžiui, ar vertėtų aplankyti prabangius restoranus, ar toje šalyje svarbiausia pasimėgauti gatvės maistu, o gal verta susiorganizuoti vakarienę pas vietinius.

2. „Facebook” ir oficialus internetinis puslapis

Gavę visas reikiamas rekomendacijas, visuomet vietą galite įvertinti ir panaršę po jos „Facebooke” paskyrą ar oficialą internetinę svetainę. Atkreipkite dėmesį, kad dabar nėra itin populiaru ir madinga turėti internetines svetaines, bet dėl to nesukite galvos – jos turėjimas ar neturėjimas nebūtinai atskleidžia kokybę. Truputį daugiau informacijos ir nuotraukų galite rasti vietos „Facebook” paskyroje.

3. Internetas, žurnalai ir knygos

Vienas iš būdų pažinti šalies gastronominę kultūrą – panaršyti interneto platybėse. Tačiau infomacijos gausa tokia didžiulė, kad įmanoma joje ir pasimesti. Tad mano patarimas būtų pirmiausia informacijos ir įkvėpimo semtis iš knygų, žurnalų ar žiūrint kulinarines laidas.

Verta turėti mėgstamų žurnalų ar iškarpų lentyną ar aplanką, kur laikytumėte informaciją apie planuojamas arba norimas aplankyti kelionių kryptis.

Jeigu turite galimybę spaudą pirkti ne tik Lietuvoje, tuomet pasidarykite tradiciją – iš svečių šalių vežtis kelionių žurnalus. Pavyzdžiui, aš seku ir visuomet perku “Food and Travel” – šiame žurnale rasite koncentruotą informaciją apie kelionių kryptis, maisto madas.

4. Laidos ir TV šou apie kulinariją bei keliones

Pasisemti minčių ir idėjų, kokias valgymo vietas aplankyti svečioje šalyje, kuo puikiausiai galite žiūrėdami kulinarines laidas. Anthony Bourdain – vienas tų „dievukų”, kurie yra apkeliavę bene daugumą pasaulio valstybių. O visa informacija apie jas pateikiama per kulinariją. Tad ar rinksitės senesnes laidas “No Reservation”, “Parts Unknown” ar naujesnius projektus – vistiek gausite daugybę naudingos informacijos.

Gal ir nebūtina pasižymėti kiekvienos jo lankytis vietos, bet pajusti kultūra tikrai galite. Ten pakeliausite po lankomiausius turgus, gal ne tokias populiarias, bet puikiaus valgymo vietas, o gal sužinosite patarimų, kur įsigyti šviežios produkcijos ir ką verta pasigaminti patiems.

Dar vienas, nors ir senokas, serialas – “Bizarre Food”. Andrew Zimmer kiekviename epizode atskleidžia būtent tos vietovės egzotiką ir specifiką. Taip pat vertas dėmesio “Avec Eric” kanalas – žymiojo šefo kelionės po pasaulį, susitikimai su žymiais šefais ir labai nadingi pasakojimai apie įvairių šalių „vizitinius” patiekalus.

5. Instagram

Tai dar viena socialinė erdvė, kurioje verta ieškoti įkvėpimo. Tai galite daryti besinaudodami raktiniais žodžiais.@ia taip pat rekomenduotina sekti daug keliaujančius žmones. Pamatę dėmesio vietą, ją tiesiog pasižymėkite. Ateityje prireiks – ypač mėgstantiems keliauti.

6. Vietinių rekomendacijos

Visada verta paieškoti pažįstamų, jų pažįstamų ar giminaičių, kurie gyvena toje šalyje, į kurią vyksite. Maistą ir gastronomiją mėgstantys žmonės dažniausiai atsiliepia į tokius prašymus ir netgi mielai pasidalina rekomendacijomis.

Jei jums pasiseks, jus gali pakviesti kartu pavakarieniauti ar praleisti kelias dienas lankant įdomias vietas. Be abejo, gavę rekomenduojamų vietų sąrašą, visuomet jį galite patikrinti.

Patarimų pasiteirauti galite ir viešbučio administratorių ar tiesiog toje šalyje sutiktų žmonių. Ar verta pasikliauti jų skonių? Išbandę nesižinosite, bet nepamirškite, kad nebūtinai jų skonis bus geriausias.

7. „Forsquare” ir „Swarm”

Šios dvi mobiliosios aplikacijos yra puiki kelrodė žvaigždė renkantis, kur keliauti pusryčių, pietų ar vakarienės. Programėlė “Swarm” yra skirta vietai, kurioje esate, pažymėti. Joje galite prisidėti savo draugus – taip jie matys, kur esate.

Pastaroji programėlė yra sujungta su “Forsquare”, kur surašyta dauguma vietų. Ir ne tik maisto vietos, ten galite rasti ir baseinus, sporto klubus, sodus, parkus, viešbučius ar paplūdimius. Kiekvieną vietą galima vertinti, tad restoranai ir barai turi savus atsiliepimus. Juos galite palikti ir jūs.

Programėle gana patogu naudotis, nebūtina žinoti konkrečių vietos pavadinimų ar adresų, tiesiog reiktų ieškoti pagal raktinius žodžius: pavyzdžiui, keliaudami vėlyvųjų pusryčių, pasiremkite raktiniu žodžiu „brunch“. Taip pat galite filtruoti pagal kainą, darbo valandas.

8. Kelionių ir maisto tinklaraščiai

Vienas iš pastaruoju metu bene labiausiai paplitusių šaltinių – tinklaraštininkų rekomendacijos. Ieškant informacijos, kur valgyti svetimame mieste ar šalyje, suraskite žymiausių maisto ar restoranų kritikų tinklaraščius. Be abejo, galite iškart paieškoje įrašyti raktinius žodžius, kurie leis surasti informaciją apie konkretų miestą ar norimo tipo valgymo vietą. Bėda ta, kad dažnai straipsniai būna parašyti vietine kalba…Bet kai labai norite, įmonama ir tai iššifruoti. Juk jums svarbiausi pavadinimai. “Google” paeiškose veskite tokius raktinius žodžius: foodie, foodies, food blogger, restaurant review, the most famous blog. Žinoma, nepamirškite nurodyti miesto ar šalies, ar kitų ieškomų raktažodžių.

9. Tripadvisor

Nors tai bene populiariausia interneto svetainė, kurioje skelbiami restoranai, jų reitingai, bendra informacija bei lankytojų atsiliepimai, nesiūlyčiau aklai pasiklausyti rekomendacijomis. Be abejo, pasiskaityti ir pasižvalgyti verta, tačiau savo vertinimus dažniausiai palieka lygiai tokie pat šalies lankytojai ir turistai, kaip ir jūs. Tad populiariausios vietos nebūtinai iš tiesų bus geriausios. Juk vietiniai žino geriausiai, kur verta valgyti ir ką aplankyti.

10. Puikus rodiklis – restorano lankytojai 

Kaip sakoma, “Pasakyk, kas tavo draugai, pasakysiu, kas tu”. Labai panašiai galite spręsti ir apie restoraną pagal jo lankytojus. Jei maitinimo įstaigoje renkasi vietiniai ir vieta dažniausiai būna pilna – dvejoti kokybe nevertėtų. Svarbi ir pati publika: ar didesnę dalį jos sudaro hipsteriai, ar verslo atstovai, ar bohema, o gal posh publika? Tad šis kriterijus gali pasitarnauti, kaip puikus rodiklis.

Linkiu keliauti, ragauti, rasti ir atrasti!

O mano keliones ir atradimus galite sekti čia ar instagram paskyroje urte_dervynas.

 

 

Share: