D E R V Y N A S

Truputį pankuojanti, bet visada gera – Nida! (rekomendacijos kur valgyti)

Nida yra Nida. Tie, kas ten nuvažiuoja vieną kartą, nuvažiuoja ir antrą, nuvažiuoja ir n-tą, o kai kurie ten persikrausto sezonui ar net visam laikui. Ir tampa nidiečiais. Truputį kito požiūrio, kito laiko suvokimo ir lyg iš atskiros planetos.

Bliamba, ten tikrai tvyro ypatinga aura. Ten kitokia Baltija, kitoks oras ir nuotaika.

Visa šita keista ateiviška įžanga neveltui. NEEES situacija tokia, jog per paskutinius kelis metus į Nidą, bent sezonui, atsikrausto tiek vilniečių ir šiaip daug keliavusių ir idėjų turinčių žmonių, kurie, šiam kraštui atneša daug gerų naujovių ir šviežio požiūrio.

Daugėja gerų valgymo vietų, daugėja gerų pramogų ir vakarėlių. Idėjos atkeliauja iš užsienio, iš sostinės, ir iš širdies.

Nida dabar „ant bangos”, visa „papudruota”, truputį pankuojanti, bet kvepianti gera teisingo kurorto klasika. Nors aš ir taip amžinai gyvenu urtės festivalyje, apie kitus šiandien nekalbėsiu (tiesiog nevaidinsiu ekspertės, ten kur nesu). Išties, net neaprašinėsiu kultinių Nidos vietų, tokių kaip „Nerija” ar „Kuršis”.

Suvokdama, jog ten dažniausiai vykstame savaitgaliui, o per vieną savaitgalį visos Nidos nesuvalgysi, pasidalinsiu keliomis 100proc. mano išbandytomis rekomendacijos.

Dervynas atsako į amžiną klausimą – kur valgyti Nidoje?!

Pusryčių, pietų ir vakarienės

Fisheria – tai naujas (ir požiūrio prasme), jaukus, nedidelis, stilingas ir, svarbiausia, su kokybišku maistu – šviežios žuvies restoranas.

Koncepcija: Meniu kuriamas atsižvelgiant į šviežios, tiesiai iš žvejų gaunamos žuvies asortimentą. Virtuvės šefas, daug kam jau pažįstamas, Adomas Jegnoras, kuris daug metų dirbo su kultiniu Lietuvos šefu Martynu Praškevičiumi. Adomas patirties įgavo „Stebukluose”, „Džiaugsme” ir kelis metus vadovaudamas „Drama Burger” virtuvei. Šiaip žiauriai faina, nes Adomo akys spindi meile maistui, o mes visa tai jaučiame lėkštėje.

Dienos ir vakaro meniu: Čia rasite įvairių žuvies kūrinių: nuo sūdytos silkės su bulvėmis, žiobrio (kuris mane visiškai sužavėjo) su krienų grietinėle, ešerio, sterko, tirpstančios burnoje menkės, plenkšnės ir viso to, ką pagauna mūs žvejai. Fish & chips mėgėjai gali džiaugtis! Jų, ir gerų, yra čia, – su žirnelių koše ir česnako aioli. Vaikams – mamytiški kotletukai.

Pusryčiai ir Brunch: Nida jau tokia yra, kad beveik visos vietos yra tinkamos ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Ne išimtis ir čia. Pusryčiaujantiems siūlomi trijų rūšių skrebučiai su be lukšto virtais kiaušiniais ir pasirinktinai: skumbrės paštetu, sūdyta lašiša, pomidorais ar avokadu ir žirneliais. Saldaus mėgėjams pusryčiams – french toast su uogomis ir varškės kremu.

Vynas. Sveikintina pilstomo vyno pasiūla. Mažai kur rasite tokią, ypač mažame restoranėlyje ir dar Nidoje. Čia prie kiekvieno patiekalo, rasite, ką priderinti. Beje, sakė, jog netrukus vyno korta ir dar labiau prasiplės!

Nuoroda: https://www.facebook.com/fisherianida

Bo House – teisingas casual dining restoranas su teisingomis kainomis, teisingu požiūriu ir plačiu bei visai šeimai draugišku meniu.

Koncepcija: Šeimai draugiškas restoranas, į kurį drąsiai galite keliauti ir pusryčių, ir pietų, ir vakarienės. Turintiems vaikų – išvis rojus, nes čia įrengta didelė vaikų žaidimų zona, vadinasi, – galėsite ramiai pavalgyti. Beje, meniu irgi draugiškas jiems, nes tie varškėčiai ir spurgytės – omaigod. Draugiškas ir draugams, nes čia puiki vieta didelių kompanijų susibūrimui, futbolo stebėjimui ar tiesiog jaukiam vakarui.

Dienos ir vakaro meniu: Picas paragauti privalote, chorizo, sūrių ir burokėlių su feta vegetariška – laimi. Ne miltų mėgėjai galės skanauti įvairius užkandžius, krevetes, Cezario salotas, tartarą, sukirsti šmotą mėsos ar restorano namų patiekalu vadinamas ėrienos dešreles.

Pusryčiai ir Brunch: Visiškai teisingi Benedikto kiaušiniai, kaip ir teisingos kainos už juos (nes teko už 6eur ir vieną kiaušinį gauti) ir dar ant ruginės bandelės! Virti ir kepti varškėčiai – pagal kiekvieno skonį ir įprotį. Bei geruliai blyneliai su šonine ir saldžia karamele (o taip, ji ten baisiai tinka)

Vynas ir sultys. Rasite normalaus vyno ir čia – kelios pilstomos pozicijos ir įvairių skonių bei lygių butelinis pasirinkimas. Rytui Mimozos, o nevartojančių alkoholio lauks mini sulčių bariukas, kuriame ne tik apelsinai ir morkos, bet ir arbūzai sulčių pavidalu.

Nuoroda: https://www.facebook.com/bohousenida/

Sofa de Pancho šią vasarą startuoja su nauju projektu ir apart laivo (kas nesidomėjote, galite pasidomėti ir apie plaukiojantį meksikietiškas vakarienes siūlantį ar tiesiog tiesiai į laivą pristatantį laivuką), atidarė – NAMUS.

Koncepcija: Sofą pažįstame jau ne pirmus metus nuo senos geros Visų Šventųjų gatvės Vilniuje laikų. Gal visai neveltui jie ir įsikūrė ten, kur tikrai gyvena šventa Fridos Kahlo aura. Praeitais metais ji dalį savęs išvežė į Nidą, mat „Sofa de Pancho” vasaros sezonui buvo atidarę restoraną laive (kaip jau minėjau). Šiam sezonui jie grįžo su namų konceptu. Sofa kviečia į svetainės tipo restoraną namelyje visiškai ant marių kranto. Ten visada skamba meksikietiški ir malonūs Margaritų plakimo garsai.

Startui ir meniu kūrybiniam atgimimui atvyko jau ne pirmą kartą konsultuojantis meksikietis šefas Alberto Figueroa, kuris kartu su šefu Vitaliu Čižauskiu pasiūlė gerokai atnaujintą meniu pasirinkimą.

Dienos ir vakaro meniu: Nachos, Gringa, Tostada, Tacos, Enchilados, Sofritos, Gambas ir Birra festivalis – nuo užkandžių iki pagrindinių patiekalų. Kultiniai nachos užkandžiui su sūriu ir chorizo, man labai patikęs užkandis – Tostada su sūdyta laukine lašiša, su guacamole, burokėliais ir grietine. Ilgai troškinta ir burnoje tirpstanti kiauliena ir antiena. Šalia jų rūkytos paprikos, avokadai, pomidorai, morkos ir chipotle šoka salsą. Ir visa tai gardinama šviežiais čia pat augančiais prieskoniais ir daržovėmis.  Meksikietiška mėta ir nidietiška kalendra. Kalendra? Yes, jie augina patys net savo kalendrą. Tarp kitko, kinrožių ledus paragauti privalu.

Pusryčiai ir Brunch: Huevos Rancheros – naminiai kiaušiniai kepti krosnyje, troškintos pupelės ir kalnas guacamole (trinto avokado užtepėle, liaudiškai), po vakarėlio atvykusiems – viską išgydanti tradicinė meksikietiška sriuba Pozole su vištiena ir kiauliena bei kukurūzais, pusryčių tacos su kiaušiniais ir avokado skrebutis iš natūralaus raugo Nidos duonos su, aišku, kiaušiniu ir kitais draugais.

Margaritos. Jeigu ir nenorite valgyti, Margaritų eikite ten. Ir tik TEN! Su namų gamybos erškėtrožių ar šeivamedžio sirupais, su mele ir geros klasikinės Margaritos. Aišku, įvairios rūšys tekilos ir kiti gėrimai nemargaritiniems.

Nuoroda: https://www.facebook.com/sofadepanchonida/

Prie jūros ir vakarėliams – tiek dienos, tiek nakties!

Kupolas – jį tikriausiai daug kas pažįstate iš visų festivalių nuotraukų ir video medžiagų. Jį daug kas matėte turbūt įspūdingose nuotraukose iš draugų vestuvių. Taip, tai viena pagrindinių visų grand ir stilingų švenčių vietų Nidoje.

Koncepcija: Bet jo prigimitinė paskirtis ne visai tokia. Tai įrengta zona gražiausiame Lietuvos paplūdimyje, skirta ilsėtis, stebėti jūrą, šokti ir džiaugtis gyvenimu. Kaip jie patys sako. Čia galite išsinuomoti didesnius ar mažesnius gultus, pasimėgauti gėrimais ir pavalgyti. Norintiems vandens pramogų – sup’ų nuoma.

Ir kas svarbiausia, bent jau man, čia visada gera muzika! Savaitgaliais sezono muzika skamba ne tik dienos metu, šokti kviečia atvykstantys DJ pagal jų parinktas selekcijas.

Meniu: Kelios sriubos – šaltibarščiai ir visų mylima čili sriuba, krevetės, cezaris, varškėtukai, spring rolls’ai ir burgeris. Puikiai paplūdimiui tinkami maistai.

Šampė, Sprit’zai, alus. Ir ko daugiau reikia.

Nuoroda: https://www.facebook.com/Kupolas/

Zuikio daržas – neformalūs vakarėliai, neformalūs šokiai ir neformalus požiūris. Šis visai netoli jūros daržas, o tiksliau namukas ir terasa bei erdvė pušyne su gultais, o kai reikia ir su visa įrengta šokių zona, išgarsėjo nesibaigiančiais smagiais šokiais.

Koncepcija: Kaip jau sakiau, neformalumas – vizitinė kortelė. Apart šokių ir vakarėlių, čia dienos pietūs, vakarienės ir teminiai vakarėliai.

Natūralus sidras, natūralus vynas, alus ir kiti dalykai. Be tradicinių gėrimų pasiūlymo čia rasite natūralaus organinio vyno ir sidro.

Fotkės truputį kitokios, nes ten patekau į privatų maisto vakarėlį, o kam jums šokių foto, geriau nueikit ir pašokit be telefono.

Nuoroda: https://www.facebook.com/zuikiodarzas/

Beje, visai šalia Zentos baras, kuriame irgi galite pavalgyti ir atsigerti.

Nuoroda: https://www.facebook.com/ZentosBaras/

Dar galiu paminėti kultinius Kaštono sumuštinius, kurių bent vieną tiesiog kiekvienas suvalgo apsilankęs Nidoje. Pasidalinsiu paslaptimi, prašykite vegetariško su kumpiu. Skamba juokingai, bet ten prie viso vegetariško ir avokado gėrio, gausite dar kumpio – derinys superinis.

Nuoroda: https://www.facebook.com/pages/Kastonasnida/

O apsipirkti?

Jeigu kartais užsimanysite valgyti namie ar pasidaryti jaukų pikniką, – turiu gerų žinių! Ką tik duris pravėrė Nidos Bazaar. Kuriame rasite įvairių sūrių, jogurtų, varškės, humuso, visko ko reikia pasigaminti skanią pastą, susisukti tortiliją ar tiesiog paužkandžiauti prie vyno. Nuo gaiviųjų gėrimų iki stipriųjų. Nuo arbūzų, avokadų ir pomidorų. Nuo pieno iki varškės.

Beje, pasidomėkite ir savininkų organizuojama joga Nidoje!

Nuoroda: https://www.facebook.com/Nida-Bazaar

o

O šiaip tiesog varykit į Nidą, kad ir nevalgyti, bet bent pamedituoti ir pasimėgauti ta ypatinga aura.

Myliu. Net nežinau, ar jus, ar Nidą, ar save, ar tiesiog gyvenimą 🙂

Share: