D E R V Y N A S

Įsikvėpk Kalėdoms Vokietijos kalėdinėse mugėse

Turiu tokią tradiciją – kasmet įkvėpimo šventėms pasisemti, belankant Vokietijos kalėdinius turgelius ir muges. Šią tradiciją tęsiu jau penkti metai. Nors ji prasidėjo jau prieš kokius 7 metus, kai pirmą kartą prieš didžiąsias šventes lankiau Londone vykstančią kalėdų mugę „Winter Wonderland” (ji, beje, kvepia ir dega vokiška dvasia). Nes, kaip sužinosite skaitydami toliau, – Vokietija ir yra kalėdinių mugių pradininkė.

Vieną gruodį teko pagyventi Mozelyje. Tą kartą tikriausiai buvau labiausiai įkvėpta šventinės nuotaikos. Tuomet pradėjau prieš Kalėdas skraidyti ir lankyti draugus bei pažįstamus vynininkus. O dar vėliau likimas sudėliojo taip, jog į Vokietiją persikraustė mano mama, kurią su sese ir lankome.

Kalėdinės mugės netapatu kalėdinei karštinei, pirkimo manijai ir lengvam žmonių pamišimui. Jose pajusite tikrą dvasią, šventinę aurą, atsipalaidavusius ir niekur neskubančius vietinius ir turistus. Jie tiesiog ateina čia karšto vyno, maisto ir pabendrauti.

Kalėdinių mugių kilmė

Istorija tokia, jog kalėdinių mugių skleidėja pasauliui ir yra Vokietija. Viduramžiais jos pradėtos rengti vokiškai kalbančiose šalyse. Pasak šaltinių, pirma mugė oficialiai buvo užfiksuota 1298 metais Vienoje. Bet ne visada buvimas pirmu yra svarbiausias. Mugės Vokietijoje pradėtos rengti nuo XIV amžiaus pačios pradžios. Iš Miuncheno jos plito iki Frankfurto, Dresdeno, Augsburgo ir kitų miestų.

Kalėdinių mugių gausa – kur vykti

Kalėdinės mugės Vokietijoje vyksta ir dideliuose miestuose ir visai mažuose miesteliuose. Jos atidaromos lapkričio paskutinę savaitę ir tęsiasi iki Kūčių.

Pati esu aplankiusi Kölno, Bonos, Berlyno, Koblenzo ir Mozelio krašto kalėdines muges. Linksmiausiai nusiteikusi pietų Vokietija!

Vienos žymiausių laikomos Niunbergo, Dresdeno, Kölno, Diuseldorfo, Berlyno, Štutgarto, Erfurto…

Beje, Kölne vyksta atskiros mugės lesbietėms bei gėjams. Ir visai neseniai vokiečiai įteisino gėjų ir lesbiečių santuoką.

Valgiai

  • Dešrelės;
  • Rūkyta žuvis;
  • Bulviniai blynai, kurie siūlomi valgyti su obuolių tyre;
  • Guliašai;
  • Grilinta lašiša;
  • Įvairios dešros – Bratwurst, Käsewurst, Currywurst (užpiltas kario padažu);
  • Frikadelės;
  • Keptos bulvytės, virtos bulvės;
  • Kepti pievagrybiai;
  • Kaštainiai;
  • Keptų svogūnų galvos;
  • Bulviniai kniodeliai su tušintais kopūstais ir šonine;
  • Visokios spurgos, vafliai;
  • Strudel’iai –
  • Saldūs ir kitokių skonių migdolai…

P.S. Tik nepasimeskite dešrelių pasaulyje. Jos ten vadinamos bratwrst, bet dažnai įgauna ir kitokių pavadinimų, kurie labiau susiję su papildomais priedais: ar tai dešrelės su žolelėmis, ar tai patiekiamos su curry padažu. Tai kiaulienos dešrelės, kurios mugėse valgomos kvietinėje bandelėje, o knaipėse su bulvių koše bei troškintais kopūstais.

Gėrimai

  • Alus!
  • Karštas raudonas vynas;
  • Karštas baltasis Riesling vynas;
  • Eierpunch – kiaušinių likeris, tiekiamas šiltas, su gausia grietinėlės kepuraite. Jis ruošiamas iš kiaušinio trynių, cukraus, balto vyno, vanilės. cinamono ir gvazdikėlių;
  • Jagertee – karšta arbata, ruošiama iš romo arba Jägermeister, su juoda arbata, raudonu vynu, slyvų brendžiu, apelsinų sulčių ir įvairiais prieskoniais.

Smagaus gruodžio ir dar smagesnės žiemos!

Straipsnis iš praeities:

 

Kalėdinio vyno ir kalėdinių mugių karalienė – Vokietija

Share: