D E R V Y N A S

Morkų, graikinių riešutų ir raudonųjų lęšių užtepėlė/humusas (gluten free, vegan)

Artimųjų rytų dievinamas patiekalas, visame pasaulyje sparčiai išsiveržęs į užkandžių topų viršūnes – humusas. Sveikas, maistingas ir greitai pagaminamas užkandis visuomet labai gerai tiks mažam ar dideliam vakarėliui, vakarienei, pusryčiams, pietums ar tarp valgymų.

Įprastą humuso pagrindą sudaro avinžirniai, bet per paskutinius metus atsirado begalės jo variacijų: nuo burokėlių iki cukinijų, nuo saldžių bulvių iki avokado.

Ir nors aš mėgstu viską vadinti savais vardais (humusu vadinti klasikinį humusą) visgi neatsispyriau ir šią morkų, lęšių bei graikinių riešutų užtepėlę leidau pakrikštyti humusu:) Paruošimui naudojų savo gerą draugą ir pagalbininką „Silent Mixx”. Kadangi esu įsipareigojusi išbandyti jį visokiais amplua, tad mėgaujuosi, kaip vienu paspaudimu galima ruošti įvairius dalykėlius. Na, ir tuo, jog plaktuve galima ne tik kokteilius plakti.

Beje, šį humusą valgykite su:

Veganiškai ir gluten free Valgykite jį su žaliomis morkomis, agurkais, saliero šaknimi!

O duonėdžiams su duoniukais ar grissini lazdelėmis – puikiai.

Morkų, graikinių riešutų ir raudonųjų lęšių humusas

Jums reikės 8-iems asmenims arba puodui humuso:

4 vidutinio dydžio morkų

2 v.š. alyvuogių aliejaus

1 v.š. kario

½ stiklinės raudonųjų lęšių

¼ stiklinės šaltame vandenyje mirkytų graikinių riešutų

½š. maltos kalendros

2 v.š. „tahini“ sezamų pastos

2 a.š. šviežių citrinos sulčių

1 skiltelės česnako

Žiupsnelio druskos bei maltų pipirų

Šiek tiek pjaustytų petražolių ir moliūgo sėklų papuošimui

Gaminimo eiga:

  1. Nulupkite ir supjaustykite morkas, apšlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus, apibarstykite kariu, druska bei pipirais ir 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje jas pakepkite. Morkas kepinti apie 25-30 min., kol gražiai apskrus.
  2. Išvirkite lęšius, tuomet pakiškite juos po šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą.
  3. Sausoje keptuvėje pakepinkite susmulkintus graikinius riešutus.
  4. Iškepus morkoms, sudėkite jas į „SilentMixx“ plaktuvą, pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, berkite lęšius, kalendrą, „tahini“ pastą, susmulkintą česnaką, druską, pipirus, pilkite citrinos sultis. Plakite 1-2 minutes, tuomet sudėkite graikinius riešutus ir viską dar kartą susmulkinkite plaktuvu iki tirštos, glotnios masės.
  5. Jeigu reikia, tirštumui sureguliuoti naudokite virintą vandenį.

 

Share: