D E R V Y N A S

Italai pasauliui padovanojo aštuntą stebuklą + receptas

Ar įmanoma sukurti stebuklą iš kiaušinių ir miltų? „Certo caro (liet.tai žinoma, brangioji)”, – aistringai tarė italas.

Kas gali pasiginčyti, jog pasta ir pica nėra aštuntas pasaulio stebuklas. Net ir gliuteno netoleruontys žmonės nedrįs prieštarauti, nes šiuolaikinės gamybos technologijos ir talentingi protai išrado pastų ir picų alternatyvas jiems.

O ir visų gerbiamas CNN dar šių metų vasarą skelbdamas gastronomiškiausių, kitaip tariant geriausią maistą siūlančių, šalių dešimtuką, pirmą vietą suteikė Italijai.

Paprasti, bet neprasti pomidorų padažai, dangiški desertai, ledai, alyvuogių aliejus. Parmezano, Pecorino, mocarela, rikota iš kelio išveda net besilaikančius griežtų dietų. Trūksta fantazijos gaminti? Į pagalba ateis itališka pasta, alyvuogių aliejus, truputėlis česnako, rozmarino ir gabalėlis kumpio. Štai ir skonių jūra jūsų lėkštėje.

Rizoto, ravioli, gnocchi, saliami, Prosciutto, osso bucovitello tonnato, kava ir VYYYNNNAAAAS. Italija pasauliui padovanojo ir parodė, kaip iš žemiškų, kasdienių ir nebrangių ingredientų sukurti skonį. Jeigu prancūzai įvardijami kaip gastronomijos ir įvairių gaminimo technikų pradininkai, tuo pat italai yra nenuginčijami comfort food atstovai.

„Italijos virtuvės savaitė”

Truputį užsisvajojau apie skonių keliones po Italiją. Bet šio blog’o įrašo esmė ir kita. Kaip viena didžiausių itališkos virtuvės gerbėjų (net ir savo trisdešimtą jubiliejų atšvenčiau pasirinkdama itališko vakarėlio tematiką), negaliu neinformuoti ir nepasidžiaugti šia ypatinga savaite. Nes ji visa skirta Italijai.

Lapkričio 20-26 dienos daugybėje pasaulio šalių oficialiai paskelbtos „Italijos virtuvės savaite”. Renginiai vyksta ir Lietuvoje. Vos prieš metus, 2016 m. Italijos Vyriausybė oficialiai paskelbė ir pristatė projektą, kurio siekis – tarptautiniu lygmeniu populiarinti Italijos virtuvės ir enogastronomijos tradicijas, kurios yra neatskiriami Italijos kultūros ir identiteto ženklai.

Nors Italijos virtuvė ir patiekalai ryškiai skiriasi tarp regionų, tačiau bendru bruožu galima įvardyti – paprastą, bet ryškų ir subrandintą skonį. Pasikartosiu, bet italai – tikrai ta tauta, kuri sukūrė aštuntą stebuklą. Ir vos iš kiaušinių bei miltų.

Kaip švęsti?

Švęsti galite šaudami Prosecco ar Franciacorta (itališkas putojantis vynas, gaminas tradiciniu metodu ir kai kurių sulyginamas su šampanu), galite kelti itališkas fiestas, o galite išsirinkti vieną iš šią savaitę Vilniuje vykstančių renginių. Šios savaitės organizatoriai, draugai ir rėmėjai – Italijos Ambasada, Italų kultūros institutas bei Italijos-Lietuvos prekybos rūmai pakvietė prisijungti ne vieną maitinimo įstaigą ir pasiūlyti išskirtinį meniu. Būtent skirtą ir dedikuotą itališkai virtuvei.

Iniciatyvoje dalyvauja 10 itališkų picerijų ir restoranų Vilniuje, kurie savo lankytojams siūlys specialų „Italijos virtuvės savaitei“ skirtą meniu:

– Da Antonio

– Trattoria da Flavio

– Ristorante Sorrentino

– Pane e Vino

– Renaissance

– San Valentino

– Uzupio Picerija

– Bonocosì

– Maurizio’s Pizzeria

– ČIOP ČIOP, kur jau rytoj, t.y. lapkričio 23 d. 18 val., – ypatinga itališka vakarienė su parodomąja gamybos sesija. Kursus ves šefų duetas – nuotaikingas italas Giosue Sapi ir šefas, dirbęs pas Jamie Oliver – Ronaldas Nagrockis.

– O penktadienį, lapkričio 24 d. 19:30 val., maisto žurnalistai iš Romos Jurga ir Paulius Jurkevičiai kvies į Juodųjų Umbrijos trumų ir ypač tyro alyvuogių aliejaus iš Abrucų degustacinę vakarienę „Fransua Terasoje” Užutrakio dvare.

Taigi, rinkitės sau patraukliausią vietą ir švęskime kartu.

ČIOP ČIOP šefų pastos receptas ir mano super lengvas priedas:

NAMINIAI PAPPARDELLE MAKARONAI SU rūkyta lašiša, mėlynuoju svogūnu, grietinėle ir petražolėmis

4 porcijoms jums reikės:

500g miltų (tipas ’00‘)         
250g manų kruopų 
6 kiaušiniai

Padažui:
200g rūkytos lašišos
200g raudonojo svogūno
250ml grietinėlės
50g petražolių

Gaminimo eiga:
Palaipsniui pilant miltus (į juos įberkite druskos) įdėkite kiaušinius ir maišyti šakute iki vientisos masės. Tuomet minkyti 15 minučių, iškočioti ir padalinkite į keletą rutuliukų. Palaikykite ją šaldytuve 45min-1val. Tuomet ją vėl kočiokite. Čia pasitarnaus manų kruopos. Be abejo, galite naudoti ir miltus. Kočiokite daug. Negailėkite. Gerai iškočiojus, supjaustykite 2 centimetrų pločio juostelėmis.

Supjaustyti lašišą gabalėliais, susmulkinti svogūnus ir petražoles. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinti svogūnusm tuomet dėti lašišą. Pakepti vos kelias minutes. Papipirinti, supilti grietinėlę.

Naminę pastą užtenka virti vos 2-3min. Tuomet ją sumaišykite su padažu. Pabarstykite petražolėmis ir skanaus!

 

 

 

Share: