D E R V Y N A S

Shakshouka / Šakšuka – Šiaurės Afrikos ir Viduriniųjų Rytų perlas (receptas)

Shakshouka / Šakšuka – patiekalas, kurio kilmė priskiriama Šiaurės Afrikos, Arabų ir Izraelio tautų virtuvėms. Šakšukos pagrindiniai ingredientai – pomidorai, čili pipirai, česnakai/svogūnai, kiaušiniai ir kuminas. Dažnai padažui naudojamos paprikos, ypač Izraelio virtuvėje. O šiais laikais Šakšukai tiesiog beprotiškai trendinant visose gastro kultūrą propoguojančiose šalyse, esti ir galybė jos variacijų. Kaip pavyzdžiui, žalioji šakšuka su špinatais ar pesto padažu.

Šakšuka ruošiama ir pateikiama keptuvėje ar tadžine.

Mano skaniausia valgyta Šakšuka buvo pagaminta Jeruzalės turguje „Manou bashouk”, bet ten jau kiti reikalai.

Žinoma, ją galima lengvai pasigaminti ir namie, pritaikyti ir priderinti savo skoniui, o gal net sugalvoti ir savų interpretacijų.

Dalinuosi savu receptu ir su mano labai gera drauge Asta ruošta – žaliąja.

Izraelietiška šakšuka / Shakshouka

Jums reikės 4-iems asmenims:

Padažui:

1/4 alyvuogių aliejaus

1 žalios paprikos

1 raudonos paprikos

1 geltonos paprikos

1 čili pipiro (tinka ir žalias, ir raudonas) 

4 skiltelių česnako

1 svogūnas

800g pomidorų savose sultyse

1.5 a.š. kumino

geros druskos ir gerų juodųjų pipirų

Šakšukai:

1/5 aliejaus

8 kiaušinių

Papildomai:

Naminių dešrelių, geriausiai tinka chorizo

Fetos sūrio

Petražolių arba kalendros

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia pasiruoškime padažą. Išvalykite paprikas ir jas susmulkinkite. Beje, ar žinojote, jog sunkiausiai virškinama yra paprikos odelė, tad tiems, kas turi problemų, siūlau nusilupti ir ją. Susmulkinkite česnaką, svogūną bei čili pipiriuką.
  2. Įkaitintoje keptuvėje aliejuje pakepkite paprikas, česnaką ir svogūną. Pasirinkite mažesnę ugnį ir troškinkite, kol daržovės apskrus, o svogūnai taps auksinės spalvos.
  3. Tuomet pilkite pomidorus savose sultyse, galima įdėti ir šviežių papildomai ar pakeičiant jais dalį konservuotų. Berkite druskos, pipirų ir šakšukos karalių – kuminą.
  4. Troškinkite apie 15min vis švelniai pamaišykite.
  5. Tokį paruoštą padažą galite laikyti šaldytuve net savaitę, bet, žinoma, visuomet skanu valgyti šviežią.
  6. Jeigu gaminsite šakšuką su chorizo (čorizo), tuomet pakepkite ją atskirai keptuvėje. Jeigu tai naminės dešrelės, išsikepkite ir jas. Skaniausia – mažais gabaliukais pjaustytos.
  7. Na, ir lieka paskutinė dalis – kiaušiniai. Į padažą keptuvėje (geriausia tokioje, kurią tieksite) atsargiai įleiskite kiaušinius, kad būtų patogiau, padaže pasidarykite įdubimus. Ruoškite šakšuką ant vidutinės ugnies, rekomenduoju uždengti dangčiu, kad karštis keptuvėje pasiskirstytų tolygiai. Troškinkite 4-5min, kol išvirs kiaušiniai. Aš mėgstu juos skystus, tad nepersistengiu pervirdama. Bet jeigu jums patinka kietesni – galite kepti ir iki 8min.
  8. Ant paruoštos šakšukos dėkite chorizo, jeigu norite fetą, pabarstykite petražolėmis ar kalendra.
  9. Ir voila – serviruojame. Galite tiesiog paruošti lėkštes, paserviruoti duonos (tinka lavašai, marokietiška ar gruziniška duona, o taip pat ir itališka ciabatta (čiabata).

Skanaus!

(kiaušinių virimo procesas)

 

Žalioji šakšuka / shakshouka

Jums reikės 2-iems asmenims:

150g špinatų lapų

50g burokėlių lapų

150g salierų stiebų

2 skiltelių česnako

0.5 vnt raudono svogūno

1 a.š. kumino

150g pomidorų

geros druskos ir gerų juodųjų pipirų

100g fetos sūrio

4 kiaušinių

svogūnų laiškų 

petražolių

aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Susmulkinkite salierą, česnaką ir svogūną. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi, dėkite šiuos produktus.
  2. Truputį patroškinkite, berkite druską, pipirus ir kuminą.
  3. Susmulkinkite pamidorus, dėkite ir juos. Kai jie pasitroškins, tuomet dėkite špinatus ir burokėlių lapus, pilkite puse stiklinės vandens. Keptuvę uždenkite, troškinkite and vidutinės ugnies.
  4. Kai padažas sutirštės, padarykite keturias duobutes ir įmuškite kiaušinius. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite 4-5min (skystam tryniui, o jeigu norite kieto 7-8min).
  5. Patiekite keptuvėje, viską apiberkite feta, smulkintais svogūnų laiškais ir petražolėmis.
  6. Patiekite su šviežia duona ir buteliu putojančios cava (mes su Asta rekomenduojame).

 

Be abejo, galite interpruoti ir naudoti savo mėgstamus ingredientus, paprikas išimti ir ruošti vien su pomidorais, o žalią padažą gaminti su pesto.

Skanių atradimų ir bučkiai!

Share: