D E R V Y N A S

Figos – rudens fetišas (receptai)

Ar kas nors su manimi išdrįs pasiginčyti dėl rudens sezono žavesio ir grožio? Sakykite, jūs, ką norite, bet jis be galo įkvepiantis ir užburiantis. Aš visgi galvoju, jog ne sausio 1d. yra Naujieji Metai. Manau, jog Naujieji Metai yra rugsėjo 1d. Tas laikas, kai pradedame kvėpuoti iš naujo, kai slepiame savo truputį begėdiškas vos vos peršviečiamas vasarines suknutes, kai perkame naujus paltus ir naujus batus, kai primigtynai iki lapkričio nesidedame pėdkelnių ir vaikštome su pamėlynavusiais nuo šalčio nuogais keliais. Kai įsimylime iš naujo, kai grįžtame prie knygų ir serialų, kai raudonas vynas nustumia nuo vakarienės stalo gaivius baltuosius. Tai metas, kai grįžtame į miestą ir namo. Ir tai metas, kai valgome pačius skaniausius pomidorus, ruošiame baravykus, kepame slyvas, kriaušes, minkome gnocchi su moliūgais ir šalavijais, kai gliaudome šviežius riešutus ir kemšame antį vynuogėmis.

Bet juk kiekvienas sezonas turi ir savo žvaigždę. Tad susipažinkite su šio sezono žvaigžde – figomis.

(Už šią nuotrauką galite balsuoti štai čia https://www.facebook.com/lamuslenis/photos/a.1916270011733349.1073741872.203395593020808/1916270798399937/?type=3&theater)

Figos – sezono trend’as

„Figos yra gana svarbus maisto išteklius vaisėdžiams tropikų miškų gyvūnams (vaisėdžiams šikšnosparniams, kapucinams,kangūrams, mangabiams ir kt.). Kai kurių rūšių paukščiai (pvz., ragasnapiniai, biulbiuliniai ir kt.) minta beveik vien figomis, kai jų yra daug.” , – rašo gerbiamoji Vikipedija. Šiuo metu jomis minta ir visi tendencijas ir skanią egzotiką mėgstantys žmonės.

O ką su jomis veikti? Atsakymas paprastas – valgyti.

Ruoškite su jomis sumuštinius, kepkite pyragus, valgykite vienas ar gardinkite salotas. Štai keletas inspiracijų:

RECEPTAS I.

Figų, bananų, avokų ir mocarelos salotos

Jums reikės: 

Figų

Banano 

Avokado 

Rukolos

Mocarelos

Pomidorų

Druskos ir pipirų

Alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

Tiesog suplėšykite mocarelą, supjaustykite bananą, avokadą, pomidorus ir viską sudėkite ant rukolos lapelių. Gardinkite druska ir pipirais bei pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

 

RECEPTAS II.

Sexy pusryčių sumuštiniai 

Jums reikės: 

Figų 

Avokado 

Duoniukų 

Humuso

Gaminimo eiga:

Duonos stengiuosi vartoti  kuo mažiau. Ją keičiu į džiovintus duoniukus. Ant jų rytais tepu humusą, dedu pjaustytą avokadą ir figas, kai jų sezonas. Derinu su kava.

RECEPTAS III.

Šokoladinis pyragas su figomis

Šis receptas yra mano labai gero draugo ir labai talentingo someljė Lino Kukleriaus.

 

Gaminimo eiga ir reikalingi produktai:

Šokoladinio torto apačia.

200gr sviesto + 200 g šokolado

Juos abu išlydome kartu vandens vonelėje.

5 kiaušiniai + 120 g cukraus

Juos išplakame ir viską kartu išmaišome sumaišom. Tuomet viską kepame 180°C apie 15-20min.

Torto viršus.

5 kiaušinių tryniai + 300g ištirpinto šokolado

60 ml romo + keli lašai apelsinų esencijos

5 kiaušinių tryniai + 6o g cukraus

Kiaušinių trynius sumaišome su ištirpintu šokoladu, pilame romą. Jeigu norite papildomo prieskonio – kelis lašelius apelsinų esencijos. Baltymus išplakame su 60g cukraus iki purumo. Tuomet atsargiai įmaišome baltymus į trynių-šokolado masę (geriausia per tris kartus lygiomis dalimis). Šį gautą kremą pilame ant iškepto pyrago. Palaikome šaldytuve per naktį. Ir puošiame negailėdami figomis.

RECEPTAS IV.

Sumuštinis su figomis, kriaušėmis ir Brie sūriu.

Jau tuoj. Naujausiame „Lamų Slėnis” žurnalo numeryje.

Tai ką, pupuliai.

Gražaus rudens ir meilės!

 

Share: