D E R V Y N A S

Ką valgo laimingos moterys? (Dalia Ibelhauptaitė, Beata Nicholson, Julija Janus, Aušra Maldeikienė, Dovilė Filmanavičiūtė ir Inga Norke atveria šaldytuvą)

Kas bendro tarp juodos pilnagrūdės duonos, grikių, silkės, avokadų, kiaušinių, bulvinių blynų, sviesto, alyvuogių aliejaus, „Maldon“ druskos, pipirų, pomidorų, Azijos virtuvės, visų mėgstamų itališkų patiekalų? Ogi penkios žavios, žinomos, klestinčios ir laimingos mūsų Lietuvos moterys. Jos su jumis mielai dalijasi savo šaldytuvo bei virtuvės spintelių turiniu ir mėgstamomis valgymo vietelėmis.

Straipsnis talpintas žurnale “Small Planet. Asmeninis Skrydžių palydovas” , numeryje 2018 Nr.8. 

p.s. maisto foto priderinau iš savo archyvo, įdomumo dėlei, nes valgau irgi labai panašiai!

Prieš tai – apie mane (jeigu dar kas nežinote)

Imdama interviu iš šių penkių laimingų moterų radau dar vieną kintamąjį tarp jų šaldytuvo turinio, lankytinų vietų ir mėgstamų virtuvių. Save. Išties visai nesikuklinu ir pati save laikau laiminga moterimi, nes vieną dieną tiesiog išmokau mėgautis paprastais dalykais ir džiaugtis gyvenimu.

Nors didžiausią mano laiko dalį sudaro domėjimasis ir gilinimasis į gastronominę kultūrą, kuri dažnam galvoje apie mane sukuria gurmano įvaizdį. Vis dėlto žemiškas ir kasdienis maistas yra tas rodiklis, kuris atskleidžia tikrąjį žmogaus veidą, o kartais net ir charakterį.

Pati daug apie tai skaitau, keliauju, ragauju ir, aišku, rašau. Esu kulinarijos studijų ir restoranų prekės ženklų vadovė, tinklaraščio www.dervynas.lt autorė, restoranų konsultantė ir someljė.

Intarpas apie laimės apibrėžimą

Manote, aš taip itin drąsiai svaidausi žodžiu laimė? Čia skaitysite apie išties laimingas moteris. Tokias, kurios patyrė ir kartaus, ir sūraus, ir saldaus, ir rūgštaus iki tol, kol jas ėmėme vadinti įkvėpiančiomis.

Beje, kalbant apie pačią laimę. Filosofiškai turbūt neįmanoma sutarti dėl vieno jo apibrėžimo. Tačiau yra aišku, kad žmogaus organizmas tam tikrais momentais išskiria medžiagų, kurios sukelia gerą nuotaiką ir euforiją. Dofaminas, serotoninas ir endorfinas – tai už laimę atsakingi hormonai. Bet čia skaitysite ne apie tai. Beje, vienas jų – serotoninas, kitaip dar vadinamas geros nuotaikos hormonu, kurio randama kai kuriuose maisto produktuose ir drąsiai mokslininkų vadinamo natūraliu antidepresantu. Tad šioje temoje vienareikšmiškai svarbiu tampa mūsų valgomas maistas, kuris neapkrauna, įkvepia ir suteikia laimės.

AUŠRA MALDEIKIENĖ

Seimo narė, politikė, ekonomistė, publicistė, tinklaraštininkė, stipri ir nebijanti palūžti, be galo įkvepianti Aušra netgi savo tinklaraštyje prisipažįsta esanti laiminga: Esu laiminga, kad jau daugybę metų galiu rašyti tik tai, ką matau. Be kita ko, už galimybę kalbėti, kaip matau.“

Kurių 10 produktų visuomet rasime Jūsų virtuvėje?

Visada namuose turiu kokybiškos juodos duonos (be jokių patobulinimų), kefyro,
raugintų kopūstų, gabalėlį virtos jautienos ar vištienos, bulvių, morkų, sviesto, imbiero, riešutų, citrinos ir medaus.

Išvardykite savo mėgstamiausias vietas: kasdienai, vakarui, kavai ir taurei vyno.

Mėgstamiausios vietos kasdienai: „Spoon Out“ Halės turgavietėje – dievinu jų malaizietišką sriubą. Kavos irgi einu į Halės turgų pas ponią Allą. Prie kavos niekuomet neatsisakau ir prancūziškų pyragėlių.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, Spoont Out, Halės turgus, Vilnius)

Kurią virtuvę ir kuriuos patiekalus mėgstate labiausiai?

Labiausiai mėgstu Azijos virtuvę – jos kvapus, daugybę skonių ir meilę maistui.

DALIA IBELHAUPTAITĖ

Teatro ir operos režisierė, prodiuserė, gyvenimo primadona, Vilnius City Opera įkūrėja ir meno vadovė, bene labiausiai mane įkvepianti savo ryžtu, drąsa ir vidine jėga moteris.

Kurių 10 produktų visuomet rasime Jūsų virtuvėje? Kodėl?

Kokosų jogurtas, ožkos pieno sūris, avokadai, humusas, lęšiai, mėtų arbata, grikiai, smidrai, obuoliai ir riešutai. Kodėl šis dešimtukas nusipelno mano virtuvės turinio? Stengiuosi turėti produktų, kurie tinka mano organizmui ir mano režimui. Valgydama juos žinau, jog turėsiu energijos, nepersivalgysiu ir neapkrausiu organizmo. Man patinka palaikyti sveiką mitybą, nepasiduoti pagundoms. Maistas turi teikti malonumą.

Išvardykite savo mėgstamiausias vietas: kasdienai, vakarui, kavai ir taurei vyno.

Vilniuje kasdienai renkuosi ir rekomenduoju „Town“, „VegCafe“ (Totorių gatvėje), „Sofa de Pancho“. Vakarui – „Amandus“, „Gaspar’s“, „Džiaugsmas“. Kavos ir vyno nevartoju, tad jų neinu ir į miestą. O dar su mielu noru pasidalysiu mėgstamomis rekomendacijomis Londone. Kasdienai renkuosi „Palomar“, „Morito“, „Busaba“, o vakarienės visuomet mielai keliauju į „Roka“ restoraną, „Lima“ arba „Barbacoa“.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, Džiaugsmas, Vilnius)

Kurią virtuvę ir kuriuos patiekalus mėgstate labiausiai?

Mane labiausiai žavi japonų virtuvės patiekalai. Neatsilaikau ir prieš Peru, Meksikos bei marokiečių maistą. Londone yra daugybė galimybių mėgautis išties įspūdingais skonių deriniais. Beje, esu smalsi, visuomet išbandau naujoves, ragauju.

O kalbant apie mėgstamiausią japonų virtuvę, ji man artima dėl savo mitybos tradicijų. Kai svečiavausi Japonijoje, mane sužavėjo tai, jog valgėme dviese lyg už 5 asmenis, o namo vis tiek grįžome su keliais ištirpusiais kilogramais. Ši virtuvė visai kitokia – subalansuota ir šiek tiek magiška.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, meksikietiškas maistas)

BEATA NICHOLSON

Žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja, knygų autorė, visų mūsų namų virtuvių deivė ir mūsų tautos Julia Child. Tai moteris, įkvepianti savo žavia energija.

 Kurių 10 produktų visuomet rasime Jūsų virtuvėje? Kodėl?

  1. Kiaušiniai. Jie būtinai bus vištų, kurios dėjo kiaušinius patogiai. Neperku vištų, auginamų narvuose, kiaušinių. Beje, kiaušinių šaldytuve niekada nelaikau.
  2. Sviestas. Jį tiesiog dievinu.
  3. Alyvuogių aliejus. Beveik viską gaminu su juo.
  4. Silkė. Neleidžiu, kad ji pasibaigtų. Vis papildome atsargas.
  5. Juoda duona. Nors stengiuosi jos nepadauginti, kartais ji tampa geriausiu saldainiu.
  6. Kaparėliai, ančiuviai, garstyčios, balzaminis actas, medus – tai esminiai prieskoniai mano virtuvėje.
  7. „Maldon“ druska – tai nebe geriausia ir gardžiausia druska. Ji skirta patiekalams užbaigti. Naudoju ir jūros druską. Pavyzdžiui, ja mielai sūdau ispanišką sriubą.
  8. „Tikras italas“ arba „Daržo choras“– mano pomidorų padažas su trintais pomidorais ir daržovėmis. Juos naudoju, kai reikia pagaminti kažką greitai – sriuboms, troškiniams ar makaronams gardinti.
  9. Grikių ir kitų kruopų niekada nebus per daug.
  10. Sūris. Pas mane visuomet rasite kokio nors sūrio, jeigu tik ko užsimanau skanaus, sūris – geriausias sprendimas.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, silkė)

Išvardykite savo mėgstamiausias vietas: kasdienai, vakarui, kavai ir taurei vyno.

Dažniausiai lankausi mūsų šeimos restoranuose „Jurgis ir Drakonas“. Nebūtinai ten valgau picą. Ten yra puikių pagal mano receptus kurtų sriubų ir salotų. Sriuba yra jėga! Vyno taurei renkuosi „Somm“. Ši vieta turi savo „charakterį“, o ir personalo žinios apie vyną – nepriekaištingos. Vakarienei su vyru ar draugėmis – į „Dine“. Niekada nenuvilia!

Kurią virtuvę ir kuriuos patiekalus mėgstate labiausiai?

Kadangi esu lietuvė ir myliu savo šalį, labai mėgstu bulvinius patiekalus. Nors juos ir labai mėgstu, lepinu save ne per dažnai. Dar viena mano favoritinių virtuvių – Azijos virtuvė. Dažnai pasiilgstu gero ir tikro tailandietiško maisto. Dar viena silpnybė, likusi nuo Anglijos laikų, – fish and chips. Juos skaniausia ragauti Anglijos pliažuose nupirktose pašiūrėse.

JULIJA JANUS 

Garsi mados dizainerė, kurios veiklos spektras siekia nuo drabužių iki baldų bei interjero dekoro kūrimo. Julija taip pat yra neatsiejama ir nuo kulinarijos. Moteris garsėja savo projektais su žinomais Baltijos šalių šefais. Beje, kai keletą kartų ragavau Julijos ruoštų patiekalų, supratau, kad šiam talentui ji turi neatskleistą talentą.

Kurių 10 produktų visuomet rasime Jūsų virtuvėje? Kodėl?

Kiaušiniai, avokadai, žuvis, pomidorai, grikiai, speltos miltai, alyvuogių aliejus, druska, pipirai, svogūnai, medus – tai mano išgyvenimo rinkinys. Kodėl? Tai sveiki pagrindiniai produktai ir prieskoniai, kurių įvairios kombinacijos leidžia mėgautis paprasto, greitai pagaminamo maisto įvairove.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, avokadai, kiaušiniai)

Išvardykite savo mėgstamiausias vietas: kasdienai, vakarui, kavai ir taurei vyno.

Dalijuosi savo mėgstamomis vietomis Vilniuje. Kasdienai renkuosi arčiausiai esančias vietas – „VegCafe“ bei „Ponių Laimę“. „Mason Gastropub“, „Šturmų švyturys“ Užupyje ir „Džiaugsmą“ renkuosi vakarui. Taurei vyno keliauju į „In Vino“ arba į „Burbulio vyninę“.

Kurią virtuvę ir kuriuos patiekalus mėgstate labiausiai?

Mėgstu visas pasaulio virtuves. Pati gaminu, kaip sakoma, tiesiog pagal nuotaiką ir skonį. O mano gaminimo stilius artimiausias itališko maisto gamybos tradicijai.

DOVILĖ FILMANAVIČIŪTĖ

Šitą ledi vadinčiau pilkąja Lietuvos ir ne tik jos gastrokultūros valdove. Na, gal viena jų. Ji su jumis užrištomis akimis apsipirks Halės turgavietėje, o jeigu paklausite, kur eiti ir kur tikrai neiti, išdėstys jums kaip maldą. Dainininkė ir reklamos specialistė Dovilė yra viena didžiausių mano laimės hormonų gamintojų.

Kurių 10 produktų visuomet rasime Tavo virtuvėje? Kodėl?

Grikiai, silkė, majonezas, sūdyta lašiša, avokadas, kiaušiniai, pomidorai, kalendros, gražgarstės ir visadalių grūdų duona. Dieve, kokia aš banali… Tačiau visada stengiuosi, kad namuose nepritrūktų mūsų dievinamų produktų, be kurių neapsieitų tobuli pusryčiai ar vakarienė namuose. Tikiu, kad kiekviena tvirta virtuvės amazonė man pritars, jog visos moterys turime ir stalčių „juodai dienai“ arba „ką valgyti, kai pagrindinio namų šefo nėra namuose“. Tame „juodos dienos“ rinkinyje visada rasite koldūnų, žuvies pirštelių, šaldytų daržovių mišinių (labai patinka azijietiškas wok mišinys su juodais grybais ir mažaisiais kukurūzais), kartais ir picos… O jeigu atversite ir apatinį virtuvės stalčiuką – ten niekada nepritrūksta raudonųjų pupelių ir pomidorų skardinėse. Juk niekada nežinai, kada bus pareikalauta išvirti geriausią chili con carne pasaulyje…

Išvardyk savo mėgstamiausias vietas: kasdienai, vakarui, kavai ir taurei vyno.

Esu verslo žmogus, tad pusryčių vietos Vilniuje man labai aktuali tema. Mėgstu „The Town“, „12 istorijų“, „Stebuklus“ ir „Sugamour“. Dienos metu, ypač kai pietauju su klientais, statyčiau už bet ką, ką sukūrė šefas Egidijus Lapinskas su komanda, – „Dine“, „Time“, „Rise“, „Somm“. Beje, apie pastarąjį – akivaizdu, kad vyno geriau niekur nepasiūlys. O ir užkąsti bus ko. Vynui ir užkandai mane labai gerai nuteikia ir „In Vino”. Ypač šiltuoju metų laiku. Tai praktiškai geriausia terasa mieste.

Savaitgalis man – turgaus dienos. Aš mintinai žinau Halę ir guldau galvą už „Spoon Out“ bei „Halės Deli“. Vyrui į lovą visada nešu riestainį iš „Beigelistų“, o jis man parneša austrių iš „Assorti Gourmet“. Taip pat labai šiltus jausmus jaučiu ir naujajam gastroturgui Vilniuje – „Uptown Bazaar“. Ar jūs ragavote olandiškų mini blynelių su uogomis, kondensuotu pienu ir cinamonu? Tuoj nualpsiu… Beje, tame pačiame turguje yra ir dar vienas E. Lapinsko puikumas – „Time Pizza“.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, Time Pizza, Uptown Bazaar, Vilnius)

Ir dar. Vos nepamiršau paminėti, kad beveik kiekvieną šeštadienio ar sekmadienio popietę mus rasite „Blusynėje“ prie Rotušės. Šefas Edmundas yra puikus ispaniškų tex mex užkandžių žinovas, o per daugelį metų jis dar tapo ir mielu mūsų bičiuliu.

Kurią virtuvę ir kuriuos patiekalus mėgsti labiausiai?

Japonija, Tailandas, Meksika, Indija. Sakyčiau kažkaip taip! Man žalia žuvis ir žalia mėsa yra geriausias desertas. O jūrų gėrybes, ruoštas ant griliaus, galiu kirsti keturis kartus per dieną. Taip pat mėgstu, kai aštru ir kai dvelkia kokosų pienu. Atrodo, kad pagal temperamentą turėčiau būti gimusi Pietų Europoje, bet, pavyzdžiui, italų virtuvė man nedaro jokio įspūdžio. Geriau jau portugališkas aštuonkojis, ispaniška paelja, šildanti tikka masala arba… Negaliu sustoti!

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, Paella)

INGA NORKE

Gražuolė garbanė kūrybininkė, bendradarbiaujanti su reklamos agentūromis, „Small Planet skrydžių žurnalo vyr. redaktorė (Lietuvoje ir Lenkijoje), „30 geriausių restoranų” projekto bendrakūrėja, „Lamų slėnio” kolumniste ir gaminti namuose tik isskirtinemis progomis megstanti Inga Norke

Kurių 10 produktų visuomet rasime tavo virtuvėje? Kodėl?

Visada – bent keli avokadai paskandinti ryžiuose (paslaptis – tai pagreitina nokimo procesą). Taip pat kaimiški kiaušiniai, pilno grūdo duona, citrinpipiriai, sūdytas sviestas, tuno konservai, saldžioji bulvė viena kita, himalajų druska, pesto ir makaronai. Taip pat visad turiu hematogeno – mano saldžioji nuodėmė, o gal sveikata? (juokiasi).

Išvardyk savo mėgstamiausias vietas: kasdienai, vakarui, kavai ir taurei vyno.

Kasdienai: „Fresh Post“, „Briusly“, „Delta Mityba“, „VegCafe“, o dabar jau ir Benedikto turgus.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, Briusly, Vilnius)

Vakarui: stengiuosi vakarieniauti kaskart vis kitame restorane, nes Vilniuje jų yra begalė! Grįžti visada norisi į „Džiaugsmą“, „Da Antonio“, „Trattoria da Flavio“.

Kavai: „Taste Map“ (prie „Rise Vilnius“, iš kur dažnai darbuojuosi) ir retesniems susitikimams „Backstage“ (Ševčenkos loftuose).

Taurei vyno: namų terasa su pasirinkimu iš „Vyno klubo“ arba – būsiu neoriginali – „InVino“. Tiesa, šią vasarą daug vilčių teikiu „Prohibicijos“ jungtiniam kiemui! Taip pat „El Mercado“ turės įspūdingą terasą!

Kurią virtuvę ir kuriuos patiekalus mėgsti labiausiai?

Vilniuje man labai trūksta azijietiško maisto restoranų. Tačiau pagal mano mėgiamas vietas, akivaizdu, kas, mano nuomone, varo geriausiai. Artimųjų Rytų virtuvė – kita silpnybė, po truputį ją užkrečiu ir savo draugus. Žinoma, sunku atsispirti ir itališkam skoniui, jei tas skonis tikrai itališkas, toks kaip pas Flavio ar Antonio. Na, o superfood vietų, kurios Balyje pavertė mane puse etato vegetare, čia išvis dar neatradau. Labai tokios laukiu ir tikrai žinau, kad ne aš viena. Skaniausias patiekalas – aštuonkojis su bulvėmis ir ant grotelių keptas halloumi sūris su daržovėmis bei bolivine balanda.

(nuotrauka iš asmeninio Dervyno archyvo, halloumi)

o

O aš?

Sekite naujienas – bus ir mano išpažintis.

Share: