D E R V Y N A S

Papiknikaukim!

Vėlyvoji vasara ir ankstyvasis ruduo kvepia ypatingai. O taip pat pasitaisęs oras ir truputį oranžinesnė saulė – puiki proga keliauti į pikniką!


Piknikai gali būti kelių valandų, piknikauti galima ir trumpiau, kaip pavyzdžiui, valandėlę skirti dienos pietums. Į pikniką galima keliauti prie jūros, jį galima surengti sode, ant pievos, parke ar net ant stogo. Piknikas gali vykti anksti ryte saulei bekylant, dienos metu jai kaitriai bešviečiant, vakare ją palydint ar net naktį besimėgaujant dangumi nusėtu žvaigždėmis.

Ar gali piknikas vykti žiemą? Jeigu turite tinkamą aprangą, – taip.

O kokius maisto produktus geriausia neštis į pikniką ir į kokias detales atkreipti dėmesį, dalinuosi patarimais ->

Ar Lietuvoje piknikai populiarūs?

Deja, mūsuose piknikai dar nėra itin populiarūs. Nors stebėdama jūsų visų Instagram ar kitus socialinių tinklų profilius, matau, jog jie po truputį populiarėja. Matau, jog jau drąsiau traukiate gražų patiesalą ir iškylaujate gamtoje.

Juk daugelyje Europos sostinių ir miestų piknikas yra nuostabi tradicija. Žmonės keliauja pietų, kviečia į pasimatymą ar tiesiog surengia pasisėdėjimą su draugais.

 

O ar vyksta masiniai piknikai?

Džiugu, jog jau taip. Jau kelintus metus organizuojamas bene garsiausias masinis piknikas „Diner en Blanc”. Vieną vasaros dieną baltai pasipuošę piknikautojai išsiruošia į pikniką. Jis vyksta kurioje nors žymioje miesto aikštėje. Po paranke pasiėmę stalą ir pora kėdžių, jie keliauja į vieną didelę iškyla. Šiais metais ši vakarienė vyks rugpjūčio 25d.

Kur gali vykti piknikas?

Piknikaukime ten, kur tik papuola! Tam tiks:

  • Sodas
  • Parkas
  • Pieva
  • Paplūdimys
  • Kopos
  • Miškas
  • Stogai
  • Terasos

Kada gali vykti piknikas?

Kaip jau minėjau, piknikui paros metas nesvarbus. Iškylaukite tada, kada tik geidžia jūsų širdis.

Kokius daiktus pasiimti į pikniką?

  • Piknikautojo krepšys. Jis neabejotinai taps puošnus ir gražus pikniko akcentas. Be abejo, jeigu jo neturite, galite patys susikonstruoti tiesiog iš pintinės.
  • Patiesalas. Plonas ar storas, spalvotas ar vienspalvis, medvilninis, lininis ar vilnonis – nuspręskite patys, juk sėdėsite jūs!
  • Įvairios pagalvės. Jeigu turite galimybę pasiimti daugiau daiktų, jos ne tik papuoš, bet ir pasitarnaus, jeigu užsimanysite prigulti.
  • Reikalingi indai ir įrankiai. Lėkštės, puodeliai, taurės, šaukšteliai, šakutės ir peiliai. Nepamirškite pasiimti atidarytuvo ir normalaus peilio.
  • Servetėlės, degtukai, žvakės ir kitokie mieli dalykėliai. Tokie dalykėliai visuomet suteiks papildomo jaukumo, na, o servetėlės dar ir pravers. Galite prigriebti ir šlapių servetėlių.

Patarimas. Prašau, tik nepatingėkite pasiimti stiklinių arba bent popierinių indų ir net nedrįskite pagalvoti apie plastikinius.

Ko dar nepamiršti?

Karštą vasaros dieną, jums prireiks kremo nuo saulės, kepurėlės ar skėčio. Be abejo, juo gali tapti tiesiog medžio pavėsis.

O kokius maisto produktus verta pasiimti ir ką derėtų pamiršti vykstant į gamtą?

  • Iškylautojo krepšyje galėtų būti visa maisto piramidė. Visuomet pravers duoniukai, mėgstama duona ar įvairūs sveiki jos pakaitalai. Tai drąsiai galite naudoti sumuštiniams, tepti įvairius užtepus ar derinti prie salotų. Taigi įvairios užtepėlės – ar jau paruoštos, ar jūsų pačių gamintos – puikiai pravers iškylaujant. Jų yra įvairių – veganiškų, vegetariškų, varškės kremo, sūrio, įvairių daržovių, taip pat visų mėgstamas humusas. Puskietis ar keitasis sūris puikiai tiks ir patiks visiems.

 

  • Vasarą gausu įvairių šviežių daržovių. Pasigaminkite salotas! Jas galite pasiruošti iš anksto į stiklainiukus ar dubenėlius. Tačiau ant jų padažo nepilkite, geriau pasigaminkite mažą buteliuką jau paruošto. Užpylus jį prieš valgant salotos išliks traškios.

 

  • Siūlyčiau vengti greitai gendančių ir tirpstančių produktų, pavyzdžiui itin minkšų sūrių ar ledų, nes nusinešus į pikniką ir pradarius dėželę jie gali nemaloniai nustebinti. Jei vežatės žalios mėsos ir ją ketinate ruošti ant grilio, iš anksto pamarinuokite ir stenkitės laikyti šaltai. Atsargiai su šviežiomis jūros gėrybėmis ar žuvimis – jomis galite apsinuodyti jeigu laikysite netinkamoje temperatūroje.

 

  • Jeigu kepsite ant laužo ar grilio, pasiimkite jau pamarinuotos mėsos. Žinoma, rekomenduoju tai padaryti patiems. Tiks greitai iškepanti mėsa – vištiena, kalakutiena. Be galo gardūs trumpai ant ugnies pakepti ėriukų šonkauliukai. Jei norisi jautienos kepsnio, apgalvokite, kiek laiko jį vešite, nes ji gardžiausia ne marinuota iš anksto, o tiesiog apibarstyta druska ir pipirais. Kam norisi kiaulienos – prašom. Juk yra gausybė šašlykų marinatų, paruošimo gudrybių ir receptų.

 

  • Nevalgote mėsos? Pasirūpinkite baklažanais, saldžiosiomis bulvėmis, cukinija, paprika, grybais ar kukurūzais! Sumaišykite juos supjaustę gabalėliais ir iškepkite folijoje arba tiesiog pjaustytus skiltelėmis kepkite tiesiai ant grotelių.

 

  • Sūriaėdžiams, tokiems, kaip aš, puikus ir labai gardus valgis – marinuotas sūris. Jį įvyniokite į pušų šakas bei foliją. Jam abejingų nepaliksite.

 

  • Įprastą duoną ar batoną galite keisti įvairiais traškiais sveikais pilno grūdo duoniukais. Man jie net gardesni! Be to, jie gali atstoti net visų mėgstamus bulvių traškučius. Beje, puikus pastarųjų pakaitalas yra daržovių – morkų ir burokėlių traškučiai. Jeigu leidžia galimybės, pasiruoškite daržovių ir grybų iešmelių ir pakepkite.

 

  • Geriausias desertas – šviežios uogos!

Visos foto iš asmeninio archyvo.

Share: