D E R V Y N A S

Humusas pagal tikrą izraelietišką receptą

Kai pradėjau valgyt humusą, taip ir negaliu sustoti. Nors apie tai, kad jis be galo madingas ir jį ruošia visas pasaulis jau kalbu antri metai, visgi klasika tapęs Artimųjų Rytų užkandis su kiekvienais metais tampa dar populiaresnis. Bene gardžiausio savo humuso ragavau būdama Tel Avive, visiškai į kioskelį panašiame restoranėlyje („Abu Hassan“), prie kurio geriausio humuso laukia eilės ragautojų.

Humusas pagal tikrą izraelietišką receptą

400g avinžirnių (sausų)

4 česnakų skiltelių

1/2 aštraus žalio pipiro

1/2 puodelio petražolių

1 puodelis Tahini pastos

1laimo sulčių

1/2 šaukštelio kumino

1/2 šaukštelio drusko

Alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Avinžirnius reiktų mirkyti bent 12 valandų, tuomet juos nusausinti, nuplauti ir virti apie 3 valandas ant vidutinės kaitros. Reiktų vis nugriebti putas.
  2. Kai avinžirniai taps minkšti ir išvirs, juos reikia atvėsinti. Pasilikite truputį nuoviro vandens.
  3. Į blenderį (aš naudoju savo Bosch SilentMixx, su kuriuo mano humuso konsistencija būna tiesiog šilkinė) dėkite česnakus, pipirus, petražoles, sutrinkite.
  4. Tumet dėkite avinžirnius, Tahini pasta ir pilkite truputį nuoviro.
  5. Berkite kuminą, druską, pilkite laimo sultis ir dar blenderiuokite.
  6. Jeigu dar trūksta truputį skysčio, pilkite šlakelį aliejaus.
  7. Patiekite viršuj apipylę alyvuogių aliejumi, papuošę petražolėmis, galima pabarstyti kumino ar saldžiosios paprikos.

Įprastai jis valgomas su duonele, o daug kur Izraelyje ir tradiciškai su žalio svogūno skiltelėmis šalia.

o

Receptu su manimi pasidalino Gil Hovav. Jis yra žinomiausias Izraelio maisto industrijos žurnalistas, televizijos laidų vedėjas, knygų autorius ir pranešėjas įvairiomis temomis, leidybos įmonės savininkas.

G.Hovav yra kilęs iš įtakingos ir žydų bendruomenėje labai gerbiamos litvakų giminės. Jo prosenelis Eliezer Ben-Yehuda yra šiuolaikinės Hebrajų kalbos kūrėjas, senelis Itamar Ben-Avi laikomas moderniosios žydų žurnalistikos pradininku, o jo tėvai Moshe ir Drora Hovav yra vieni iš šiuolaikinio Izraelio radijo įkūrėjų.

G.Hovav ne tik padarė sėkmingą karjerą žurnalistikoje, bet ir prisidėjo prie Izraelio nacionalinės virtuvės virsmo nuo tradicinės maisto ruošybos iki gurmaniškų improvizacijų.  Maisto industrijoje G.Hovav savo karjerą pradėjo kaip restoranų kritikas, tuomet tapo laikraščio redaktoriumi, dar vėliau ėmė kurti ir vesti itin didelio populiarumo Izraelyje sulaukusias kulinarines TV laidas, pagal kurias vėliau išleido ir knygas. G.Hovav yra išleidęs ne tik kulinarinių knygų. Emocionaliai ir su humoru jis aprašė ir savo vaikystės Jeruzalę bei įspūdingą giminės istoriją.

Share: