D E R V Y N A S

Kur gi pasislėpusios tos laimės šaknys? (apie danišką Hygge)

Skandinaviškas stilius yra toks, kurio principais įrenginėjami namai ir kuriami interjerai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Daugumai jis vienas mėgstamiausių dėl savo minimalistinio, bet kartu organiškai chaotiško braižo. Skandinavišku stiliumi įrengti interjerai jau metų ne tik yra madingi, bet ir tapę klasika.

Tačiau šiais laikais niekam neberūpi vien daiktai – šiais laikais svarbiausia yra emocija. Tad skandinavai, su paradui vadovaujančiais danais, visam pasauliui davė naują dalyką, tikriausiai tapsiantį irgi tokiu geidžiamu ir mylimu, o gal kažkam ir amžina gyvenimo taisykle – hygge judėjimą.

Šis straipsnis skirtas „Aš IKONA”, No.13 – RUDUO.

Hygge – ne tik jaukumas, bet ir gyvenimo būdas

Pirmą kartą su terminu hygge susipažinau, kai mano vienas draugas, ilgus metus gyvenantis Danijoje, šiuo žodžiu apibūdino mano namus ir gyvenimo būdą. Truputį bohemiškai, jaukiai, bet stilingai, konceptualiai ir laimingai. Tada nėriau į šį terminą gilyn ir išsiaiškinau, kur slypi laimės šaknys.

Nors yra tokių, kurie hygge tiesiogiai sieja su jaukumu, bet į hygge telpa emocijų, aplinkos, daiktų bei akimirkų visuma. Trumpai tariant, taip vadinamas danų, o dažnai – ir visų skandinavų gyvenimas. Hygge judėjimas po pasaulį paplito dar visai neseniai – vos prieš porą metų, vienam Laimės tyrimų instituto Kopenhagoje direktoriui Meikui Wikingui išleidus knygą apie laimę. Taip, jūs perskaitėte teisingai, Kopenhagoje veikia visas Laimės tyrimų institutas.

Vieningo atsakymo, kaip išversti ir paaiškinti šį terminą, nėra. Jis siejamas su bendravimu ir bendryste, maisto ir gėrimų kultūra, jaukių namų, jaukių akimirkų ir gero gyvenimo kūrimu bei mėgavimųsi.

5 taisyklės, kaip susikurti savo hygge aplinką

Danai turi visą hygge manifestą, kuris skelbia, jog itin svarbu nepamiršti mėgautis malonumais, būti su artimaisiais, vertinti šias akimirkas, mažiau naudotis telefonu ir išlįsti iš socialinių technologijų bei virtualaus pasaulio, suprasti, jog mes svarbiau nei aš, kurti harmoniją ir harmoningus santykius, pamiršti dietas ir mylėti maistą, o namuose susikurti itin jaukią aplinką. Tad kviečiu susipažinti su jaukaus gyvenimo akimirkomis ir susikurti laimingą gyvenimą.

Taisyklė nr. 1 – svarbiausia bendravimas ir bendrystė!

Laikas su artimais žmonėmis ir draugais yra pagrindinė hygge recepto sudedamoji dalis, tačiau svarbu ne tik būti, bet ir bendrauti, kurti socialinius santykius. Net neabejotinas hygge pavyzdys yra kai vyksti su draugais atostogų slidinėti į kalnus, po visos dienos aktyvaus laiko grįžti namo ir dar su slidinėjimo apranga atsisėdate visi į balkoną, mėgaujatės kalnais, vakarėjančia saule, rankoje – karšta arbata, kava ar taurė vyno. Hygge yra jaukūs sekmadienio susibūrimai pas tėvus ar senelius, maisto gaminimo vakarai su draugais ar kasmėnesinis išėjimas vienam gėrimui su kolegomis iš darbo. Bendravimas ir šiltų santykių palaikymas su kaimynais gali suteikti daugiau laimės.

Teksase Printstono universitete buvo atliktas tyrimas, kokias emocijas – pasitenkinimą, pyktį ar nusivylimą – žmogus jaučia įvairios veiklos metu visą dieną. Manau, visai nekeista ir jums, jog penkios didžiausią pasitenkinimą keliančių veiklos sričių yra tokios:

  • Seksas
  • Bendravimas po darbo
  • Pietūs
  • Atsipalaidavimas
  • Priešpiečiai

Tai tik dar kartą įrodo, jog bendravimas ir valgymas žmonėms teikia didžiausią malonumą.

Taisyklė nr. 2 – mėgautis maistu ir gėrimais

Nors dabar pasaulis bandomas atversti į itin sveiką ir žaliavalgišką pusę, visgi hygge tiesiogiai koreliuoja su daug skanaus maisto. Skaičiau vienoje knygoje, jog danų kulinarijos atlasas galėtų vadintis „Penkiasdešimt mėsos ir bulvių atspalvių“. Danai suvartoja itin daug mėsos, saldumynų ir kavos, būtent šie dalykai taip pat priskiriami prie hygge. Nors vienas žinomiausių pasaulio restoranų „Noma“, esantis Kopenhagoje, išgarsino Daniją kaip gastro sostinę, visgi su hygge gyvenimo būdu labiau siejamas komfortiškas, sotus, naminis ar bent keliantis tokias asociacijas maistas. Bandelės, duona irgi yra tai, be ko danai neįsivaizduoja savo kasdienybės. Net egzistuoja toks posakis: negalite nusipirkti laimės, tačiau galite nusipirkti pyragaitį.

Čia esti vienas labai svarbus aspektas – hygge nėra tiesiogiai susijęs su antsvoriu ir neapgalvotu valgymu. Nors duona, bulvės ir pyragaičiai nėra liekninantys dalykai, visgi danams svarbus gaminimo kartu ar lėtas maisto ruošimo procesas. Namie keptos duonos, kuri reikalauja kantrybės bei laiko nuo raugo ruošimo iki jos kepimo, kalorijos skaičiuojasi kitaip.

Šiaurietiška virtuvė truputį artima ir mums, tad visas daržovių konservavimas, sriubų, troškinių ruošimas laikomas hygge. Tik vietoj to, kad tai darytų viena močiutė ar mama, konserv

uokite, paniruokite ir ruoškite maistą su visa šeima.

Karštiems gėrimams būtų galima parašyti atskirą odę: kava, arbata, grogas tiesiogiai koreliuoja su hygge atmosfera. Neatsiejama to dalimi įvardijamas ir alkoholis: vyno taurė prie vakarienės, stiklas viskio su draugais ar alaus bokalas mieste su kolega. Be abejo, viskas turi būti daroma su saiku.

Beje, nepatikėsite, bet, lyginant su vidutiniu europiečiu, danai suvalgo dvigubai daugiau saldumynų, t. y. net 8,2 kg per metus, o vidutinis europietis – tik 4,1 kg.

Taisyklė nr. 3 – patogi apranga

Labiausiai už viską danai vertina paprastumą. Pasivaikščioję po Kopenhagą pamatysite begalę stilingų žmonių, nes būtent danai pasižymi geru stiliaus suvokimu. Ne nuo A iki Ž išieškota apranga, ne trijų dalių kostiumai ar nepriekaištingos suknelės su priderintais bateliais ir rankinėmis yra daniškas stilius. Kasdieniai drabužiai, iš pažiūros ne iki galo derantys vienas su kitu, yra tai, už ką danus myli ir seka fashionistos. Į Danijos mados savaitę vis daugiau ir daugiau plūsta mados pasaulio ir juo besidominčių žmonių, o danų gatvės stiliaus ikonas gauna vis daugiau populiarumo socialinėje erdvėje.

Danų stiliaus atmintinė:

  • Juodos spalvos. Skaičiau vieną frazę, kuri iki šiol priverčia šypsotis: „Išlipus iš lėktuvo Kopenhagos oro uoste, gali apimti jausmas, kad patekote į filmavimo aikštelę, kurioje kuriamas filmas apie nindzes.“
  • Šalikai. Šalikas Danijoje – privalomas atributas.
  • Masyvus viršus. Visi megztiniai, džemperiai, švarkai jaukiam ir stilingam apsirengimui yra privalomi.
  • Megztiniai ir vilnonės kojinės. Skandinaviško stiliaus megztinis yra must have savo spintoje visiems. Na, o be vilnonių kojinių jaukūs vakarai namuose neįsivaizduojami.

 

Taisyklė nr. 4 – jūsų namai – jūsų tvirtovė

Bene didžiausią skyrių ir net visą knygą būtų galima parašyti apie skandinaviškus namus ir jų svarbą. Šviesa ir tinkamas apšvietimas įvardijami vienu svarbiausių detalių kuriant jaukų interjerą. Jį sukurti padės tinkamai parinktos skirtingos lempos, skirtingose namų vietose. Pamirškite vieną lempą, kuri apšvies visą kambarį. Stalinės lempos, toršerai ir įvairios lemputės skirtingose vietose yra atsakymas. Ne veltui danai garsėja išskirtiniu lempų dizainu. Kitas šviesos šaltinis – žvakės. Danas, vidutiniškai per metus sudegina net 6 kg vaško. Be abejo, jeigu jūs turite židinį – jums pasisekė, taip pasakytų kiekvienas danas, kuris jeigu ne namie, tai bent užmiesčio viloje stengiasi tokį turėti.

Daniško stiliaus namai neatsiejami nuo kokybiškų ir stilingų daiktų bei jaukių detalių.

Apklotai, pagalvėlės, kailinės detalės, lovų užtiesalai, knygos, mediniai daiktai ir vintažiniai baldai – visa tai vyrauja hygge namuose.

Neturite didelių namų? Ne bėda, įsirenkite jaukų kampą ant p

alangės, staliuką prie lovos pasidarykite iš k

nygų, o vietoj sofų ir fotelių pakvieskite draugus prisėsti ant kailinio kilimo ir pagalvių. Visa tai kuria nepaprastai jaukią atmosferą.

Taisyklė nr. 5 – hygge visuomenėje

Hygge manifestas skelbia, jog hygge jausmą galite pajusti ne tik namie ar jaukiuose svečiuose. Gamta yra puikiausia vieta leisti laiką maloniai. Su pageidaujama kompanija, gera gali būti visur. Svarbiausia atminti, jog didžioji dauguma geras emocijas teikiančių akimirkų sukuriamos visiškai paprastai. Be abejo, namelis kalnuose, prie ežero ar jūros, vienareikšmiškai bus hygge. Tačiau tam pasitarnauti gali ir sodas, ir pieva ar parkas. Dauguma danų vakarus su draugais leidžia ir tiesiog sėdėdami prie kanalų, prie jūros miesto centre ar čia pat ant gatvės. Mėgavimasis akimirkomis čia ir dabar yra vienos svarbiausių.

Dažnas daniškas ofisas kuriamas atsižvelgiant į hygge atmosferos kūrimo taisykles.

10 faktų, kuriuos danai sieja su hygge:

  • Karšti gėrimai
  • Žvakės
  • Židiniai
  • Kalėdos
  • Stalo žaidimai
  • Muzika
  • Atostogos
  • Saldainiai ir pyragaičiai
  • Maisto gaminimas
  • Knygos

Ką reiškia hygge danams ar gyvenantiems Danijoje?

„Man žodis hygge asocijuojasi su žinojimu, kaip sukurti jaukumą sau ir kitiems, – pasakoja Niels, 43 m., pardavimų vadovas, gyvenęs Kopenhagoje 36 metus, šiuo metu gyvenantis Lietuvoje. – Kai kurie sako, jog hygge galima patirti būnant vieniems, bet man šis jausmas siejasi su šeima, draugais bei namais. Mano hygge – buvimas savoje, komfortiškoje erdvėje su artimiausiais žmonėmis.

Daugumai danų svarbiausia sukurti jaukius namus, ten kviestis draugus ir šeimą vakarienės, gaminti kartu, žiūrėti filmus ar lavinti protą stalo žaidimų turnyre. Aš pats be galo mėgstu namuose vakarieniauti ir rengti gaminimo vakarėlius su draugais. Jeigu noriu patirti hygge vienas, įsivynioju į mylimiausią megztinį ir einu pasimėgauti kukurūzų spragėsiais bei geru kinu. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be hygge.“

„Nors paskutinis ketverius metus gyvenu Kopenhagoje, visgi hygge man labiau asocijuojasi su Norvegija. Jis man susijęs su labai jaukiu pasibuvimu. Man asmeniškai labiausiai hygge dalykas – medinė trobelė, šiltas pledas ir židinys“, – pasakoja Jurgis, 34 m., 4 metus praleidęs Norvegijoje ir Danijoje.

 

Share: