D E R V Y N A S

Kūčių užkandžiai, skirti dalintis: paprastai, pigiai ir lengvai

Kūčios ir visos šventės, manau, visiems yra buvimo kartu su šeima ir artimiausias šventė. Nors aš visuomet skatinu ir kultivuoju vakarienių tradicijas su šeima ar draugais, visgi per aktyvų gyvenimo tempą to nepavyksta daryti itin dažnai. Tad džiaugiuosi, jog esti ir tokių „priverstinių“ susėdimų ir pabuvimo su tais, kuriuos myli ir vertini labiausiai.

3 taisyklės Kūčios 

Pirmoji taisyklė, kurią įsivedėme su savo mama, yra gaminimas kartu. Suprantu, kad kai kurias tradicijas turime perimti iš senosios kartos, tačiau kai kurias mes galime kurti patys. Visuomet matydama, kaip mano močiutės prieš didžiąsias metų šventes pluša visą savaitę, o prie šventinio stalo net nevalgo ir nesimėgauja maistu, nes būna „prisivalgiusios“ nuo pačio maisto gaminimo. Aš nenoriu, jog vienas kuris šeimos narys užsikrautų, tad su mama ir sese sutarėm gaminti kartu. Visgi tai yra ir pasibuvimas, bendravimas. Juk dažniausiai visos linksmybės vyksta virtuvėje.

Antroji taisyklė, su kuria irgi neturiu problemų savo šeimoje – ruošiamas toks maistas, kuris patinka jį gaminančiajam. Visi mes – žmonės, ir visi mes skirtingi: vienas labiau mėgsta silkę, kitas grybus, vieni labiau vertina tradicinius lietuviškus patiekalus, kiti – įvairių šalių virtuvių įkvėptus. Tad mūsų tradicinį Kūčių stalą papildo ir šiuolaikiniai skoniai.

Trečioji taisyklė, namie gaminti patiekalai yra daug kartų pigesni nei perkant jau paruoštus. Šiaip aš visuomet esu už tai, jog išlaidauti ten kur nereikia – nereikia. Todėl šių Kūčių patiekalams visus ingredientus rinkausi iš „Maximos“ „Mažos kainos garantija“ prekių sąrašo. Pastebėjau, kad tai populiarūs ir mėgstami, mums visiems žinomais prekės ženklais pažymėti maisto produktai. Ir ypač svarbu, kad už geras kainas. „Maximoje“ jie labai išsiskiria geltonomis kainų etiketėmis. (sponsored)

Šiais metais siūlau neatsisakyti tradicijų, tačiau jas „dekonstruoti“ – perkelti ant sumuštinio arba tiesiog pasiūlyti „sharing plates“, t. y. maistą, kurį galima (o ir labai smagu) dalintis.

Visus pagardus galite pateikti atskirai arba iškart pagaminti sumuštinius, ar net gaminti jų vėrinukus.

Visas meniu vadinasi „susikurk savo Kūčias pats“, tačiau dalinuosi ir savo deriniais. Taip pat ir patiekalų kainomis.

Dekonstruota silkė pataluose ir šventoji Kūčių sumuštinių trejybė 

I derinys

Kepta sūdyta silkė, keptos paprikos ir morkos bei troškinti kopūstai

Jums reikės 6-iems asmenims:

240 g silpnai sūdytos silkių filė 

3 spalvų paprikų (jas naudosime ir kituose patiekaluose), apie 600–700g

200–300 g morkų 

350 g kininio kopūsto

Druskos

Pipirų

Kepimo aliejaus

Cinamono (jeigu mėgstate)

Gaminimo eiga:

  1. Visus pagardus ruoškite atskirai, nes galėsite juos tiesiog sudėti ant stalo.
  2. Ant skardos į 180 laipsnių karštumo orkaitę pašaukite visas paprikas (nepjaustytas) ir dvi morkas. Jas apšlakstykite aliejumi ir kepkite 100 min. Tai galima daryti ir ant įkaitintos keptuvės.
  3. Paprikos labai gražiai apskrus, o vidus taps minkštas. Jas supjaustykite ir tiekite ant juodos duonos su silke arba tiesiog atskirai, kad kiekvienas galėtų susikurti savo sumuštinį.
  4. Kininius kopūstus supjaustykite, pakepkite ant gerai įkaitintos keptuvės su trupučių aliejaus, berkite truputį druskos, pipirų ir, jeigu mėgstate, cinamono.
  5. Silkę siūliau tiekti ne tik sūdytą – ji bus dar gardesnė apkepta. Ją tiesiog pakepu ant keptuvės.

Savikaina sunaudojant viską ir suvalgant visą silkę: 0.3 ct/asm

II derinys

Juoda duona su džiovintų slyvų, pievagrybių ir svogūnų pagardu bei žalia paprika

Jums reikės 6-iems asmenims:

Mėgstamos juodos duonos, aš renkuosi su saulėgrąžomis

90 g džiovintų slyvų

1 svogūnas

260 g pievagrybių

Druskos 

Pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite džiovintas slyvas, pievagrybius ir svogūną. Juos dėkite į kaitintą su aliejumi keptuvę ir troškinkite. Tai darykite ant vidutinio karštumo ugnies apie 20–30min, kol viskas gražiai susitroškins ir pasidalins skoniais.
  2. Viską verkite ant vėrinuko, tiekite atskirai arba ruoškite sumuštinį. Čia puikiai tiks žalia paprika.

Savikaina sunaudojant viską ir suvalgant visą silkę: 0.43 ct/asm

III derinys

Keptos bulvių skiltelės su sūdyta lašiša, raudonomis paprikomis ir kopūstais bei petražolėmis

Jums reikės 6-iems asmenims:

100 g Sūdytos lašišos

Petražolių

500 g bulvių

Gaminimo eiga:

  1. Bulves pirmiausia išvirkite, tuomet pakepkite ant keptuvės arba orkaitėje.
  2. Ruoškite sumuštinukus su bulve, sūdyta lašiša, puikiai tiks kopūstai iš pirmo derinio bei raudonoji paprika.

Savikaina sunaudojant viską ir suvalgant visą silkę: 0.52 ct/asm

Visų ingredientų bendra kaina: 7,5 euro.

Visi pagardai ir visas meniu paruoštas ir skirtas dalintis bei atrasti savuosius derinius!

Skanių Kūčių.

 

 

 

 

 

Facebook komentarai:
Share:

Parašykite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.