D E R V Y N A S

Valgom danguj – „Diner in the Sky”

Jau ne pirmi metai kaip kylu į dangų. Bet ne šiaip, o kulinariniais tikslais, – ragauju šefų specialiai sukurtą vakarienių cikluj Diner in the Sky” meniu. Na, ir šampę.
Buvo įprasta, jog už „Dinner in the Sky“ patiekalus Lietuvoje atsakingas vienas geriausių mūsų šalies šefų Deivydas Praspaliauskas. Su manimi jis pasidalino savo įžvalgomis: „Tai lyg mano dalis, nes prie pietų ir vakarienių danguje prisidedu jau n metų iš eilės. Su svečiais yra pakilusi bene didžioji dalis mano komandos”. 
Tačiau šiais metais maisto meniu tapo iššūkiu ir išbandymu visiems, – patiekalus ruošia ne tik Lietuvos, bet ir estų bei kaimynų latvių šefai. Jie prisijungė Lietuvos 100-proga. Kaip komentavo pats Deivydas, nebuvo itin lengva atsakyti ir už atvykusių šefų patiekalus, bet stengtąsi iš visų pajėgumų. 
Už pasitikimo užkandį bei desertą buvo atsakinga „Amadus” komanda su minėtu mūsiškiu šefu Deivydu priešaky. Latviją atstovavo restorano „Vincent“, kurį prestižinis „White Guide Nordic“ pernai išrinko geriausiu Baltijos šalyse, šefas Alexanderis Nasikailovsas, o estus – taip pat vienas geriausių savo šalyje – šefas Vladislavas Djatšukas.
Aš dalyvavau pietų sesijoje. 40 minučių trunkančios pakėlimo metu buvo patiekti trys patiekalai (nors galima rinktis ir skirtingas opcijas: tik su šampanu, tik su užkandžiais ar tiesiog pilnu meniu).
Starteriui. Topinambas su lazdyno riešutais ir triufeliais priklauso latviams. Šefas Alexanderis į dangų gaminti maisto keliasi jau kelis metus, o savo patiekalu, kaip jis sakė, norėjo atstovauti vietinę baltiškąją virtuvę ir savąjį restoraną.
Pagrindiniam patiekalui. Elniena su burokėliais, kadagiais, bruknėmis ir gumbiniu salieru, ruošti esto Vladislavo. Kiek pasakojo man pats šefas, – norėjosi reprezentuoti estiškus ingredientus. Šis patiekalas, beje, yra vienas populiariausių šefo atstovaujamuose restoranuose. Vladislavas „Diner in The Sky” gamino maistą jau prieš ketverius metus Taline. Pasiteiravus apie jausmus gaminant aukščiau nei įprastai, šefas tiesiog parekomendavo: mėgaukitės atmosfera ir negalvokite, kiek metrų esate pakilę nuo žemės. 
Desertas. Už šį saldų užbaigimą buvo atsakingas Deivydas ir jo komanda. Iš pažiūrios tiesiog šokoladas su uogų morengu, visgi buvo valgymo vinis, o šokoladiniai putėsiai man priminė vaikystėje gamintą kogel mogel.
Prie patiekalų buvo priderintas mano mylimos mokytojos ir šampanų ekspertės Jolantos Smičienės  šampano namų „G. H. Mumm“ šampanas.
Įdomu tai, jog „Dinner in the Sky“ žymusis ekonomikos žurnalas „Forbes“ yra įtraukęs į neįprasčiausių valgymo vietų dešimtuką. Šį neįprastą dangaus restoraną išbandė net Monako princas Albertas bei Švedijos princas Karlas Filipas, o projekto koncepcija nuolat keliauja aplink pasaulį: nuo Australijos, Indijos, Pietų Afrikos Respublikos iki Brazilijos, Kanados, Kinijos ir t. t. Rugpjūčio 22-iąją startavusi „Dinner In The Sky“ atrakcija Vilniaus Rotušės aikštėje veiks penkias dienas ir svečių lauks iki sekmadienio, rugpjūčio 26 dienos.
Share: