D E R V Y N A S

Fuerteventura – Marsas Žemėje

Manęs neseniai paklausė, kokioje vietoje vyktų mano svajonių piknikas? „Marse“, – atsakiau. Išties, man taip patinka tie rausvai oranžinės spalvos vulkaniniai kraštovaizdžiai, keisti kalnai ir nevisai įprastos vietos. Būtent tai, kaip ir kitą mano meilę – vandenį ir įspūdingus paplūdimius – rasite Fuerteventuroje.

Fuerteventura – Ispanijos sala, susiformavusi daugiau nei prieš 20 mln. metų. Beje, ji gana nutolusi nuo Ispanijos ir priklauso Šiaurės Afrikos regionui: iš šios salos iki Maroko – vos 110 km. Vulkaninės kilmės sala priklauso Kanarų salynui ir yra viena seniausių. Dažnai ji vadinama marsietiška dėl savo Marsą primenančio vulkaninio kraštovaizdžio.

Šis straipsnį rasite ir vmgonline.lt Urtės rubrikoje.

Įspūdingos lagūnos

Salą supa Atlanto vandenynas, kuris suteikia didybės ir neapsakomo grožio. Jeigu pasiseks tinkamai suplanuoti kelionės laiką, išvysite ir lagūną. Lagūna prisipildo ir atslūgsta priklausomai nuo mėnulio fazių.

Vandens sporto gerbėjų rojus

Vandenyno supama, besipuikuojanti puikiais paplūdimiais sala dėl palankaus vėjo ir šiltų dienų ištisus metus ypač pamėgta vandens sporto gerbėjų. Šiaurės vėjas sudaro idealias sąlygas buriuoti ir kaituoti. Tad rytinė pakrantė, ypač pietinė jos dalis, intensyviai lankoma jėgos aitvarų ir buriavimo entuziastų. O vakarinė pakrantė pritraukia banglentininkus, mat ten jiems palankus stiprus pastovus vėjas ir tinkamos Atlanto vandenyno bangos.

 

Fantastiški kontrastai

Saloje paplūdimiai įspūdingi ne tik dėl savo dydžio, vandenyno jėgos, bet ir kontrastų. Kai kur jie balti it sniegas, auksiniai, o kai kur visiškai juodi tarsi anglis. Tiesa, vandenynas, kaip jau minėjau, skirtinguose krantuose pasirodo vis kitu amplua.

(vakarinė pakrantė ir juodo it anglis smėlio laukiniai paplūdimiai)

Saloje rasite ir dykumų, ir vulkaninės kilmės kalnų su vingiuotais keliukais. Pietuose esančiame nacionaliniame parke Jandia plyti daugiau nei 2600 ha uolingomis kalvomis nusėta dykuma. Tuo tarpu šiaurėje – Corralejo regione – yra daugybė smėlio kopų.

Nuvykę į salos vidurinę dalį pasijusite lyg Juros periodo parke po milijardų metų. Ten daugiausia žalumos, tačiau ji šiek tiek keista ir neįprasta – pavieniui išsidėsčiusios senų palmių juostos. Kai kur rasite ir žalėsio – salos vidurinėje dalyje susikoncentravę ūkininkai.

(salos vidurinė dalis)

Alavijai, ožkos ir žuvys

Jau prakalbus apie ūkinius reikalus, svarbu paminėti alavijus. Čia plyti ištisos alavijų plantacijos: iš jų gaminama kosmetika, kuri itin svarbi visai Fuerteventuros salos pramonei.

Kitas svarbus gyvas objektas – ožkos. Sakoma, kad jų čia daugiau nei žmonių. Ožkininkystei įtakos turėjo kaimynai – Šiaurės Afrikos gyventojai. Iš ožkų pieno spaudžiami sūriai (queso majorero), su šiuo sūriu gaminama tradicinė užtepėlė gofio– su paprikomis, alyvuogių aliejumi, kukurūzais ir kviečių pasta. Čia vyrauja ožkų pienas, o pagrindinis alkoholinis gėrimas – ožkų pieno likeris.

Dar viena svarbi šaka – žvejyba. Dosnusis vandenynas salos gyventojams ir atvykusiems dovanoja gausybę šviežios žuvies, moliuskų ir kitų jūros gėrybių.

Kur valgyti ir ką valgyti

Žuvies ir jūros gėrybių mylėtojų, tokių kaip aš, širdis ir skrandis džiaugsis visų atostogų metu. Sakoma, jog El Cotillo bazuojasi vieni geriausių salos restoranų.

Mes su draugais buvome apsistoję Costa Calma miestelyje. Ten atradau puikų vietinių pamėgtą tapų užeigą, įsikūrusią prekybos centre „El Bar Marko y Monica“. Visiškai puiki ir labai nebrangi pica – „L’Aperipizza“. Vandens sporto mėgėjų ir profesionalų baras „Tony’s“, kur ryte galite papusryčiauti ir išgerti kavos, o vakare ateiti kokteiliui su vandens sporto bendraminčiais. Fainas vakare baras ir dieną restoranas – „Rapa Nui Boardriders Bar“, kuriame taip pat sutiksite lentų ir bangų mylėtojus.

Rekomenduoju pavažinėti ir po aplinkinius miestus. Tarajelejo, kuriame puikus jūros gėrybių restoranas su puikiu vaizdu – „La Barraca“. Bene didžiausią įspūdį paliko Gran Tarajal mieste, kuriame daugiausia bazuojasi vietinių gyventojų, gan atokiai uoste įsikūręs – „La Cofradia“.

Galite vykti ir į Morro Jable, La Lajita, Ajuy – čia gausite įvairių vietų. Tik visuomet rekomenduoju pasiskaityti atsiliepimus ar pasiklausinėti gyvenančiųjų. Caleta de Fuste užsukite į golfo kompleksą, kuriame įsikūręs visiškai puikus italų restoranas.

 

Ir linksmybių, ir ramybės – miestų rekomendacijos

Sala tinkama ne tik sporto mėgėjams, ieškantiems ramybės, ar šeimoms – čia drąsiai galima vykti su draugais ir susikurti savus pasisėdėjimus terasoje po palme, saulės išlydėjimus bepiknikaujant ar bešokinėjant per bangas.

Ieškantiems šurmulio rekomenduojama aplankyti sostinę – Puerto del Rosario. Arba vykti į Corralejo.

Pamėgtas daugelio turistų miestas – Caleta de Fuste, kur galima apsipirkti, aktyviai praleisti laiką, pavyzdžiui, pažaisti golfą. Beje, iš tokios vietos ir visa sala lengviau pasiekiama.

Mūsų apsilankymo taškas – Costa Calma – gana ramus miestas, tačiau ir čia galima rasti pramogų ir gero maisto. Patogu ir vandens sporto mėgėjams – nes čia puikios vandens pramogų bazės ir lagūna.

Sveikos kainos

Ši šalis džiugina labai teisingomiskainomis. Už gerą porciją žuvies gerame restorane vidutiniškai mokėsite apie 10–12 Eur. Už užkandžius–  nuo 3 iki 7 Eur. Porcijos didelės!

Apartamentus, priklausomai nuo vietos ir patogumų, išsinuomosite vidutiniškai nuo 40 iki 60 Eur už naktį asmeniui.

Nebrangus ir vynas. Vyno iš Fuerteventuros rasti nepavyko, tačiau lengvai rasite iš kaimyninės dar vienos Kanarų salyno salos – Lanzerotės. Ar jis įspūdingo skonio? „Įdomus“, – atsakyčiau. Bet paragauti įdomumo dėlei visada verta.

Nuomokitės mašiną – ir pirmyn

Išties labiausiai rekomenduoju išsinuomoti mašiną, susidėlioti maršrutą ir išnaršyti visą ar bent dalį salos. Taip lengviausiai pajusite kontrastus ir visą tvyrančią ypatingą aurą. Visada galėsite stabtelėti pikniko arba aplankyti laukines vietas.

Pabaigai – šiek tiek apie slaptas nacių buveines

Nepatingėkite ir nuvykite į mano jau minėtus pietus, nepabijokite pasivažinėti įspūdingais vulkaniniais keliais ir aplankykite Cofete, Pajara regione. Ten jūsų laukia vieniša stūksanti „Villa Winter“, kuri priklausė naciams ir buvo slapta jų bazė su submarinų baze netoliese. Istorija byloja, kad ten buvo atliekamos slaptos plastinės operacijos, kurios suteikė galimybę tapti tiesiog kitu.

Tai tokia ta truputį paslaptinga, bet įspūdingai žavi marsietiška Fuerteventura.

bučkis

Share: