D E R V Y N A S

Klasikinis vokiškas obuolių pyragas

Kas kepa meduolius, kas sausainius, o aš labai mėgstu kepti obuolių pyragą. Labiau net nei valgyti. Gyvenime mėgstu derinti modernumą su klasika, tad tokie dalykai kaip trumpa juoda suknutė ar klasikiniai receptai priduoda mano tikrai nenuobodžiam ir nelabai klasikiniam gyvenimui žavesio.

O tas obuolių pyrago kvapas visuomet į rytą, dieną ir vakarą įneša jaukumo ir meilės.

Iškepkite pyragą, draugai, – draugams, kolegoms ar artimiesiems.

Receptas inspiruotas knygos „Classic German Baking”.

Versunkener Apfelkuchen – Truputį apsunkęs (supraskite, šlapias) obuolių pyragas

Jums reikės:

Pyragui:

3 vidutinio dydžio obuolių

Pusės citrinos žievelės

Pusės citrinos sulčių

2/3 puodelio rudojo cukraus

200g sviesto (kambario temperatūros)

½ šaukštelio vanilės ekstrakto

3 kiaušinių (atskirti baltymą ir trynius)

1 ir ½ puodelio miltų (galima juos keisti ir migdolų miltais)

žiupsnelis druskos

Kremui:

400g plakamosios puodeliai grietinėlės

4 šaukštai rudojo cukraus

1 šaukštas vanilės ekstrakto

Gaminom eiga:

Pirmiausia gerai sumaišykite sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Jeigu turite – naudokite namų kombainą. Tačiau aš sėkmingai tai dariau rankomis. Masė turi būti lengva ir vientisa.

Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymo. Į cukraus ir sviesto masę įmaišykite trynius bei vanilės ekstraktą. Maišykite, kol tryniai gražiai integruosis. Kitame puode išplakite kiaušinių baltymus iki standumo (būtinai patikrinkite laikydami puodą virš galvos – jeigu niekas neužkrenta, tuomet viskas super. Bet jeigu apsitaškysite baltymas – plakite dar).

Miltus sumaišykite su druska bei kepimo milteliais. Tuomet juos po truputėlį įvedinėkite į tešlą. Maišykite ilgai ir nenuobodžiai (galite įsijungti muzikos), tačiau pyrago masė turi būti vientisa ir gan standi. Galiausiai palengva įmaišykite baltymus.

Pasiruoškite obuolius (galima juos pasiruošti ir iš anksto, bet labai svarbu, jog jie nepajuoduotų). Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis. O, kad jie visgi nepajuoduotų – apšlakstykite juos citrinos sultimis.

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite į kepimo formą pyrago masę ir visur prismaigstykite plonais griežinėliais pjaustytų obuolių.

Kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 40min. Senas geras būdas patikrinti, ar pyragas iškepęs – medinis pagaliukas.

Kol pyragas kepa, paruoškite kremą. Sumaišykite grietinėlę, cukrų ir vanilės ekstraktą. Geriausia tai daryti mikseriu.

Kremą tiekite šalia pyrago. Ledų mėgėjai drąsiai prie pyrago gali patiekti gabalėlį mėgstamo skonio ledų, bet vaniliniai vis tiek yra nemirštanti klasika.

Tik nepadauginkite, nes tai kenkia jūsų sveikatai ir žandams.

Share: