D E R V Y N A S

Madingiausios 2018-ųjų kelionių kryptys

Kai pradedu planuoti kelionę, ieškau ne tik įdomiausių lankytinų vietų, restoranų, turgų, kavinukių ar vyno barų. Kone tą pačią akimirką pradedu galvoti ir apie garderobą. Daug metų stebėdama pasaulines gastronomijos ir madingiausių krypčių tendencijas atradau vieną žavią paralelę: visos šios tendencijos yra labai dailiai susijusios ir viena kitą papildo. Aš keliaudama įvaizdžio idėjų semiuosi iš tos šalies spalvų: jos gamtos, architektūros, gyvenimo būdo ir net vėliavos. Taigi kur stilingai keliausime 2018-aisiais?

Straipsnis skirtas žurnalui „L’Officiel”, skilčiai „Mada Gidas”.

AMERIKOS ŽEMYNAS

2017 m. tarp madingiausių kelionių krypčių be konkurencijos karaliavo Pietų ir Vidurio Amerika bei visi įmanomi etnomotyvai – kelionių portalai, žurnalai ir tinklaraščiai lyg susitarę aprašinėjo tokias šalis kaip Brazilija, Čilė, Urugvajus, Bolivija, Ekvadoras, Peru ir visą Bermudų trikampio regioną. O 2018-ieji žada būti Šiaurės Amerikos atgimimo metai: Florida, Kalifornija ir Kanada – kryptys, kuriomis vertėtų sekti. O jei nespėjote apkeliauti Pietų ir Vidurio Amerikos, nenusiminkite – jos taip greit iš mados neišeis. Dominikos Respublika ir Urugvajus vis dar išlieka tarp populiariausių krypčių.

(Jutos valstija)

Dominika vadinama paplūdimių rojaus šalimi. Punta Kana, kurią būtent ir rekomenduojama lankyti, plyti vienas gražiausių pasaulyje Bavaro paplūdimių. Baltas smėlis, žydras mėlis ir visi vandens sporto malonumai. Maisto gurmanams – tradiciniai jautienos kepsniai, omarai, milžiniškos krevetės ir galybė šviežių žuvų. Dar – gardžiausia kava, romas ir tikri cigarai.

(Dominikos Respublika)

Urugvajus, įsispraudęs tarp Brazilijos ir Argentinos, keliautojus žavi savo tobulu dydžiu. Šalis, kurioje yra vos apie tris milijonus gyventojų, gali pasiūlyti ir miesto, ir kaimo malonumų. Tad per atostogas spėsite apkeliauti visus pagrindinius regionus. Aplankę Urugvajaus sostinę, kuri yra ir uostas, atrasite nuostabios architektūros, o vakarais galėsite mėgautis tango ritmais. O likusioje šalies dalyje plyti laukai su galybe galvijų. Jie čia svarbiausi, kaip ir jautiena bei pienas. Šie produktai sudaro urugvajiečių raciono pagrindą. Verta pagurkšnoti ir vietinės arbatos matės.

(Urugvajus)

O dabar keliaukime į Floridą! Turbūt nėra moters, kuri nesvajotų pralėkti per Majamį raudonu kabrioletu žvelgdama į aukščiausias palmes, mūvėti neįpareigojančius šortus bei vilkėti trumpus baltus marškinėlius ant saulės nurausvinto kūno. Pavažinėti riedučiais dieną, o vakare dalyvauti privačiame vakarėlyje viloje su baseinu. Būtinai aplankykite nepelnytai turistų pamirštas salas, pasigėrėkite kvapą gniaužiančia gamta ir vandens žydrumu. O meno gerbėjų laukia puikiausias Salvadoro Dali muziejus!

(Majamis)

„O Kalifornijoj – merginos, smagus ir lengvas vynas bei saulėtas dangus.“ (Juk pamenate šiuos kultinės Vytauto Kernagio dainos žodžius, tiesa? Ji vėl madinga!) Jūsų laukia ne tik nuostabi gamta, nežmoniškas skaičius parkų, bet ir pats Holivudas. Aplankykite Mirties slėnį – tegul dykumos vėjas ir smėlis išpučia mintis ir apvalo jūsų sielą. O po to – linksmybės ir privalomas maršrutas motociklu per „Road 66“.

(„Route 66”)

Beje, prieš vykdami į Kaliforniją, paieškokite internete sąrašo „50 things to eat in California before you die“. Kalifornijoje didžiulė maisto vietų, reprezentuojančių įvairias pasaulio šalių virtuves, koncentracija. Taigi galite prisiragauti visko. Būtina pabandyti sumuštinių ar suktinukų interpretacijų, pavyzdžiui, sushirrito (sušių ir buritų kombinacija) ar gruzdintos vištienos, patiekiamos su vaivorykš- tės spalvų va iais. Beje, ekskursija po Kalifornijos vynines yra must!

(Kalifornija)

Nepatirti Niagaros krioklio SPA, nenusileisti snieglente nuo Whistler kalnų, vakare gurkšnojant kana dietišką vyną prie židinio ir grožintis nuostabia gamta, neaplankyti UNESCO saugomo Old Quebec ar nepamatyti Toronto būtų tiesiog nuodėmė.

(Toronto)

(Kanada)

RYTŲ EGZOTIKA

Yra žmonių, kuriuos tiesiog traukia Azijos šalys ir jie visada renkasi Rytų kryptis. 2017-ųjų kelionių krypčių viršūnėse – ir gastronominėse, ir tiesiog turistinėse – karaliavo Japonija. Prie šio stipraus judėjimo prisijungė ir tokios Pietryčių Azijos šalys kaip Izraelis, Libanas – jos atpūtė į mūsų sielas ir skrandžius falafelius bei priminė fantastiškąjį humusą.

2018-aisiais visi keliai veda į… Indiją. Ją drąsiai galima vadinti unikalia šalimi, kerinčia įstabiomis šventyklomis, prieskoniais ir nepamirštamo skonio patiekalais. Į Indiją vykstama ieškoti vidinės ramybės, sako, ji ten gyvena. Tačiau dideliems komforto mėgėjams Indijoje gali būti sunku. Šioje šalyje nori nenori teks išeiti iš komforto zonos.

(Keralas, Indija)

(Keralas, Indija)

(Indija)

Indijai patirti, apkeliauti ir išragauti reikėtų paskirti mažiausiai mėnesį. Tačiau besirenkantiems trumpesnes atostogas rekomenduojama atrasti Keralą. Ši vieta žinoma dėl palmėmis nusėtų paplūdimių ir kanalų tinklo. O kalnų šlaitais žaviai tekantis vanduo palaiko prieskonių, arbatos ir kavos plantacijų gyvavimą. Visus šiuos dalykus čia tiesiog būtina išragauti.

Dar vienas privalomas aplankyti taškas – Tailandas. Nestebina, tiesa? Juk, regis, dabar visi skrenda šia kryptimi. Vis dėlto kelionių tendencijų prognozuotojai mano, jog ši šalis būtent dabar yra tai, kur reikia vykti. Rekomenduojama rinktis magiška laikomą vietą – Khao Lak Phang Nga. Tai vieta, kur ramybė ir privatumas garantuoti. Įsikibkite į parankę savo mylimajam ir keliaukite mėgautis.

(Tailandas)

Dar viena šalis, į kurią kol kas bilietus masiškai perka tik kelionių organizatoriai, – Kambodža. Kalbama, kad netrukus ji taps naujuoju turistų rojumi. Šalis ribojasi su jau minėtu Tailandu ir Vietnamu. Itin gerai atsiliepiama apie paslaugius ir draugiškus vietinius gyventojus. Čia rasite nemažai laukinės gamtos, galima vykti į turistinius žygius džiunglėse. Sakoma, kad čia gaminami ir vieni sveikiausių valgių pasaulyje. Gyventojų racioną sudaro galybė vaisių ir daržovių. Besidomintiems istorija rekomenduojama aplankyti ir Raudonųjų khmerų muziejus. Beje, daug lėšų atostogoms neprireiks – šioje šalyje gana pigu.

(Kambodža)

(Kambodža)

O štai Malaiziją ne tik aplankysite, bet ir įsimylėsite. Čia galima tiesiog „pasileisti plaukus“ ir apie nieką negalvoti. Vietiniai – itin tolerantiški ir draugiški užsieniečiams. Išsinuomokite motorolerį ir vykite į vietinius turgus pirkti visokių gėrybių. Aplankykite vieną aukščiausių pasaulio bokštų Petrono. Į tikrąjį rojų papulsite aplankę Malaizijos salas. Pavyzdžiui, Sipadanas garsėja įspūdingomis nardymo pramogomis. O vanduo skaidrus kaip krištolas!

(Malaizija)

O, ŠVENTOJI EUROPA!

Europa – tai žemynas, kurį privalu pažinti. Juk čia tiek skirtingų kultūrų, tautų, kalbų, meno, maisto, vyno, alaus, dizainerių, miestų ir kaimų… Kiekviena šalis, jos sostinė ir miestai turi savitą charakterį ir braižą.

Gyvenime reikia ir puošnių vakarinių suknelių bei prašmatnių batelių, ir mylimo storo žieminio megztinio, ir džinsinių šortų, ir sportinių batelių ar žavaus rudeninio tvido palto. Negalite nugyventi gyvenimo neaplankę garsiojo Didžiojo Beno, Karolio tilto Prahoje, nepamatę Gaudí architektūros Barselonoje, Siksto koplyčios Romoje, Akropolio Atėnuose, Pamukalės mineralinių versmių Turkijoje, nepatyrę Baltųjų naktų grožio, nepaplaukioję miesto taksi po Veneciją, nenusifotografavę prie Pizos bokšto ar Maskvos Raudonojoje aikštėje, nekirtę Berlyno sienos ar neužsikėlę į Eifelio bokštą Paryžiuje. O ar keliavote kada po Lenkiją, Latviją ar Estiją? Ar rinkdamiesi kelionės kryptis neaplenkiate nuostabiosios Prahos, Vengrijos ar Kroatijos?

Madingiausių pasaulio krypčių 2018-aisiais sąrašuose kaip niekada daug Europos. Kroatija kiekvieną privers aikčioti nuo tobulo maisto ir vaizdų – šalyje yra daugiau kaip tūkstantis salų, nuostabių parkų ir daugybė UNESCO saugomų objektų. Vykite tiesiai
į kultūriškai be galo turtingą Dubrovniką arba susiplanuokite kelionę palei visą Kroatiją. Jūrų gėrybių rojus, kurį galite tiesiog susižvejoti plaukiodami jachta po Adrijos jūrą ir paprašyti talentingų vietinių šefų paruošti iš jų ko nors žavaus. Kroatija yra naujoji gurmanų meka!

(Dubrovnikas, Kroatija)

(Kroatija)

Dar viena gurmanų kryptis – Toskana. Šį regioną galima laikyti Italijos vizite kortele. Žavūs nedideli miestukai, patogiai įsitaisę tarp kiparisų ir alyvmedžių giraičių. Pravažiuoti siauriais vingiuojančiais keliukais, kurie jungia ir skiria plačius vynuogynus, sustoti pas vietinius vyndarius, išgerti chianti vyno, suvalgyti gnocchi ir aplankyti Renesanso epochos lopšį – Florenciją.

(Toskana)

Turbūt nė vieno nenustebinsiu paminėdama karštąją Ispaniją ir jos charizmatiškąją sostinę Barseloną su nuostabia architektūra, jaukiais tapas bareliais ir burbuliuojančia cava. Neaplenkite ir Sevilijos – tai vieta, kurią privalote aplankyti ir ten bent kartą atšvęsti Velykas.

(Barselona)

Kelionių madistai 2018-aisiais kviečia neaplenkti ir Paryžiaus. Taip, šis romantiškiausiu pasaulyje laikomas miestas laukia ne tik įsimylėjėlių. Be Luvro ir Eifelio bokšto, verta pasivaikščioti gatvelėmis, parke surengti pikniką su prancūziškais sūriais ir patraukti į visai netoli esantį Šampanės regioną. Neaplenkite ir Provanso. Violetinė ir rožinė diktuoja madas, levandų laukai kviečia į fotosesiją, na, o rožinis vynas, derinamas su vietinėmis sezoninėmis gėrybėmis, siūlo atsipalaiduoti nuo kasdienių darbų.

(Provansas)

(San Tropezas)

Jeigu turite daugiau laiko, suplanuokite ilgesnį maršrutą – aplankykite Luarą ir Žydrąją pakrantę. Ieškantiesiems turistų nenuvalkiotų krypčių vartus atkelia Šveicarija bei Austrija. Vykite ten slidinėti ar pakeliauti po ypatingą aurą turinčias Alpes, paragauti sūrių, pakeliauti po kalnus ir pasigrožėti karvėmis. Kurios, kad ir kaip juokingai ar keistai skamba, puošia kraštovaizdį. Kadangi esu labai glaudžiai susijusi su vyno kultūra, negaliu nepaminėti, jog šiose šalyse gaminama labai daug puikaus vyno, jį pasaulis po truputį atranda.

(Šveicarija)

(Šveicarija)

Rekomenduojama neaplenkti ir Didžiosios Britanijos (ir visuomet madingo Londono) bei jos kaimynės Airijos.

Į ŠIAURĘ

Liko neaplankyta žavingoji mūsų Europos šiaurė. Jeigu tikrai mėgstate žiemą, keliaukite tiesiai į Islandiją. Ten sups ne tik šaltis – apstu įspūdingų ugnikalnių, geizerių, lavos laukų, neapsakomo grožio kalnų. Nuvykę tinkamu metu, išvysite Šiaurės pašvaistę. Pasirenkite pasivaikščiojimo metu sutikti laukinių gyvūnų! Ši šalis puikiai tinka ieškantiems vidinės ramybės ir harmonijos. Ar tobulo grožio. Juk sakoma, kad išsimaudžius geoterminiame SPA „Blue Lagoon“, kuris įsikūręs lavos lauke, oda ir sveikata pagerėja daugybę kartų.

Dar viena Šiaurės žvaigždė – Norvegija. Prisipažinsiu, pati į ją vykstu kasmet, tad labai džiaugiuosi, kad į ją kviečiamas ir visas pasaulis. Gal mums, lietuviams, ji kelia asociacijų su emigracija, tačiau ordai, kalnų upės, ežerai, ypatinga gamta ir popso nesuga- dintas Oslas tikrai verti dėmesio.

(Norvegija)

KELIONIŲ KOLEKCIJOS

Nuo klasikinių dailių mažų juodų suknučių iki abejingų nepaliekančios raudonos, dėvimos nuo galvos iki kojų, nuo visų die- vinamos Italijos – iki naujai atgimusios Kalifornijos. Tokios tos mados – visuomet išliekanti madinga klasika derinama su rėksmingomis ryškiomis tendencijomis. Panašiai ir gastronomijos bei kelionių pasaulyje. Net kelis kartus per metus stebime išankstines (pre) sezonines kolekcijas, kol visus taškus ant „i“ sudeda mados savaitės. Žymūs portalai, leidiniai ir tinklaraštininkai taip pat paskelbė madingiausias 2018 m. kelionių kryptis bei gastronomijos madas. O žvelgdami į lankytinų šalių tradicinės lėkštės turinį, galbūt netikėtai rasite atsakymą, kodėl vieni dalykai jau kaba, o kiti netrukus atsiras jūsų spintoje. Įdomių kelionių ir atradimų!

(2017 ruduo Norvegijoje)

MADOS SUFLERIS 
Šiaurės šalys. Tendencija – striukės. Šilti dideli megztiniai. samanų žalia, rusvai žalsva.

Norvegija. Atsargiai, raudona!
Šveicarija, Austrija. Tendencija – kaimas. Ir įvairūs folkloro elementai (karvės, sūris ir fermeriai).

Islandija. Tendencija – folkloras.
Dominikos Respublika. Mėlis, palmės, turkio spalva, persipinanti su ryškiais oranžiniais, geltonais akcentais (2018-ųjų spalvos).
Kanada. Metalas, sidabras, futurizmas, NASA, Amerika, lietuvos meteorologijos stotis Molėtuose.

Kai kosmosas visai čia pat… Kosmoso tema – aktuali tendencija.
Florida, Kalifornija. Nuogybės.
Paryžius, Provansas. Gėlės ir raukinukai.

Škotija, Airija, didžioji Britanija. Tvidas, velvetas.

Italija, Kroatija, Austrija, Šveicarija. Kalnai, lygumos.
Indija. Kupranugarių spalva.

Oranžinė, raudona – budizmo spalvos.
Pietų Amerika, Afrika. Papuošalai.

Kambodža. Papuošalai, smėlio spalva, rusvai žalsva, laukinė gamta. Laukinukės įvaizdis.

P.S. Nuotraukos skolintos iš Pinterest.

Share: