D E R V Y N A S

Someljė čempionatas prilygo sporto varžyboms

Vakar sėdėjau visa su šiurpuliukais ir net didžiulu azartu. Nes tokiose įtemptose someljė varžybose dar nesu buvus, jaučiausi kaip per krepšinio ar futbolo pratęsimą.

Po įtemptų varžybų, kurioms prireikė superfinalo, išrinktas 2018 metų Lietuvos someljė čempionas – Martynas Pravilonis.

Čempionatas vyko jau tryliktą kartą, o dalyvių irgi buvo trylika.

Šiaip toks įdomus faktas, jog visais laikais čempionatą remia šampanai, vynai, o šiais metais dėl visų mūsų „nuostabių” įstatymų pagrindinis remėjas vanduo. Bet bent geras vanduo 🙂

Lietuvos someljė čempionato „Acqua Panna San Pellegrino Grand Prix 2018m.” susirinko stebėti visa vietinė vyno grietinėlė bei svečiai iš užsienio.

Laimėtojas vyks į Pasaulio someljė čempionatą 

Atvirojo čempionato nugalėtojas, ginantis savo titulą jau trečius metus – someljė Martynas Pravilonis, atsovaujantis “Kempinski” viešbutį. Šis laimėjimas jam suteikė teisę vykti į Antverpeną (Belgijoje) vyksiantį Pasaulio someljė čempionatą.

Antroji vieta atiteko daugkartiniam čempionato nugalėtojui Narimantui Miežiui, dirbančiam vyno bare „SOMM“. Kuris irgi lygiai vertas šio titulo.

Trečioji vieta atiteko Ketri Leis iš Estijos. Ketvirta liko Silvija Umaraitė iš vyno baro „SOMM“.

Prireikė pratęsimo – lyg sporto varžybose

Vakaro sencacija tapo someljė varžybų pratęsimas, kuris gali vykti ne tik per krepšinį, futbolą ar kitą sportą. Žinomi Lietuvos someljė Martynas Pravilonis ir Narimantis Miežys po gan įtempto finalo turėjo po beveik tiek pat taškų, juos skyrė vos 0.5 balo. Tad komisija surengė papildomą užduotį, po kurios ir paaiškėjo laimėtojas.

Netikėtos užduotys

Varžybos rengiamės pagal Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) standartus. Čempionatą renginia someljė asociacija.

Tačiau šiais metais žiūrovus ir dalyvius nustebino paskutinė praktinė užduotis, tapusi vakaro vinimi. Finalo dalyviams teko atlikti Raudonojo Kryžiaus sukurtą užduotį – atgaivinti žmogų.

Kaip teigė vienas garsiausių vyno eskpertų, “Vyno Klubo” įkūrėjas, kviečiamas teisėjauti ir Tarptautinėse someljė varžybose – Arūnas Starkus. “Mūsų noras ir tikslas parodyti tiek Lietuvoms gyventojams, tiek visam pasauliui, jog someljė profesija yra labai svarbi ir žmogiška. Kiekvienas turi mokėti elgtis ir kritinėse situacijose. Labai tikimės, jog ji liks pastebėta ir kitų asociacijų, o galbūt net bus įtraukta į tarptautines varžybas”, – teigė vyno ekspertės ir komisijos narys p.Starkus.

Visos varžybos buvo suskirstytos į dvi dalis – pusfinalį ir finalą. Pirmoje dalyje visi dalyviai išmėgino savo žinias, spręsdami teorijos testą, aprašinėjo baltąjį ir raudonąjį vynus, spėdami spiritus, varžėsi dekantavimo rungtyje. Į finalą papuolė keturi geriausiai pasirodę.

Finalo metu žiūrovų akivaizdoje reikėjo dekantuoti vyną, atpažinti skirtingas žuvis, sukurti iš vakarienės meniu ir priderinti Austrijos vynus,  spėti aklai  alų, vynus ir stipriuosius gėrimus, įvardinti vaizdus skaidrėse, įveikti sudėtingą žymaus vyno eksperto, išgarsėjusio organizuojant vyno protmūšius, Gintauto Jašinsko superklausimą.

Varžybos kelia bendrą aptarnavimo kokybę

„Tokios varžybos kelia mūsų šalies aptarnavimo kokybę, dalyviai rengiasi varžyboms ir skiria labai daug savo asmeninio gyvenimo laiko. Tai gyvenimo būdas. Šiemet labai džiaugiamės tais, kurie dalyvavo pirmą kartą, jie visi pasirodė puikiai, tad lauksime kitais metais su dar didesniu žinių bagažu. “ – savo pastebėjimais ir tikslais dalinosi Lietuvos someljė asosciacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Komisijos nariai

Varžyboms teisėjauti atvyko Ivars Kalinins (Latvijos someljė asociacija), Igor Soot (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus („Lietuvos someljė asociacija ), Artūras Vasilionok (Lietuvos someljė asociacijos prezidentas), Tadas Abišala (Lietuvos someljė asociacija), Aleksandras Mozolko (Baltarusija).

XIII-ose varžybose dalyvavo net 13 kandidatų:

Andrej Anisko (vyno baras „SOMM”)
Rytis Grigaitis (restoranas „St. Germain”)
Neringa Benaitytė (vyno baras „SOMM“)
Ruta Kalniņa („Noble Wine“ Latvija)
Ketri Leis (restoranas „Pazzo Winebar”, Estija)
Narimantas Miežys (vyno baras „SOMM”)
Monika Dargytė (vyno baras „SOMM“)
Martynas Pravilonis („Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius „)
Silvija Umaraitė (vyno baras „SOMM”)
Mindaugas Miežys (vyno baras „SOMM“)
Tomas Kiznis (UAB „Šampanė“)
Audrius Smalenskas (Kempinski viešbutis, restoranas „Telegrafas”)
Benita Lingevičiūtė (Kempinski viešbutis, restoranas „Telegrafas”)

Share: