D E R V Y N A S

Baltasis piknikas „Diner en Blanc” – ką neštis ir kaip pasiruošti

Rugpjūčio 31 d. baltai ir dailiai vilkinčios damos ir džentelmenai, pasipuošę skrybėlaitėmis, nešini baltais iškylautojų krepšiais, baltomis gėlių puokštėmis ir linksmai nusiteikę vėl užplūs Vilniaus gatves. Kažkam tai gali pasirodyti kaip dar vienas keistas piketas prieš juodą spalvą ar už laisvę. Išties taip ir yra – tai lyg judėjimas už gražų, laisvą, skanų ir smagų gyvenimą.

„Diner en Blanc“ – vakarienė baltai, tapusi pasaulinio lygio renginiu, Lietuvoje vyks jau penktą kartą! Piknikų mylėtojams tai bene laukiamiausias metų įvykis. Pati esu dalyvavusi visose Vilniaus „Diner en Blanc“, tad mielai dalijuosi savo patirtimi ir trumpa atmintine, ką pasiimti su savimi.

Šis straipsnį rasite ir vmgonline.lt Urtės rubrikoje.

Trumpa priešistorė

Paslaptingosios šventės pradininkas – prancūzas Francois Pasquier. Didelis piknikų gerbėjas Francois 1988 m. Paryžiuje, Bois de Boulogne parke, surengė elegantišką vakarienę gamtoje – draugų jis paprašė apsitaisyti baltais drabužiais tam, kad lengviau pažintų vieni kitus. Vakarienė parke taip sužavėjo dalyvius, jog kitais metais jie nusprendė pasikviesti daugiau draugų ir praplėsti renginio koncepciją. Netikėtai gimė tradicija, besiplėtojanti įvairiausiose pasaulio vietose. Muzika, šokiai, puikus maistas bei vynas, įkvepianti atmosfera. Elegantiškumo renginiui suteikia nuostabios, neretai ekstravagantiškos baltos aprangos, neįprastai dekoruoti stalai. Visgi labiausiai intriguoja nežinoma renginio vieta – kiekvienais metais vakarienė baltai vyksta vis kitoje vietoje, kurią svečiai sužino tik prieš pat renginio pradžią.

Šių metų birželio 3 d. „Le Diner en Blanc de Paris“ paminėjo 30-ąsias metines. Susirinko rekordiškas dalyvių skaičius – apie 17 tūkst. paryžiečių ir svečių iš viso pasaulio. Puošnioji iškyla organizuojama beveik 80-tyje miestų, 30-tyje šalių. Kasmet Europoje baltai apsitaiso net du Ispanijos miestai – Madridas ir Barselona, taip pat Londonas, Milanas, Praha, Stokholmas, Maskva, Bukareštas, Atėnai, Zagrebas, Budapeštas bei, žinoma, Paryžius ir Vilnius. „Diner en Blanc“ sudomino ne tik europiečius – šventė vyksta ir tokiuose miestuose kaip Mumbajus, Singapūras, Seulas, Havana, Melburnas ir kt.

 

Ką gaminti ir ką derėtų pasiimti su savimi?

  1. Vaišės

Svarbiausia pasirinkti maistą, atitinkantį pikniko koncepciją. O ši yra ilgas valgymas, užkandžiavimas ir mėgavimasis kompanija.

Nepakeičiamasis ponas sūris.Tai – puikus užkandis pikniko metu, tik svarbu pasirinkti puskiečius ar kietuosius, nes minkštučiai sūriai gali neišlaikyti geros konsistencijos viso vasariško vakaro metu.

Pagrindinis patiekalas.Tam puikiai tinka salotos, kurias galima atsinešti ir serviruoti indeliuose, taip pat įvairūs sumuštiniai – jie gali būti mažučiai su įvairiais įdarais arba galite pasiruošti po vieną didelį sumuštinį, kurį iškart serviruosite lėkštėje ir jis puikiausiai atstos pagrindinį patiekalą.

Užkandžiai.Praverčia įvairios užtepėlės ar humusas, kuriuo galima gardžiuotis su daržovių lazdelėmis, duoniukais ar krekeriais.

Desertai.Nors pati nesu didelė saldumynų mėgėja, bet visuomet jų pasiimu – desertai tampa ir stalo dekoro detale. Skanumynus galima keisti uogomis – juk vasara!

Transportavimas. Ruošdamiesi nepamirškite pagalvoti ir apie vakarienės ingredientų pervežimą, kaip maistas atrodys ant stalo ar bus patogu valgyti. Ir būtinai maisto pasiimkite daugiau – galėsite pavaišinti kaimynus, juk bendravimas ir naujos pažintys yra pagrindinės šios vakarienės puoselėjamos vertybės bei tradicijos!

  1. Stalo dekoras

Stalo dekoras taip pat labai svarbus. Persistengti nereikia, bet būtina apgalvoti, kaip jis atrodys. Kartais maža detalė gali tapti puikia puošmena! Pavyzdžiui, minėtieji desertai.

Neeksperimentuokite su spalvomis, išnaudokite baltą temą – balti indai, baltos gėlės. Praeitais metais pagrindiniu dekoro elementu pasirinkau baltai nupurkštą ananasą.

Nepamirškite pagrindinių vakarienės detalių:

–     Pasirūpinkite tinkamu ir patogiu sulankstomu staliuku bei kėdėmis;

  • Galbūt močiutės spintoje rasta vintažinė staltiesė taps vakarienės akcentu?
  • Įvairios dekoro detalės: žvakės, gėlės, servetėlės ir kt.;
  • Vyno atidarytuvas! O jei pamiršite, puiki proga susipažinti su greta sėdinčiais svečiais;

–     Indai ir įrankiai: lėkštės, taurės vynui, stiklinės kitiems gėrimams, šakutės, peiliai.

Apranga

–     Kaip ir „little black dress is always a good idea“, balta suknutė taip pat visuomet geras pasirinkimas. Kažkada rinkausi baltą palaidinę ir sijoną, bet įsitikinau, kad suknelė ir švarkas – nesenstanti, graži ir patogi klasika.

  • Priderinkite ir galvos puošmeną – puikiai tinka lankelis ar plaukų segtukas. Mane žavi ir skrybėlaitės, tiesiog pačiai nelabai tenka jas dėvėti.
  • Nepamirškite ir mylimiausių aksesuarų – auskarų, apyrankių ar kaklo puošmenų.
  • Kulnus keiskite batais su platforma. Senamiesčio grindinys ar pieva gali tapti rimtu iššūkiu einant su aukštakulniais. Visuomet patogiau avėti lygiapadžius batus. Juk nežinosite, kur tiksliai vyks renginys, tad geriau tinkamai pasiruošti.

–     Vasaros Lietuvoje permainingos, tad pasirūpinkite ir šiltesniais drabužiais ar derančiu baltu pledu.

Įkvėpimas ir idėjos dažnai slepiasi paprastuose dalykuose, tad smagaus pasiruošimo magiškajai šventei!

 

 

 

 

 

 

Share: