D E R V Y N A S

Apie perujietišką restoraną – Pachamama

Jau kelinti metai visame pasaulyje jaučiamas Lotynų bei Pietų Amerikos virtuvių kultas neaplenkia ir Lietuvos. Viena tokių virtuvių, kuri jau porą metų išgyvena aukso amžių, – Peru virtuvė. Nors Lietuvoje pavieniai šefai jau organizavo degustacines vakarienes, mokymus, bandė gaminti perujietišką gatvės maistą, tačiau tokio restorano dar nebuvo. Vos prieš savaitę duris atvėrė perujietiško maisto kultūros tradicijomis paremtas dinner clubrestoranas „Pachamama“.

Šis straipsnis skirtas: vmgonline.lt Urtės rubrikai

Natūrali biofilinė aplinka su subtiliu prabangos prieskoniu

Tik užėjusius, mus pasitinka itin stilinga, subtilia prabanga kvepianti aplinka. Jauki prietema, violetinės ir geltonos spalvos šviesos, žaidžiančios su išskirtinėmis detalėmis, siunčia signalą, kad prieš tai buvusi hipsteriška vieta išaugo į tikrą restoraną. Nepriekaištinga ir įspūdinga nuo A iki Z aplinka signalizuoja apie truputį fancy vietą, tačiau oficialumą užgožia jaukumas ir savininkų, kurie čia šeimininkauja, nuoširdi šypsena. Išskirtinis interjeras pasakoja apie itin madingą kryptį – biophilic – kai interjere susijungia natūralios medžiagos, sukuriančios ypatingą aurą, padedančią kovoti su stresu.

Beje, terasų mylėtojai liks maloniai nustebę, išvydę harmoningą terasą su dangų skrodžiančiu Šv. Jurgio bažnyčios bokštu.

Apie restoraną net nesapnavo, bet organiškas sprendimas virto į nepriekaištingą vietą

Paklausus savininkės, ponios Tatjanos, apie tvyrantį preciziškumą, išgirstu ir apstulbstu. „Niekada neplanavau ir net nesapnavau, kad turėsiu restoraną. Nesu su šiuo sektoriumi turėjusi nieko bendro, nebent tai, kad visada mėgau kokybiškas vakarienes, jaukius draugų pasisėdėjimus, o, kaip mano vyras sako, gaminau skaniausius pusryčius. Ir staiga sužinojusi apie laisvas puikias patalpas restoranui, vieną vakarą pajaučiau, kad tai – mano kelias. Ryte jau tvarkėme dokumentus“, – žavingai šypsosi ir pasakoja savininkė.

Sprendimą pasirinkti Peru virtuvę taip pat nulėmė smagus sutapimas. „Netikėtai susipažinus su švedu Michaeliu iškart sutapo auros. Pakvietėme jį į Lietuvą, o jis mus – į Švediją. Ten ir paragavome visų taip giriamos perujietiškos virtuvės. Net ilgai nesvarstę nutarėme, kad atiduodame restorano maisto koncepciją 100 proc. profesionalui į rankas“, – pasakoja ponia Tatjana.

Nors pirminė idėja buvo atidaryti ekologišką maistą siūlantį restoranėlį, visgi ekologinis aspektas išliko dienos pietų metu. Pietaudami ne tik ragausite ekologišką vištieną: ruošiant patiekalus naudojamos ekologiškos daržovės, sviestas, medus ir kiti ingredientai.

Tarptautinė komanda: virtuvei vadovauja švedai

Restorano virtuvei vadovauja švedai Michaelis ir Peteris. Pagrindinis šefas Michaelis, Lietuvoje gyvenantis vos tris mėnesius, įžvelgia didžiulį potencialą gaminti ir eksperimentuoti, atverti naują požiūrį į maistą.

Šis šefas, pradėjęs savo karjerą nuo prancūziškos virtuvės, jau spėjo padirbti įvairių šalių ir koncepcijų virtuvėse. Švedas, gyvenęs ir dirbęs Londone, Singapūre, Izraelyje, Egipte, Italijoje.

Beje, restorane dirba ir šeimininkų dukros, kuri vadovauja restoranui, draugas švedas, taip pat restoranų sektoriuje dirbantis jau kelis metus, gimęs Čikagoje, gyvenęs Australijoje, Amsterdame ir kituose miestuose.

Ką ragauti, ras ir kokybės ieškantys išrankiausi valgytojai

Nors perujietiška virtuvė iš pažiūros skamba gana egzotiškai, tačiau jos pagrindą sudaro šviežios žuvys, jūrų gėrybės, mėsa, bulvės, kukurūzai ir gausybė rūšių aitriųjų paprikų. Tad restorane ras, ką ragauti, ir išrankiausi. Visas maistas čia kokybiškas ir subalansuotas.

Čia rasite kultinių Pietų Amerikos patiekalų – nuo gvakamolės su tortilijomis (4,5 Eur), taco paplotėlių (pasirinktinai su tunu (7 Eur) arba antiena (8 Eur) iki teisingo dydžio mėsos kepsnių ir šonkaulių (21–26 Eur).

Restorano, kaip ir visos perujietiškos virtuvės, arkliukas – ceviche. Jisyra bene žinomiausias Peru virtuvės patiekalas. Cevichegaminamas žalią žuvį ar jūrų gėrybes pamarinuojant žaliųjų citrinų sultyse, pagardinant raudonaisiais svogūnais bei aštriaisiais pipirais (achi). „Pachamama“ siūlo ragauti aštriosios menkės (8 Eur), oranžinės lašišos (9 Eur),cevichemišinio, kuriame – ir menkė, ir lašiša, ir aštuonkojis (11 Eur). Tradiciškai šis patiekalas patiekiamas su batatais ir kitais priedais.

Tiraditos – lietuvaičiams labiau pažįstamas kaipkarpačas, taip pat puikus. Ragavome lašišos ir tuno su lašišų ikrais ir vasabio majonezu (10 Eur). Pietų Amerikos desertas churros(pailgos spurgytės) patiekiamos su aviečių šerbetu (6 Eur) ar specialus „Pachamama“ krembriulė (6 Eur) nudžiugins saldėsių mėgėjus.Restoranas siūlo ne tik mėgautis greitais dienos pietumis, lėtomis vakarienės, bet po jų likti ir išskirtiniams kokteiliams bei digestyvui. „Juk žmonės po vakarienės nori dar pabūti, pabendrauti, išgerti kokteilį, o tuomet keliauti į šokius arba namo“, – pasakoja savininkė. Restorane siūlomas išskirtinis perujietiškų (ir ne tik) kokteilių meniu.

Adresas: Gedimino pr. 9, Vilnius

Darbo laikas: I–IV 11:00–01:00, V–VI 11:00–02:00, VII 12:00–00:00

Facebook: https://www.facebook.com/pachamamavilnius/

Share: