D E R V Y N A S

Apie „Harmony Park“ malonumus ir interviu su šefu Rolandu Čižiku

„Ar tikrai norite valgyti jūrų gėrybes žvelgdami pro langą į lietuvišką mišką? Drįsčiau spėti, kad jų skonis kur kas geriau atsiskleis ir sukurs geresnę emociją, kai jų skanausite mėgaudamiesi jūros ošimu. O gyvendami čia, Lietuvoje, pasimėgaukime vietinėmis gėrybėmis ar mums labiau artimomis kultūromis, – sako restorano, įsikūrusio „Harmony Park“ poilsio komplekse, šefas Rolandas Čižikas. Tad nieko nelaukusi užsisakau čiobrelių svieste keptos raudonosios kurapkos su gervuogių padažu ir leidžiuosi į kelionę po subtilius skonius bei harmoningas erdves.

Straipsnis talpintas žurnale “Small Planet. Asmeninis Skrydžių palydovas” , numeryje 2017 Nr.5. 

Apie harmoniją…

Prisipažinsiu, į „Harmony Park“ išsiruošiau pirmą kartą, nors šis parkas veikia jau daug metų. Taigi, pamaniau, juk nieko nėra geriau, kaip tai patikrinti pačiai. Norėdama įprasminti šį vizitą, užsirezervavau vietą vakarienei ir pasiprašiau interviu su šefu.

 

Trumpai apie vietą, į kurią vykstu

Pats parkas, arba kitaip pramogų kompleksas, yra įsikūręs netoli Kauno, Prienų rajone. Didžiulėje, beveik 250 ha apimančioje teritorijoje rasite mišką, jauną ąžuolyną, žirgyną, čia suręstos bent kelios poilsio vilos, įkurtas hipodromas, tvenkiniai, čia yra netgi estrada ir, be abejo, 5+ žvaigždučių viešbutis su SPA centru ir restoranu.

Svečiai čia atvyksta vedami įvairių tikslų: vieni ieško vidinės ramybės, antri – sveikatos stiprinimo tikslais, treti – tiesiog pasivaikščioti, dar kiti – papramogauti ar išsivanoti pirtyje, o tokie kaip aš – skaniai pavalgyti ir tiesiog gerai išsimiegoti.

Viešbučiuose įsikūrusių restoranų identitetas auga

 Aš nebūčiau aš (nors nežinau, kiek mano tekstų esate skaitę), jeigu nepakalbėčiau apie tendencijas. Sakykite, ką norite, bet jos yra gana svarbi gastronomijos dalis, tad bent kažkiek būti susipažinus su jomis reikėtų.

Ilgą laiką buvo įprasta manyti, kad viešbučio restoranai neturi identiteto. Dažnam atrodė, o gal vis dar atrodo, kad tai vieta, kur keliaujame pusryčiauti ir gal užsukame vakarienės. Nors išties per pastaruosius metus stipriai ryškėja tendencija, jog tokio tipo vietos yra visaverčiai visų ne viešbučiuose įsikūrusių restoranų konkurentai. Vieni pirmųjų to pradininkų Lietuvoje – „Neringa“ ir „Stikliai“. Po to – „IDW Esperanza SPA & Resort“, „Kempinski Hotel Cathedral Square“ ir „Telegrafas“, „Radisson Blu Hotel“ ir „Astorija Brasserie“, „Palanga SPA Luxury“ ir, be abejo, mano lankomas „Harmony Park“ restoranas. Šis „Harmony Park“ restoranas atlieka tikrai ne tik pusryčių funkciją.

Tradicijas derina su inovatyviomis idėjomis

Restorano šefas R. Čižikas – modernios lietuviškos virtuvės atstovas. Jo patiekaluose susijungia vietinė senovinė virtuvė, kuri atgimsta iš naujo. Kai pasiteiravau šefo, kas jį įkvepia kurti, nė nedvejodamas atsako, kad įkvėpimas ateina iš vidaus ir vienareikšmiai iš gamtos.

„Kasdien vykdamas į darbą stebiu besikeičiančius metų laikus. Atvykęs į parką einu pasivaikščioti, apžiūriu pas mus auginamas vietines daržoves, uogas, vaisius. Nusiskinu obuolį, pasimėgauju aviete, o atsisėdęs prie darbo stalo žvelgiu į atsiveriantį miško peizažą. Visa tai ir įkvepia sukurti restorano meniu tokį, koks jis yra. Kai jauti gamtos dėsnius ir harmoniją, nesinori svečiams siūlyti įvairių jūrų gėrybių ar kitų svečių šalių patiekalų. Mūsų meniu vyrauja tai, kas sukurta gamtoje, – žvėriena“, – savo įkvėpimu dalijasi šefas.

Rolandą taip pat domina senovinė lietuvių virtuvė. „Man patinka analizuoti ir ieškoti įkvėpimo savo šaknyse. Nekalbu apie bajorišką virtuvę. Prosenelių, proprosenelių ir proproprosenelių mityba yra tai, kas man rūpi. Fermentacija ir rauginimas, džiovinimas, rūkymas glūdi mūsų šaknyse. Tai sritis, kuri mane įkvepia. Joje matau daug interpretacijų.“

Ryškūs skoniai ir stebinantys deriniai yra būtent tai, ką pajusite valgydami. Sūdyta skumbrė su džinu ir kadagiais, elnienos išpjovos kapotinis su garstyčių ir špinatų kempine bei juodaisiais serbentais, voveraičių kapučinas su porų pelenais… Visa tai ne tik skamba ryškiai, bet ir jų skonis ilgai išlieka atmintyje.

Vietinės gėrybės ir atvežtiniai ingredientai

Parke įkurtas ir vietinis ūkis. „Harmony Park“ savininkai šį ūkį kūrė su idėja, kad žmogui tinkamiausias maistas yra pagamintas iš kruopščiai savomis rankomis prižiūrimos žemės.


Nuo seno tikima, kad tinkamoje vietoje užaugę produktai pasisavina teigiamos energetikos. Visa tai auginama ne šiaip sau. Kiekviename restorano patiekale rasite bent vieną čia užaugintą ingredientą.

 

Savo patiekaluose Rolandas mėgsta išryškinti geriausias kokybiškos mėsos ar žuvies savybes, jas mielai papildo naudodamas vietinius, ypač čia pat užaugintus, produktus. Iš jų kuria garnyrus, padažus ir marinatus bei ruošia gėrybes žiemai.

Taip pat šefas nevengia ir atvežtinių, tačiau itin kokybiškų mėsos ir žuvies rūšių. Restorane galite paragauti vienos geriausių pasaulyje jautienos rūšies (wagyu), paskanauti fazanų mėsos ar užsisakyti jūros ešerio iš Čilės ar specialios ledjūrio menkės.

Vietinio ūkio svarba

 Rolandas pasakoja: „Juk virėjas, lupdamas bulvę, kurią pats savo rankomis iškasė iš žemės, ją ruoš svečiams su dar daugiau meilės. Kai žinai produkto pradą, kai matai, kaip jis pasėjamas, kaip jis laistomas, kaip jis žydi, auga ir iki tol, kol patenka į svečio lėkštę, jis įgauna nuoširdžios energetikos.“

Čia pat esančiame ūkyje auginamos ne tik bulvės. Jame auga ir pomidorai, agurkai, svogūnai, česnakai ir kitos daržovės… Sode esantys vaismedžiai ir vaiskrūmiai kasmet sunokina svarainių, braškių, šilauogių ir kitų uogų derlių. Iš ūkyje užaugintų rugių, kviečių ir avižų kepama duona.

Visai čia pat esančiuose miškuose gausu grybų, uogų ir kitų miško gėrybių, kurios taip pat naudojamos restorano patiekaluose. O pavasarį čia galite paskanauti net ir beržų sulos. Šaltesniu sezonu maloniai sušildys natūralių žolelių arbatos. Jas maišo profesionali žolininkė, o vietinis bitininkas prižiūri avilius, kuriuose bręsta čia pat esančių laukų ir miško gėlių medus.

Beje, dauguma gėrybių ne tik sunaudojamos sezono metu, iš minėtų ingredientų ruošiamos atsargos žiemai ir ankstyvajam pavasariui: džiovinama, konservuojama, marinuojama, sūdoma ir verdamos uogienės.

Populiariausi ir įsimintiniausi patiekalai 

Restorano populiariausi patiekalai, dėl kurių svečiai grįžta, yra gardžioji žuvienė, burbono dūmuose rūkyta antiena, 7 obuolių sultyse keptas fazanas. Tačiau meniu šiame restorane keičiamas kasmet, o atsižvelgiant į sezoną atsiranda ir tam tikrų jo variacijų. Taip pat papildomai yra siūlomi ir specialūs sezoniniai meniu.

Itin įdomus ir išskirtinis – desertų meniu. Jame nuo obuolių sūrio iki šaltalankių ledų. Jį apibūdinčiau kaip itin madingą su klasikiniu potėpiu. „Žmonės vis labiau propaguoja sveiką mitybą, atsisako cukraus, mes irgi stengiamės jiems siūlyti alternatyvų. Pavyzdžiui, avokadų ir šokolado deserte cukrų keičia medus. Desertuose naudojame nemažai daržovių. Tad desertų meniu iš dalies atitinka ir ryškiausias tendencijas bei yra lokalus“, – pasakojo šefas.

Beje, meniu labai draugiškas ir vegetarams bei veganams. Lankstus požiūris ir gausybė vietinių gėrybių leidžia interpretuoti bei pasiūlyti individualių patiekalų.

Pabaigoje

Taikliausias ir gražiausias apibūdinimas pasiekė mane kalbantis su ten dirbančiais žmonėmis: „Čia – gyvas kaimas“, – sakė man jie. Ir iš tiesų, miesto ir kaimo, tendencijų ir klasikos, natūralumo ir modernumo samplaika palieka išskirtinį įspūdį ne tik restorane, bet ir svečiuojantis visame parke.

Share: